係BK係咁彈出黎果個 DHA 廣告...

kmbb519
|

張繼聰果個 .... 話 要食 600mg DHA 先可以預防早產........... 之前一路都係聽講每日要食 200mg ....... 有冇媽媽真係有食夠 600mg 的?
唔知真唔真.......
EstrellaDamm
|
kmbb519 發表於 18-8-18 12:54
張繼聰果個 .... 話 要食 600mg DHA 先可以預防早產........... 之前一路都係聽講每日要食 200mg ...

我兩胎都冇特別食,醫生話唔使,因為佢覺得實驗證據未夠有力證明有實際效用。

我兩胎都係40週打後才出世。。。
kmbb519
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-18 13:17
我兩胎都冇特別食,醫生話唔使,因為佢覺得實驗證據未夠有力證明有實際效用。

我兩胎都係40週打後才出世 ...

我都聽過... 話其實未有真實証明呢樣野係有用, 都有人話係 d 商家諗出黎賺錢的.......

EstrellaDamm
|
kmbb519 發表於 18-8-18 13:26
我都聽過... 話其實未有真實証明呢樣野係有用, 都有人話係 d 商家諗出黎賺錢的.......

係呀,我醫生佢有叫我陀B second trimester 開始食 Materna 之類,哺乳期都要食。鈣片就視乎每日食咗咩先決定要唔要食。至於DHA就話唔使囉。
珍惜眼前
|

早產都有好多成因...唔會覺得食完600mg 就預防到同埋廣告入面<34週,應該產品都係好保首,不過我自己兩個月已經開始食一粒,只係原因係我本身+屋企好少食魚類而已

mclau2012
|
DHA我有買黎食,但我就一日一粒再加埋materna,如果證實食足600mg真係可以預防早產嘅話,我覺得對孕媽咪來講都係件好事
蘿蔔菜
|
醫生話早產好多原因,孕婦食咁多都未必係好
我要做媽媽
|
廣告肯定有D成分既,佢梗系想你食多D喇
love_bbbabe
|
我食魚嗰日就唔會食DHA