小朋友誤食棉花小球

zzffir
|
BB一歲參加playgroup,我擔心同其他小朋友玩果陣,可能唔小心誤使了豌豆大小的棉花小球(當然可能冇食),請問如果食左有冇問題呢?宜家BB食飯、玩鬧、訓覺都正常。
musiccisum
|
zzffir 發表於 18-8-18 12:53
BB一歲參加playgroup,我擔心同其他小朋友玩果陣,可能唔小心誤使了豌豆大小的棉花小球(當然可能冇食), ...

1歲playgroup大人要睇住的,小朋友真係會食
正常如果無嘔,胃口無問題,大便無問題應該無食到嘅
docomo
|
BB一歲參加playgroup,我擔心同其他小朋友玩果陣,可能唔小心誤使了豌豆大小的棉花小球(當然可能冇食), ...

點解 playgroup會出現棉花球?如果有,應即刻通知導師。
Nbs
|
點解你覺得佢食左 ?
如果食得訓得透到氣,應該無問題
Poyau
|
既然一切正常 不用太擔心 觀察吓先

JD930
|
docomo 發表於 18-8-18 13:50
點解 playgroup會出現棉花球?如果有,應即刻通知導師。

南丁媽咪
|

睇醫生啦

前排新聞先話成日小朋友食左各式各樣的玩具,有d塞腸死條腸壞死,要切腸。有個小朋友長期冇胃口,先發現到,最後要切腸。

我唔係醫生,又冇見你小朋友情況,更冇見過粒棉花球,不會亂俾意見。去睇醫生,佢檢查過話冇事先安心嘛

雖然bk jm人才多叻過醫生科學家,但自己小朋友,有懐疑去睇下,其實一照就會睇到

再問一問playgroup老師有冇少左粒....
一歳咩都放落口。

brindlewin
|

任何playgroup 尤其幼兒組,環境中玩具/道具必須合乎安全系數,每個可移除部分,不得小於2.5cm³(立方體)。
如果現場有這些不合格物件,主辦方一定缺乏專業常識,不要參加了。

小物體不止可以呑下去,還可能塞入耳孔鼻孔肚臍......

注意有冇發燒肚脹,便便正常。一唔妥即去睇醫生。
wcpcelia    發表於 18-8-19 16:36
Charlotte_mom
|
係,導師有問題