打算新年同仔二人出門旅行

samsim
|
仔 6 歲,因爸爸要返工夾唔到,會打算第一年自己帶仔出門,有咩要注意,可以分享下嗎?
謝謝!
C.Humphrey
|
6歲都大個玩同食唔洗咁擔心,係去廁所麻煩d,要自己一個去男廁
canies
|
6歲話大又唔係好大,建議都係跟團穩陣啲。
yokulami
|
打算去邊先?
日本好丫,交通方便,多野岩細路睇同玩
SuperChanB
|

去新加坡啦,因為夏天唔使攞咁多野,而且地方細細,交通又方便,搭的士又唔貴景點又多
最重要係治安非常好,男仔自己去洗手間都唔會太驚

yucl_hk
|
日本啱細路多d
BBG520
|
要睇下小朋友鍾意玩咩食咩,我仔勁鍾意台灣,晚晚行夜市係咁食,又鍾意玩下夜市d無聊遊戲換公仔,日頭就去博物館睇野
木土土
|
SuperChanB 發表於 18-8-18 01:48
去新加坡啦,因為夏天唔使攞咁多野,而且地方細細,交通又方便,搭的士又唔貴景點又多
最重 ...

新加坡都多馬人,我覺得治安麻麻,反而台灣同日本就真係放心小朋友
himhim0502
|
治安就真係日本会放心D
mercurycc
|
日本岩小朋友去又乾淨治安又好,簡單d沖繩或福岡啦!
SJ6
|
咁大個無乜需要擔心
我由小朋友四歲幾五歲開始成日自己同佢二個飛都無乜問題
日本係首選,因為安全同方便
Poyau
|
沖繩
C.Humphrey
|
新年沖繩多唔多野玩?
good_pig
|
samsim 發表於 18-8-18 00:13
仔 6 歲,因爸爸要返工夾唔到,會打算第一年自己帶仔出門,有咩要注意,可以分享下嗎?
謝謝!
...

阿仔平時出街會唔會仲好需要照顧?
如果旅行去大城市,同香港差不多都易處理嘅
good_pig
|
C.Humphrey 發表於 18-8-18 19:27
新年沖繩多唔多野玩?

cny應該冇特別
TMC3012
|
阿仔平時聽話?
最煩係去廁所咁囉, 基本上問題不大
小肉妹
|
我聖誕會一拖二(9Y and 8Y)去曼谷,個仔好唔鐘意行街,諗諗下帶佢去旅行都唔知做咩好,佢可能留港仲開心
mandy952
|
謝謝!
...

日本
ho3186
|
謝謝!
...

6歲仔,我第一諗到就系担心佢要單獨去當地廁所
fionlei88
|
日本啦!帶住阿囝可以去親子厠所,放心好多