自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lover_cat 發表於 18-8-18 13:41
要點睇發? 一日幾多個鐘? 幾歳見效?

我仔歲幾開始睇,佢只鍾意睇英文的影片,phonics 都係YouTube 學的,所有國家名,有些連該國首都城市名都識,只限英文。認到超過200個國家國旗。轉中文節目睇一陣就偷偷轉返英文節目。幼稚園外籍老師都讚佢英文好,識好多詞彙。而家5歲半。同佢睇戲佢會要求睇英文版本。但中文就認真麻麻地。家中全廣東話溝通。佢有時會一句說話夾住一個兩英文。睇書當然都鍾意睇英文的。睇中文書就....(emoji)

伯爵府

LedTV 發表於 18-8-18 20:01
同我女一樣
講中文有英文尾音 有時唔知點解d 中文字有k音
我都無工人姐姐

我仔都係中文有尾音,最興有k音,我都好想搣甩佢

認同要睇就真係細細個好比佢地睇,唔會乜都學唔到,就算唔知講乜都學到個語調。

如果不嬲少接觸英文,突然間四五六七歲時要佢地轉睇英文,會因為睇唔明同悶而唔睇,但如果好細個就睇開英文,就算父母只講中文,佢地都會有興趣睇落去

伯爵府

甜甜兒 發表於 18-8-18 14:42
我由細到大都有睇左明珠台40年
到宜家英文都咁差

因為你靠subtitles.....

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔係睇 phonics 及 youtube 大,佢既 listening 及 oral 不錯,係中學呢2個考試係全級頭5名內

大宅

回覆樓主

十年前中一開始睇
睇咗兩、三年已有明顯進步
而家個個都以為我外國大

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

KarenLam 發表於 18-8-19 00:06
我仔歲幾開始睇,佢只鍾意睇英文的影片,phonics 都係YouTube 學的,所有國家名,有些連該國首都城市名都 ...

我女都係5.5~
已經去過戲院睇幾套大人戲~~~~
佢無興趣睇中文卡通~~寧願睇返Netflix

睇中文書真係要靠上小學啦~

不過我地學校大部份小朋友都係咁~~唔止我個女~~

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Fishqqma 發表於 18-8-18 23:29
講到咁神奇蹟……
即係播乜嘢語言就學到乜嘢語言!!!

只可以話唔試過唔知~~
我女堂家姐, 大我女3個月~~怕講英文~~怕外國人~~

同我女完全相反~當時佢父母不屑我女咁細,我就比佢睇英文片~
而家真係極大對比~~
不過佢而家派左去間有南亞同外藉小朋友既英文小學~
應該會進步得好快

珍珠宮

回覆樓主

我姪仔

別墅

回覆樓主

阿仔睇開外國打機攻略,英文歌,卡通片等等.以前唔敢開口講英文,到宜家打機識得同外國小朋友溝通,學啲英文比較貼地學校教唔到.
仲好過跟老師講啲唔岩音既英文.......
不過睇你點睇,有時實有一兩個話我唔識教仔,我就覺得無問題,我細個雖然都讀英文部但始終傳統學校好死板好悶,所以自己學英文途徑就係睇明珠台聽人講野加唔睇字幕.
起碼講英文時都唔會怕羞同有中文口音.

男爵府

回覆樓主:

咁而家先開始是否沒效?3嵗幾

複式洋房

回覆樓主

小朋友成日睇YouTube , gramma
同埋有同英國D online friend call , 依家講嘢好重英國口音

瑪瑙宮

MarjorieJoby 發表於 18-8-19 03:39
阿仔睇開外國打機攻略,英文歌,卡通片等等.以前唔敢開口講英文,到宜家打機識得同外國小朋友溝通,學啲英 ...

想問下返學校跟學校老師
D口音有無變?
我女而家無港式口音
但上左小學可能會學左老師個d

大宅

SKB 發表於 18-8-18 22:15
我女唔止學左英文,仲學埋普通話。

我個女兩歲,早兩日講日文,佢真係知個字用係邊,就算可能唔識解

公爵府

回覆樓主:

你只係俾佢睇而平時無人教佢應該作用不大

公爵府

回覆樓主

peppa pig我覺得好有效,英文簡單易聽

瑪瑙宮

TATEYAMA 發表於 18-8-19 05:43
你只係俾佢睇而平時無人教佢應該作用不大

我只係比個女睇
無教過佢...無可能不停教
小朋友睇卡通片從來唔會要翻譯
睇書都係解釋下個字咩意思
點用....而唔係翻譯中文

見過有阿媽帶住本勁厚既英文書去學校,一路等一路讀比個女聽。一句英文一句中文即時翻譯。其實未明咪睇淺d ,何必要迫個女睇本佢連句英文都唔知講乜既書。又英又中真係吸收到?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔

瑪瑙宮

小華子 發表於 18-8-19 07:14
peppa pig我覺得好有效,英文簡單易聽

跟住Ben and holly 又係好啱幼稚園生睇

男爵府

回覆樓主:

我仔又係睇yt學左少少英文, 佢讀幼稚園前一年每日睇啲, 主要睇英文卡通, 自己學識講啲簡單嘅, 發音都似, 短短嘅兒歌成首都唱到。 聽唱英文歌片學講英文佢地會幾快學識。睇卡通因為大部分睇畫面就睇得明, 所以睇左1年, 以呀仔資質, 加上我又冇特別教, 都唔算學左太多英文。
但係, 去圖書館借書佢會話睇英文書唔睇中文書, 見到我同人講英文, 佢會冇咁快拉我走。 至少入幼稚園前培養到佢對英文有興趣

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最緊要搵到佢有興趣睇嘅片!

首頁

尾頁

跳至