自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lover_cat 發表於 18-8-18 13:41
要點睇發? 一日幾多個鐘? 幾歳見效?

我女係,英文oral全級第三,幼稚開始d班主任成日以為我在家同佢英文溝通,9月升小二,老師話佢英文比同齡高2級,可惜佢中文好弱,現在加强在中文方面。

水晶宮

cy101 發表於 18-8-19 08:09
最緊要搵到佢有興趣睇嘅片!

我仔好肯睇
但唔會出聲講、同埋都怕佢睇得多唔肯睇書

伯爵府

chairhair 發表於 18-8-19 03:58
咁而家先開始是否沒效?3嵗幾

照比,如果佢肯睇一定有效

我見嘅係,越遲先比,小朋友越唔肯睇

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 18-8-19 08:54
我仔好肯睇
但唔會出聲講、同埋都怕佢睇得多唔肯睇書
咁咪好囉, 最理想就好似樓上嘅例子, 但至少可以練好LISTENING, 同唔怕英文!

至於中文, 或者睇書, 呢D又係要家長搵方法花心思引導佢有興趣去做!!! 加油!!

珍珠宮

happybebebe 發表於 18-8-18 14:33
我唔會介紹咖
費事畀呢度啲人話

我都係咁話
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

複式洋房

回覆樓主:

有,我大細仔長期開練到英文,自己學識shape, colour, number, a-z, 立體圖型英文同埋water cycle

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

iwff 發表於 18-8-18 23:39
好多中學生識韓文係睇韓劇學回來的,冇去學韓文架

一定係!洗乜花錢出去學呀!
仲要話完全冇同佢用英文係屋企溝通喎( D家長話冇同小朋友係屋企講但係學校有學㗎嘛)!
如果好似啲人咁講 ,咁同其他語言情況一樣啦,所以電視播乜嘢就應該學到乜嘢語言!

子爵府

回覆樓主:

反而想知你地點控制佢地睇的時間, 我囡兩歲時好鍾意睇, 後尾見佢在youtude睇人玩玩具, 我覺得好無聊, 同埋怕佢睇睇下唔知睇左咩刻突野, 所以同佢戒左睇,無可厚非, n班時同net老師溝通無問題, 到佢k2英文係唔差, 老師話佢上英文堂, 得佢不停答老師問題,所以你地小朋友不會上癮嗎? 機不離手嗎?

大宅

KarenLam 發表於 18-8-19 00:06
我仔歲幾開始睇,佢只鍾意睇英文的影片,phonics 都係YouTube 學的,所有國家名,有些連該國首都城市名都 ...

每日約2-3鐘到啦!不過我唔想佢睇太長時間。太沉迷唔好。如果我在家我會叫佢睇下書,玩下Lego.或者做下課練習。

子爵府

bbasco 發表於 18-8-19 10:09
反而想知你地點控制佢地睇的時間, 我囡兩歲時好鍾意睇, 後尾見佢在youtude睇人玩玩具, 我覺得好無聊, ...

我女是用手机睇YouTube,係用電視睇的。

男爵府

回覆樓主:

效果我諗因人而異,上面好多jm話學到,但對我女唔work
我個大女我地由佢出世一路全廣東話同佢溝通
但歲幾兩歲日日有俾佢睇YouTube, 唱phonics, Peppa pig, babytv日睇夜睇諗住幫佢打少少英文底第時返學唔好太唔習慣(佢外國出世外國讀書)
到佢返學都係同零英文冇咩分別,聽唔明唔識講。 當然小朋友適應力好強,之後好快就pick up番。
但係我覺得我之前俾佢睇咁多英文YouTube作用不大

大宅

回覆樓主

大家盡量唔好俾手機或ipad小朋友睇,傷眼又傷頸骨。我仔在家用電視機上網睇。

伯爵府

KE_Lam 發表於 18-8-19 04:47
我個女兩歲,早兩日講日文,佢真係知個字用係邊,就算可能唔識解

我仔就醉心日本野,youtube睇日本火車、景點、路線。認到部分著名地方名。去親日本佢幫手睇下野。

大宅

回覆樓主

我有比8歲仔仔睇,我覺得佢講英文叻過我,vocab多我好多⋯⋯

男爵府

choichoibb2011 發表於 18-8-19 12:22
我有比8歲仔仔睇,我覺得佢講英文叻過我,vocab多我好多⋯⋯

睇咩多呀?分享下

大宅

chairhair 發表於 18-8-19 13:01
睇咩多呀?分享下

佢鍾意睇人開箱玩具同去四圍玩介紹樂園d片,有時睇人打機.

不過有個唔好係會講粗俗野 eg. Oh shit

子爵府

回覆樓主

我仔仔睇咗幾年,英文識咗好多生字,會話和聆聽都好好,學校成績英文科是考得最穩定的

大宅

回覆樓主:

睇左咁多家長留言,結論係, 可以學到,但不能太依賴同埋唔好用IPad 手機去睇⋯⋯ 多謝大家分享

首頁

尾頁

跳至