自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三棵樹 發表於 18-8-18 14:27
一般文職廿幾萬円,仲有交通津貼

都係萬幾蚊

伯爵府

日本便利店見都好多中年人做喎 日間唔中有婆婆做tim 東京更多係外國留學生

日本近十年經濟一直好轉喇 失業率同香港相約 派遣工咪即係香港合約工 係有不過但比起全職仲唔算多
只係日劇會刮社會差既一面做題材 同其他地方劇傾向中產華麗包裝有別姐 日本情況唔係話最好 但比起好多地方仍然好好 貧富懸殊都無香港咁勁

男爵府

ChloeMa 發表於 18-8-18 14:46
係,日本通縮就差不多。 不過如果¥升果排,¥800 一碗都好貴,我試過 x 0.1x。
...

依家7算,平定貴呢?
6算,10算 我都試過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

jjjbaba 發表於 18-8-18 15:21

依家7算,平定貴呢?

我都試過, X 0.1× 好肉赤。

男爵府

good_pig 發表於 18-8-18 14:55
都係萬幾蚊

講緊係剛畢業,最普通嗰種文員。
如果係中型公司以上就會多啲。
仲有bonus.
雖然都係萬幾,但相對比香港,好好洗 ! 租間單人公寓都係3~4千

大宅

回覆樓主

有無讀econ既jm可以講下有無咩theory可以客觀地知道邊個國家既物價係高d?
記得讀過唔知咩hambuger理論係相關但details通通比番晒老師

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三棵樹 發表於 18-8-18 15:32
講緊係剛畢業,最普通嗰種文員。
如果係中型公司以上就會多啲。
仲有bonus.

咁我要問下日本人先...

識人working holiday 有1000YEN/HR

男爵府

good_pig 發表於 18-8-18 15:41
咁我要問下日本人先...

識人working holiday 有1000YEN/HR

兼職一般由700~1000+ 円,睇下咩工,800円,900円最常見,交通費另計 !
而家留學生易揾兼職,以前好難揾,要識人介紹,店面、便利店嗰啲唔洗旨意,最多做飲食、洗碗
而家就唔同晒,中港台遊客太多,好多店舖都要請華人,貪佢地普廣英日都掂

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

musiccisum 發表於 18-8-18 13:16
日本物價平過香港?

真的

寶石宮

2023年兔年勳章

good_pig 發表於 18-8-18 00:20
台灣勞動部昨敲定,明年起上調基本工資(類似本港最低工資),月薪由目前的2.2萬元(新台幣.下同,約5,603 ...

雖則最低時薪高過香港
台灣好多人收最低月薪包括大學畢業生

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ChloeMa 發表於 18-8-18 12:58
如果係日本麵店移師 hk 的,一定唔平。 你睇登籠街一列都劃一價。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ChloeMa 發表於 18-8-18 12:42
我又唔覺物價平,一碗拉麵 ¥800, 都 ~hk$72。 香港食碗拉麵 (旺角區) $50-60 都有,雲呑麵仲平d。
...

唔係喎!好多拉麵都係600/700yen, 咁多年都無加過!
放下自在

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-8-18 21:24
唔係喎!好多拉麵都係600/700yen, 咁多年都無加過!

有幾多¥600,可能連片义燒都冇。 ¥700-750都有嘅。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ChloeMa 發表於 18-8-18 22:40
有幾多¥600,可能連片义燒都冇。 ¥700-750都有嘅。

有啊~可能我地去沖繩鄉下地方! 仲有麥茶任飲, 漬物任食
放下自在

首頁

尾頁

跳至