自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

yurijm 發表於 18-8-18 14:15
如果屋企小康既女性
只要來香港讀大學,讀完後做幾年野
一樣拎到特區護照

講得啱!香港讀完大學嫁個有綠卡既內地高富帥,好過嫁港男啦

男爵府

無話可說 發表於 18-8-18 16:19
黎香港緊係簡單!至於外地簽證我無了解詳細資訊,咁岩同人吹水傾開啫!淘寶店代辦,得唔得架,尤算係搞到 ...

無了解就得閒去了解一下,上去睇下,幾百蚊就搞到,依家大陸好方便㗎!老公公司D大陸同事好多都係淘寶簽證,快靚正,部分符合條件的人去美國仲簡單過我地特區護照啊!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wsyggk 發表於 18-8-18 16:41
無錯,有d國家批護照真係煩爆,要證明男方養得起,仲要證明間屋夠大。我自己都嫁嚟歐洲,不過暫時唔想入籍 ...

可唔可以講邊個歐洲國家入藉要放棄特區護照?

伯爵府

回覆樓主

下?冇玩啦,為左個護照嫁香港稍為有小小錢嘅都睇唔上眼D呀伯啦……好多新移民都係冇錢先會衝住咁嫁姐……

寶石宮

2023年兔年勳章

stkyo 發表於 18-8-19 00:38

德國

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

leng1999 發表於 18-8-18 19:12
系架,我識人一拿到身份證馬上離婚。

男爵府

回覆樓主

正常人,小康即唔憂柴米,這種內地女子係唔會為一本護照嫁港人。

水晶宮

Poyau 發表於 18-8-19 00:48
德國

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

stkyo 發表於 18-8-19 00:38

德國好似唔俾雙重國籍

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Conybrownbb 發表於 18-8-19 05:17
德國好似唔俾雙重國籍

我大鄉里一直都唔知

因為我有少許英國朋友有埋德國藉,無諗過德國唔容許保留歐盟以外國藉

伯爵府

stkyo 發表於 18-8-19 06:23
我大鄉里一直都唔知

因為我有少許英國朋友有埋德國藉,無諗過德國唔容許保留歐盟以外國藉

我以前蒲開德國啲論壇見過有人講過呢個話題乍

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主

早幾拾年前開始內地女仔 黎香港讀書加做野
最後都係嫁返內地 。佢地比較吃香 點解?
因為佢地可以多生幾個 (舊時行一孩政策;所以嫁回內地既女人都易識到高官/有錢佬。

琥珀宮

無話可說 發表於 18-8-18 13:51
唔係講有心拎綜援,係講正常人工既女性,屋企小康之家!原來只要結婚同住夠7年,攞到永久身份證,就可以拎 ...

有人為咗出外公幹或者旅行方便,而揾香港人黎嫁?

其實呢樣係「果」唔係「因」,唔好本末倒置

寶石宮

2023年兔年勳章

我大鄉里一直都唔知

歐盟外 瑞士籍都可以保留

寶石宮

2023年兔年勳章

wsyggk 發表於 18-8-19 04:30

水晶宮

我大鄉里一直都唔知

如果小朋友出世時父母係唔同國籍,當然其中一方要係德國籍,小朋友就可以雙重國籍。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁

尾頁

跳至