孩子要求手機,怎辦(轉載)

森永牛乳
|
孩子要求手機,怎辦?|趙麗如 | 2018-08-17 | 壹週刊
http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180817/614675
asa2012
|
做現代的家長,真的比以前難很多
pumpumpurin
|
asa2012 發表於 18-8-18 08:52

你做過古代家長?
Fishqqma
|

未曾親身做過古代家長,又如可比較呢?
魚兒小寶貝
|

以前生出黎多天生天養,我以前住大單位公屋,生5個起跳好閒,隔離同樓下有10個,有同學小學已負責湊4個細路妹,係煮埋飯帶埋返學果隻,好多都係放養。只可以話,以前辛苦在搏命搵錢養活小朋友,唔係辛苦在教養上
asa2012
|
Fishqqma 發表於 18-8-18 09:03

未曾親身做過古代家長,又如可比較呢?

起碼煩少打機,迷上手機呢一樣。
現在幾多爭執都係由手機,電子用品引起
asa2012
|
pumpumpurin 發表於 18-8-18 08:54
你做過古代家長?

雖未至於古代,但我仔都19歲,起碼佢小學時還未有智能手機,ipad等,。班上同學未會開whatsapp 群組,少樣野煩。
Fishqqma
|
asa2012 發表於 18-8-18 12:58
起碼煩少打機,迷上手機呢一樣。
現在幾多爭執都係由手機,電子用品引起
...

又多咗其他嘢煩jer
我小朋友高小,暫時都未有電子產品嘅煩惱!
其實呢啲煩惱唔多唔少父母做成!
pumpumpurin
|
Fishqqma 發表於 18-8-18 13:30

又多咗其他嘢煩jer

係,管教不嚴先會有煩惱。
pcy307
|
pumpumpurin 發表於 18-8-18 13:47
係,管教不嚴先會有煩惱。

世事無絶對,好多管教得嚴換來的不是煩惱,係悲劇添。
pumpumpurin
|
pcy307 發表於 18-8-18 15:05

管教嚴同悲劇無必然關係。我反而覺得係藉口。
怪獸青BB
|
相信以前未有手機一樣又其他野要煩,宜家唯有見招拆招,不過政府介入會令大家方向一致d(當然又會有人反對嘅)
Poyau
|
呢個係家長嘅難題
ms_ming
|
我女都係中學需要自己放學先有自己的手機,我冇特別限制使用時間。不過佢地自己會節制,依然會閲讀圖書。所以我覺得係教育問題
Fishqqma
|
pcy307 發表於 18-8-18 15:05

有更多管教得唔嚴, 換來的係更多嘅悲劇.