自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 00:26
會唔會係你冇養過狗搞到心理有少少唔平衡咋?

我有養過狗。
狗同人一樣,要教,
狗同人一樣,有d家長好無頼。
講完。

蛋皇哥0127    發表於 18-8-18 11:14

大宅

回覆樓主:

好難咁去定義人
養狗有衰人, 都做父母有衰人, 唔會因為一部分人有咁嘅行為而定義所有有人係咁

伯爵府

newme 發表於 18-8-17 23:54
真心問,請不要誤會這是鬧交帖。我都有親人朋友養狗,對於狗我無討厭。

我見到有D狗主好似當自己隻狗係公 ...

你簡直講中哂我心裡面嘅說話!!!!

真係唔明...驚狗果個點解係罪大惡極....點解凡係狗都叫可愛....!!!! 人地驚...點會覺得你隻狗可愛呢....避開你隻狗就話人地變態...咁人地真係堅驚架嘛...有冇理解下人地感受呢...
由得自己隻狗周街大小二便...自己唔清理...就要人理解...要人包容....其實係咩道理????

男爵府

catn1984 發表於 18-8-18 01:27
講真我真係好驚狗, 希望d狗主帶狗出街用狗帶, 唔好由佢地自由奔放

鐘意狗既人係唔會明白怕狗 ...

絕對絶對贊同,有D狗主唔用狗帶,驚狗嘅人真係會好驚㗎,如果等緊過馬路,隻狗喺我後面,我驚我會跳左出馬路,放狗嘅人,唔該用狗帶同隻狗狗出街

伯爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 00:26
會唔會係你冇養過狗搞到心理有少少唔平衡咋?

又係呢啲post
依家啲會員成日開埋啲不知所謂既post

複式洋房

回覆樓主:

你既理論唔一定係狗主架,無品既父母,出街將小朋友放養咁,亂衝亂撞,週圍搞嘢,食嘢食到一地都係唔執,一急就即刻要屙
老人家有d都覺得自己大晒架,有隊唔排,搭1 個站都要坐,唔守規矩仲惡過你
大把人既問題仲嚴重過你所講既狗主,定你淨係睇到狗有問題,仲要標籤有d 人人養狗就係唔理性,有問題

象牙宮

而家實在太多唔自律狗主,
令到其他人覺得討厭,影響一班自律狗主。

公爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 00:24
但事實上你才講嘅問題真係狗狗嘅本性,真係改唔到架喎。。。。
唔係你想人地點?條街點都會有人,唔通因爲 ...

我都相信狗狗係冇辜,因為責任最大係狗主!

根據您嘅邏輯,咁啲狗主响養之前有冇諗過成條街都係人,唔通唔俾狗狗出街咁唔人道都要養?寧願影響他人都要養?
究竟呢啲係咩自私心態?

蛋皇哥0127    發表於 18-8-18 11:16
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

畀面勳章

emasdfg 發表於 18-8-18 00:24
但事實上你才講嘅問題真係狗狗嘅本性,真係改唔到架喎。。。。
唔係你想人地點?條街點都會有人,唔通因爲 ...

狗無性,。人有, 可以為佢帶口罩

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

回覆樓主

象牙宮

回覆樓主:

係人既問題,好多媽媽都覺自己有小朋友大晒架啦

子爵府

newme 發表於 18-8-17 23:54
真心問,請不要誤會這是鬧交帖。我都有親人朋友養狗,對於狗我無討厭。

我見到有D狗主好似當自己隻狗係公 ...

我一直都好想知道, 點解要落街放狗大小便? 唔可以訓練係屋企大小便定訓練佢係街先大小便?

定係某D種先可以訓練大小便?

導盲/警犬/工作犬係咪都會周街大小便? (因為自己附近未見過)

珍珠宮

其實唔係狗主唔狗主的問題, 係人的問題.
一個自私同無公德心的人, 無養狗都一樣可以對其他人做成滋擾.

近來唔係都有人係公眾地方大庭廣眾堂街痾C痾尿的報導咩.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

唔係養狗唔養狗既問題, 係人既問題, 人品唔好既人養乜唔養乜都容易造成滋擾

珍珠宮

回覆樓主

各樣生物死物都是共同擁有地球,即使一條路,都不是人類專有的,但經過多年人類把大部份資源都據為己有。。。。

演變至今,有問題的不是狗,而是主人沒做好本份,不應把埋怨放在狗身上成為狗自身的責任。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

琴日見有狗主係街嘅椅上幫狗梳毛

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ching070707 發表於 18-8-18 08:23
我都未養過狗 唔識答 !
但我養緊仔 就會答:細紋仔唔係大晒!

複式洋房

WWT1234 發表於 18-8-18 11:13
我都相信狗狗係冇辜,因為責任最大係狗主!

根據您嘅邏輯,咁啲狗主响養之前有冇諗過成條街都係人,唔通 ...

你呢種人就係我鐘意狗多個人嘅原因。

同我講邏輯? 條街有人所以地球上其他物種全部應該消失,以免影響到好似你呢啲咁嘅人行街?
你份人就真係唔自私,好太方添

不如你買起曬地球上所有街道啦。你自己行曬咪可不決定唔會有其他物種阻到你囉

複式洋房

菲比108 發表於 18-8-18 10:28
你簡直講中哂我心裡面嘅說話!!!!

真係唔明...驚狗果個點解係罪大惡極....點解凡係狗都叫可愛....!!!! 人 ...

養狗唔拾屎係乞人憎,應該告佢等佢罰下錢。
驚狗走開當然冇問題,好正常添。但香港人個個以為自己大曬,佢哋驚狗唔係走開,係要人地走開等佢自已方便,兼且秒咀秒舌鬧人地隻毛小孩係畜生

首頁

尾頁

跳至