近排延禧大熱,想睇返啲真正嘅歷史書

gigi19810326
|
請問有無邊本野史書係最接近真實歷史?最好係繁體字既
有無得介紹下?
Poyau
|
都想知除咗上網 有無書
Ononluk
|
呢啲後宮野史其實冇乜歷史書可靠,所以現代編劇先可以發揮創意寫到天花龍鳳
wcpcelia    發表於 18-8-19 16:34
rose-mag
|
歷史書只會寫大史實,後宮爭鬥唔會寫入正史度,始終都係皇帝家事,冇人敢行出嚟寫阿乜妃毒害皇子,或者點解阿乜妃會被打入冷宮,所以後世至咁多作者編劇可以腦洞大開,寫到天花龍鳳,當故仔睇下算啦。
MC媽
|
gigi19810326 發表於 18-8-18 12:26
請問有無邊本野史書係最接近真實歷史?最好係繁體字既
有無得介紹下?
...

呢本書有先秦到清末嘅后妃都有記載, 不過唔知道圖書館有冇, 樓主可以上網搵搵

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
zitzai
|
二月河寫嘅康熙,雍正,乾隆三套都好好睇。無聊 browse 時見過有網上繁體版
MC媽
|
另外呢本係"大清后妃寫真" , 內容幾多,幾有趣。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mariefish
|
MC媽 發表於 18-8-19 01:27

好似幾有趣,謝分享
weiwei
|

thx
Lulu0820
|

依本好睇
ccmoon
|
上次行誠品時睇過本講清朝既書,連點入選做官女,點先有機會入選做妃嬪,服飾都有講,幾有趣,黃色封面,但唔記得咩書面,下次經過再睇下
|
MC媽 發表於 18-8-19 01:16
呢本書有先秦到清末嘅后妃都有記載, 不過唔知道圖書館有冇, 樓主可以上網搵搵

多謝你 立即上網搜羅一下
突然對呢班女人好有興趣
|

呢本好 我就係最想要知清女 唔知書局會唔會有呢