自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

calvin1230hk 發表於 18-8-18 01:20
那個C9面皮成尺厚,班行坊叫住佢都扮唔知走咗去。
而果隻"落威那",我當時都驚魂未定,邊諗到咁多,之後唔 ...

真係。。。。養狗就遇咗要拾狗屎㗎啦。真係好過份

大宅

回覆樓主:

講真我真係好驚狗, 希望d狗主帶狗出街用狗帶, 唔好由佢地自由奔放

鐘意狗既人係唔會明白怕狗的人的心情

侯爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 01:25
真係。。。。養狗就遇咗要拾狗屎㗎啦。真係好過份

我住果邊,只可以話好壞參半,好同衰嘅主人都有。
有時覺得落大雨都幾好,沖乾淨條路。

侯爵府

好媽媽勳章

真心答,有人覺得狗主大晒,有人覺得細路大晒,亦有人覺得大肚大晒..

侯爵府

catn1984 發表於 18-8-18 01:27
講真我真係好驚狗, 希望d狗主帶狗出街用狗帶, 唔好由佢地自由奔放

鐘意狗既人係唔會明白怕狗 ...

理解呀! 我以前有養,仲要係大狗。
驚就係驚,唔可以逼人地,大家互相尊重。

複式洋房

pattonwong 發表於 18-8-18 01:29
真心答,有人覺得狗主大晒,有人覺得細路大晒,亦有人覺得大肚大晒..

呢句真係啱 仲有人覺得自己老咗就大曬

公爵府

回覆樓主

我試過n次俾狗由行人路迫落馬路,條路已經好闊,個工人/主人行入,一隻/幾隻狗行出,好似F4咁型爆成條路佢地行哂.... 有一次去沙灘,明明沙灘唔俾狗入,已經中英廣播出哂,當聽唔到,仲要喺沙灘疴咗屎不顧而去,我大大聲叫佢執返啲屎先好走!不過同一沙灘我都見過細路隨地疴,冇品嘅人,養狗養細路養咩都係冇品.... 有品嘅狗主其實好ok。

公爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 01:33
呢句真係啱 仲有人覺得自己老咗就大曬

唔好標籤養狗嘅人,咁啱隻狗俾個冇品嘅人養啫,冇品嘅人一樣可以大肚、養細路...

複式洋房

catn1984 發表於 18-8-18 01:27

鐘意狗既人係唔會明白怕狗 ...

明白架,正如我超怕昆蟲一樣。

其實唔用狗帶對狗狗都危險。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

我覺得最大問題就係個狗主,一個無品既人養狗都養得衰過人

複式洋房

newme 發表於 18-8-18 01:19
我話好多狗主都係理性,但有一D好似過份溺愛自己的狗而讓自己隻狗影響他人,仍然覺得無問題,這種心態

都 ...

明白,其實唔拾狗屎同唔用狗帶根本犯法,當然係唔應該

但你話狗狗喺條街到大小二便,周圍聞,以及”用條街”,真係冇辦法㗎喎,係狗嘅本性。

希望唔會有人真係怕比人話而委屈咗狗狗

珍珠宮

pattonwong 發表於 18-8-18 01:29

大宅

回覆樓主

相關法例 - 大狗唔一定要帶狗帶

第421章 《狂犬病條例》 第23條 第II部動物須受控制

(1)除非以帶牽引或以其他方式控制,否則第II部動物 (狗)不得出現於 ——
(a)公眾地方;或
(b)其他地方,而按常理可預料該動物如沒有以帶牽引或沒有以其他方式控制而出現於該地方,便會從該地方遊蕩至公眾地方的。
(2)凡在任何地方發現第II部動物,而有違反第(1)款的情況,則該動物的畜養人及任何促使、任由或准許該動物在該地方出現的人,均屬犯罪,可各處罰款$10,000。
(3)任何人被控違反第(1)款時,如證明曾採取一切合理措施防止該違例事件發生,即可以此作為免責辯護。

第167D章 《危險狗隻規例》 第9條 大型狗隻進入或留在公眾地方

(1)任何人不得安排、容受或准許任何大型狗隻進入或留在公眾地方,除非 ——
(a)該狗隻是被人用一條長度不超逾2米的狗帶穩妥地牽引的;或
(b)該狗隻是用一條長度不超逾1.5米的狗帶以不會對公眾及動物的安全以及該狗隻的福利構成危險的方式穩妥地縛在固定物體上的。
(2)本條不適用於在《郊野公園條例》(第208章)所指的郊野公園或特別地方內的大型狗隻或正在海中游泳的大型狗隻。
(3)任何人違反第(1)款,即屬犯罪,一經定罪,可處第4級罰款及監禁3個月。

如狗主不想用狗帶束縳狗隻,可參加漁護署舉行的「大型狗隻豁免規管考試」。如經考試證實,狗隻在不受狗帶束縳的情況下仍服從管束,狗主可獲批准不用狗帶牽引狗隻。有關豁免考試的內容及規則, 請按此。

漁護署每年均會舉行豁免考試,有關名額詳情,請瀏覽以下網頁 : www.pets.gov.hk。請留意參與此考試乃自願性質,如大型狗隻的狗主樂意在公眾地方及戶外時以狗帶牽引大型狗隻,則不用參與此考試。

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/001007/index.shtm

大宅

回覆樓主

我可以包容隻狗週街疴,但包容唔到個狗主唔清理

大宅

回覆樓主:

狗嘅天性就係周圍呵, 唔應該用狗帶
咁狗係咪天生就係比人養?

天性不可改, 咁人為呢~?

我諗樓主都係希望養狗嘅人愛狗嘅同時諗下其他人...公容就要互相尊重!

係呢個post講野, 真係好易中雷!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Nicole-hui88 發表於 18-8-18 01:45
我覺得最大問題就係個狗主,一個無品既人養狗都養得衰過人

男爵府

回覆樓主:

我自己咁睇,狗主都係人,人就自然係有好多唔同性格,一樣米養百樣人,所以其實不論有無養狗,其實一樣有理智 / 唔理智

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

未養過,唔識答!

蛋皇哥0127    發表於 18-8-18 11:10

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有D狗主覺得過年你要比埋利是佢隻狗,諗起想嘔

蛋皇哥0127    發表於 18-8-18 11:11

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

tsung 發表於 18-8-18 08:02
未養過,唔識答!

我都未養過狗 唔識答 !
但我養緊仔 就會答:細紋仔唔係大晒!

蛋皇哥0127    發表於 18-8-18 11:11

首頁
12345...6

尾頁

跳至