有冇糖尿媽分享飲食心得同運動

wym625
|
24週己中妊娠糖尿病,現在30週每日篤4次手指,出街或食得唔岩就會高,所以有冇糖尿媽分享飲食心得同運動?

purplerain0348
|
wym625 發表於 18-8-18 01:50
24週己中妊娠糖尿病,現在30週每日篤4次手指,出街或食得唔岩就會高,所以有冇糖尿媽分享飲食心得同運動?
...

我只係食少啲同白米有關嘅嘢,例如白飯,米粉,米線……甜嘢當然要戒下啦,耐唔耐先獎勵自己放肆一次,我完全零運動,之前都會飯後行下散下步,但依家周身痛,連行都唔想行
cpycpyhelen
|
...

我都係每日要篤四次手指,甚至要餐前打針,每日小食多餐,盡量小澱粉質,每餐後步行半小時,但間唔時都有出街偷吃,但會盡選冇咩澱粉質食物既餐廳,食左多我會自己加操行耐啲
wym625
|
purplerain0348 發表於 18-8-18 03:32
我只係食少啲同白米有關嘅嘢,例如白飯,米粉,米線……甜嘢當然要戒下啦,耐唔耐先獎勵自己放肆一次,我 ...

我唔行一定高,除非食好少
wym625
|
cpycpyhelen 發表於 18-8-18 07:51
我都係每日要篤四次手指,甚至要餐前打針,每日小食多餐,盡量小澱粉質,每餐後步行半小時,但間唔時都有 ...

你要餐打打胰島素,我唔想打
cpycpyhelen
|
wym625 發表於 18-8-20 09:34
你要餐打打胰島素,我唔想打

要呀,如果你唔嚴重既話,醫生應該唔會要求既
Paradisebird
|
我戒左飯 每餐都係食生麵/通粉 食野慢慢食 肉維持4舊麻雀左右 有啲高糖份既菜都唔可以食太多 正餐4小時食一次 中間可食小食 當然係冇糖那些..最好搵營養師睇睇點樣先最岩你
duck2015
|
...

粉麵不能多食,亦不能不食!
我頭胎中糖尿,未見營養師就戒飯
結果胎由大一週至剛合格
急跌到細兩周,後期都追唔返

第二胎,驗兩次都合格
關鍵係,少食多餐,食完要行10分鐘以上
散步都得,就會血糖合格
戒甜,少飯,中式碗半碗
(正式營養師話5匙中式外賣匙就夠)
少鹽少油

控制到體重就唔會中

呢胎我一樣有食雪糕,甜品,檸檬茶都無中
kmbb519
|
我都中左,篤左一排手指.....我發覺飯仲勁過甜品!平常空肚飯後都唔超,有一日食多左飯 (大約一滿碗)飯後2小時上到8.3!嚇得我... 跟住有一日出街食飯,剩係食餸(菜,蝦,雞,冬瓜盅)跟住食左碗燉鮮奶!好甜架,但飯後2小時都只係 5.3⋯⋯
wym625
|
kmbb519 發表於 18-8-23 14:09
我都中左,篤左一排手指.....我發覺飯仲勁過甜品!平常空肚飯後都唔超,有一日食多左飯 (大約一滿碗)飯後 ...

係啊!食白飯好容易中招!