弱弱一問懷孕後要book d 咩檢查?

lovelypowerpuff
|
岩岩check 到bingo 咩都唔識求各位JM 指教
ipcs
|
lovelypowerpuff 發表於 18-8-18 09:41
岩岩check 到bingo 咩都唔識求各位JM 指教

其實已經好多人問過相似問題……
我就等驗孕棒夠深(DD+2)先去普通西醫診所取懷孕證明,跟住排政府醫院,打電話約健康院約做產前檢查。book私家婦產科大概7wk照胎位、心跳、size(因為週數要確定才可以做Oscar/t21/nifty),無論政府或私家都話用last m計預產期同超聲波計預產期若果超過7日就要另外改期。
12週做nifty較好,因為可以睇埋BB有無水腫、肚臍穿癃、無腦兒等問題。
除了QE,政府一般唔會包結構性超聲波(20週左右照),建議12週就要book定,遲左好多醫生都會無位。
|
ipcs 發表於 18-8-18 09:48
其實已經好多人問過相似問題……
我就等驗孕棒夠深(DD+2)先去普通西醫診所取懷孕證明,跟住排政府醫院, ...

請問係一有証明就可去醫院排?係想去邊間生就拎信去?感謝回覆
ipcs
|
lovelypowerpuff 發表於 18-8-18 09:59
請問係一有証明就可去醫院排?係想去邊間生就拎信去?感謝回覆
...

係一有信就可以排政府醫院,但唔係鍾意邊間就邊間,佢地會睇你住邊區,例如威院只接受新界東的住址,如果地址證明不是你本人的名字,而是配偶的姓名更要帶結婚證書。
建議一驗到就排,因為醫院會安排早孕期唐氏綜合症篩查(OSCAR),如果遲左去可能排唔到,不過你當然可以喺私家做T21或Nifty唔做OSCAR都得。
我要做媽媽
|
去普通診所拎懷孕證明就得喇,你都可以search相關帖子,我見好多媽媽都問過架
|
我要做媽媽 發表於 18-8-18 10:13
去普通診所拎懷孕證明就得喇,你都可以search相關帖子,我見好多媽媽都問過架
...

thanks
|
ipcs 發表於 18-8-18 10:05
係一有信就可以排政府醫院,但唔係鍾意邊間就邊間,佢地會睇你住邊區,例如威院只接受新界東的住址,如果 ...

thanks