工人姐姐最多可以借三萬財仔?

greetings
|
係咪有工作visa就最多借三皮?

大部分工人都有借嗎?
29XX86
|
greetings 發表於 18-8-18 11:13

大部分工人都有借嗎?

我家姐工人借過, 唔肯定係咪三皮, 家姐知佢借左3間, 無錢還, 日間有賓仔到我家姐家追債(小朋友講返比我家姐知), 之後, 佢要避債辭職, 一借錢好多手尾跟, 留唔過.
wcpcelia    發表於 18-8-19 16:22
mydearson
|
唔知有冇上限,但前工人的還款單夾埋要還7萬
DoReMi媽媽
|
29XX86 發表於 18-8-18 11:16
我家姐工人借過, 唔肯定係咪三皮, 家姐知佢借左3間, 無錢還, 日間有賓仔到我家姐家追債(小朋友講返比我家 ...

佢借得3間,都諗住盡地一煲,冇諗住留喺香港還錢的了。 不過佢哋唔知就算返到菲都會俾人追債,搬走晒屋企啲嘢咩?

29XX86
|
DoReMi媽媽 發表於 18-8-18 11:25
佢借得3間,都諗住盡地一煲,冇諗住留喺香港還錢的了。 不過佢哋唔知就算返到菲都會俾人追債,搬走晒屋企 ...

聽講會追到菲律賓老家的, 害死全家.

我果時都請過一個後生賓賓(23歲), 有日收到佢電話費欠千幾既STATMENT, 我已嚴重警告佢我唔要見到任何借貸/欠款係我家出現, 佢聲稱因為轉左合約未CUT舊得先欠款, 之後, 日日喊話菲律賓親戚家水災要返鄉下(果排新聞有講水災), 放一星期返鄉下, 之後當然一去不返, 失聯了, 後來, 就收到佢借貸信, 原來係借左錢, 知我唔係善男信女, 就走人。
DoReMi媽媽
|
29XX86 發表於 18-8-18 11:32
聽講會追到菲律賓老家的, 害死全家.

我果時都請過一個後生賓賓(23歲), 有日收到佢電話費欠千幾既STATMEN ...
我以前有個菲姐,係佢話我聽財仔會追到返菲的,佢見過隔鄰俾人追數搬走晒屋企啲嘢。

greetings
|
29XX86 發表於 18-8-18 11:16
我家姐工人借過, 唔肯定係咪三皮, 家姐知佢借左3間, 無錢還, 日間有賓仔到我家姐家追債(小朋友講返比我家 ...

可以借到三間

條数好大啊
29XX86
|
greetings 發表於 18-8-18 11:38
可以借到三間

條数好大啊

係呀! 應有預謀的, 借完走佬, 但後尾佢去左另一個僱主度做, 呢個人都好自私, 唔理自己老家家人死活.
JD930
|
DoReMi媽媽 發表於 18-8-18 11:36
我以前有個菲姐,係佢話我聽財仔會追到返菲的,佢見過隔鄰俾人追數搬走晒屋企啲嘢。

哇,追到返去
mancer
|
我上年個菲姐續新約後走佬
借左2間財仔約5皮
Poyau
|
JD930 發表於 18-8-18 11:47
哇,追到返去

走佬回鄉避唔到 嗰邊收數仲無王管㖭
JD930
|
Poyau 發表於 18-8-18 22:57
走佬回鄉避唔到 嗰邊收數仲無王管㖭

仲大件事
fitfish
|
個個菲姐借幾萬走路

财務公司咪好吾掂?
lily-of-valley
|
2010年, 我收到貴利信, 寫錯樓層, 我3/F四樓, 應該樓上 4/F五樓個工人melda. 借$39xxx. 我打番信個電話比貴利話佢wrong floor. 點知係個男人bun, 英文有限公司。

唯有叫我bun同貴利講㕸。知道攪錯樓層。 而樓上亦搬走。

我打比以前樓上, 點知佢話melda走路返philippine. 無返來。

Melda做咗超過1O年了。
Poyau
|
JD930 發表於 18-8-18 22:58
仲大件事

啲工人太天真 以為可以一走了之
JD930
|
Poyau 發表於 18-8-18 23:19
啲工人太天真 以為可以一走了之

係咯 走返個邊仲衰
luvkaka
|
greetings 發表於 18-8-18 11:13

大部分工人都有借嗎?

唔只,我果個借咗5萬4
Poyau
|
JD930 發表於 18-8-18 23:47
係咯 走返個邊仲衰

嗰邊收數手法無極限
JD930
|
Poyau 發表於 18-8-19 11:51
嗰邊收數手法無極限

恐怖