最低工資時薪又多過香港~~~

good_pig
|
台灣勞動部昨敲定,明年起上調基本工資(類似本港最低工資),月薪由目前的2.2萬元(新台幣.下同,約5,603港元)調高至2.31萬元(5,883 港元),

時薪則由140元(35.7港元)調高至150元(38.2港元),加幅僅介乎5至7.1%,資方高呼料年增成本390億(99.3億港元),新一代慨嘆加得太少,看不到未來。
usoapap
|
但佢地d工全部都係咁低薪。
做到經理都係低薪
Khaleesi
|
最低時薪加得越高,生活水平只會越来越貴……
JD930
|
usoapap 發表於 18-8-18 01:51
做到經理都係低薪

Mm233
|
Khaleesi 發表於 18-8-18 01:55
最低時薪加得越高,生活水平只會越来越貴……
但日本最少5x港元時薪 物價又平過香港喎
ChloeMa
|
Mm233 發表於 18-8-18 02:13

我又唔覺物價平,一碗拉麵 ¥800, 都 ~hk$72。 香港食碗拉麵 (旺角區) $50-60 都有,雲呑麵仲平d。
Mm233
|
ChloeMa 發表於 18-8-18 12:42
我又唔覺物價平,一碗拉麵 ¥800, 都 ~hk$72。 香港食碗拉麵 (旺角區) $50-60 都有,雲呑麵仲平d。
...

拉麵一般唔平 不過香港島食咪隨時仲貴。日本烏冬、飯比拉面店平好多,有無食過松屋呀銀咖哩呀
或者試下行超市,幾乎大部份野都平過香港,再唔係100YEN店,香港賣12蚊都好多人話平

ChloeMa
|
Mm233 發表於 18-8-18 12:48
拉麵一般唔平 不過香港島食咪隨時仲貴。日本烏冬、飯比拉面店平好多,有無食過松屋呀銀咖哩呀
或者試下行 ...

如果係日本麵店移師 hk 的,一定唔平。 你睇登籠街一列都劃一價。
musiccisum
|
Mm233 發表於 18-8-18 02:13

日本物價平過香港?
Amy47
|
香港唔係四十咩?
ilovefat
|
...

800yen=$56咋嘛
Mm233
|
ChloeMa 發表於 18-8-18 12:58
如果係日本麵店移師 hk 的,一定唔平。 你睇登籠街一列都劃一價。
係呀

你可以試下烏冬!
ChloeMa
|
ilovefat 發表於 18-8-18 13:32
800yen=$56咋嘛

宜家 x 0.07, 不過 x 0.1x 我都試過
20150618bb
|
good_pig 發表於 18-8-18 00:20
台灣勞動部昨敲定,明年起上調基本工資(類似本港最低工資),月薪由目前的2.2萬元(新台幣.下同,約5,603 ...
可能...............又係報導,講話香港洗碗都有二萬中,係做份半工[你明唔明]
Sumyeema1
|
...

¥800=hkd56.
ChloeMa
|
Sumyeema1 發表於 18-8-18 13:37
¥800=hkd56.

pls refer to #13
ilovefat
|
ChloeMa 發表於 18-8-18 13:34
宜家 x 0.07, 不過 x 0.1x 我都試過

一般生活上嘅嘢好多都日本平dd,住屋都平過我地,不過公共交通費貴,但油錢又好平
ChloeMa
|
ilovefat 發表於 18-8-18 13:39
一般生活上嘅嘢好多都日本平dd,住屋都平過我地,不過公共交通費貴,但油錢又好平
...

係,油價係平d。 日本睇你住邊,方便嘅地方都唔平,東京以前樓價係全球數一數二。 hk 宜家樓市簡直離地
Fishqqma
|
usoapap 發表於 18-8-18 01:51
做到經理都係低薪

exactly.
我朋友細個移咗民過去,
喺嗰邊做經理人工都係得好少!
pomanlife
|
Sumyeema1 發表於 18-8-18 13:37
¥800=hkd56.