自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

feifei_baby 發表於 18-8-18 13:10
真係可以hea學?我唔迫,佢可以完全唔練,跟住miss就捽我.... 我俾佢學咩都不為成就,見佢鍾意唔同嘅運動 ...

之前我同你情況好相似, 老師比左d壓力阿女又唔夠努力, 但問過女話唔想放棄,後尾我換左個老師講明唔要有壓力按佢步伐去學, 而家我女好享受彈琴

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

feifei_baby 發表於 18-8-18 12:55
阿女而家七歲,學了兩年多,興趣一般,唔特別鍾意也不特別唔鍾意,永冇主動練琴,但佢乖叫佢就會去,見佢都 ...

我會揀停. 勉強冇幸福, 俾佢學佢真係enjoy又令佢relax 既活動好過.

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-8-19 00:30
琴行最興迫人去考琴

考琴可能補鐘 升級又可加價 䁠多啲

寶石宮

2023年兔年勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-19 00:30
其實我個用意係想話如果小朋友有興趣學就繼續學,可能有驚喜
我個人就無乜天份,我hea學都唔學唔過grade 2 ...

同意 有興趣學可能有驚喜

男爵府

feifei_baby 發表於 18-8-18 13:30
我果個係私人老師,係我鄰居,聽到阿女有冇練琴,不時撞口撞面提下我,所以好大壓力
...

慢慢學 唔好心急
同老師解釋想培養興趣 唔需要急住練琴
香港乜都要急(emoji)有興趣都急到唔想學

大宅

阿女而家七歲,學了兩年多,興趣一般,唔特別鍾意也不特別唔鍾意,永冇主動練琴,但佢乖叫佢就會去,見佢都 ...

叫佢自己決定 最好當然是cut

禁止訪問

伯爵府

洛婷 發表於 18-8-18 19:23
我都唔係expect佢做咩音樂家,
只係越高級學費越貴 ,

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

算啦, 比你學到演奏級又點 ? 每一日捉佢練琴勞氣。每升一級學費又貴,遇到你要考試比賽, 要捉佢埋個鋼琴嗰度練習,你更加想死 ,你淨係諗下比你學到八級又有咩用?

我個女學完成咗八級鋼琴 ,今時今日個琴日擺埋一邊, 十幾年用咗咁多錢學到八級, 我由佢細細個開始捉佢練琴,回頭望。。今時今日我自己都唔知為乜,如果比我重新再揀一次,我寧願佢做下運動起碼身體好。。

水晶宮

真係多小朋友每事都主動、定時練習?
我真心配服呢啲父母管教有方。
我都好想,但小朋友真係忙,我真係要提先去做

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

轉老師啦,我有個朋友個仔,細個時個琴老師迫得太緊,個仔用電話掟個老師,後尾換咗個老師,都有要求但佢用嘅方法係幾work(因為有段時間我朋友出trip 要我幫手帶佢去學琴),依家學咗六年,個細路話要做演奏家…會朝朝早啲起身練完琴再返學,放學返去又會即刻練…
我諗搵夾到嘅老師再試下會好啲

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我細時完全唔練,阿媽返工提唔到我 hea 學到7級,仲拎左3次考級試distinction 而家諗返細時都唔知自己做緊咩

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

feifei_baby 發表於 18-8-18 13:10
真係可以hea學?我唔迫,佢可以完全唔練,跟住miss就捽我.... 我俾佢學咩都不為成就,見佢鍾意唔同嘅運動 ...

可以,當年唔練唔點彈都考到8級

不過依家要我俾錢仔女hea就免了

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

情況同樓主差不多,但始終小學呈分有音樂,打算俾小朋友hea學到小六(頂多考埋5級),之後學唔學就睇佢自己有無興趣。

複式洋房

feifei_baby 發表於 18-8-18 13:30
我果個係私人老師,係我鄰居,聽到阿女有冇練琴,不時撞口撞面提下我,所以好大壓力
...

我都係當興趣一種, 俾小朋友hea 學。
但老師成日話我女冇練琴, 搞到我好大壓力, 又唔好意思。我都1516 諗緊好唔好再學落去。

公爵府

Bibibabalala 發表於 18-10-26 10:41
我都係當興趣一種, 俾小朋友hea 學。
但老師成日話我女冇練琴, 搞到我好大壓力, 又唔好意思。我都1516 諗 ...

冇錯,我成日俾老師捽 所以先考慮唔學,而家好啲,我set咗時間表,定時定候一星期練兩日,so far都跟到

大宅

一定停,反正無心,無謂迫,浪費金錢和時間

男爵府

見到好多jm 回覆都係唔會逼囝囡練琴,咁我咪好怪獸?我會叫阿女練琴,一星期最少練5日,每年唔係考試就去玩校際音樂節,同埋間中報比賽,又返樂團!我同佢講學每一樣嘢都要有成續,唔可以hea, 唔可以中途放棄,我每星期都陪佢去上堂!佢好開心架!
所以到中四時已有2個樂器嘅演奏級了!而家都有教琴賺零用錢架!
不過阿囡係零運動細胞,只得向音樂呢方面發展!

子爵府

回覆樓主:

學琴都講天份,hea考六七級果啲真係有天份同考試運架,考試幾首 scales signt reading 好多都要大半年準備。我仔學左四年,我都比佢停左,無乜天份又懶,唔勉強佢啦!

首頁

尾頁

跳至