唔怪得某d大陸女性想嫁黎香港啦!

無話可說
|

唔係講有心拎綜援,係講正常人工既女性,屋企小康之家!原來只要結婚同住夠7年,攞到永久身份證,就可以拎到特區護照,出外公幹或者旅行,係方便好多!
tansyneko    發表於 18-8-18 16:53
ryan_mami
|
無話可說 發表於 18-8-18 13:51
唔係講有心拎綜援,係講正常人工既女性,屋企小康之家!原來只要結婚同住夠7年,攞到永久身份證,就可以拎 ...

其他地方的人都覺得香港好,係香港人唔like 自己地方啫。
Charitymami
|
有關係咩?

你睇世界各地遊客,揸中國護照多定特區護照多?
purplerain0348
|
香港護照係方便過大陸護照,好耐之前聽過大陸人講佢地去某啲國家仲要查副身家,好鬼麻煩架! 不過我唸依家應該有簡化咗啲程序
Yukyuk
|
無話可說 發表於 18-8-18 13:51
唔係講有心拎綜援,係講正常人工既女性,屋企小康之家!原來只要結婚同住夠7年,攞到永久身份證,就可以拎 ...

中國護照也可以出外公幹/旅行,呢幾年暑假不知幾多內地細路參加歐洲遊學團。

奇景:10歲人仔在機艙上爬來爬去、沉迷打機忘記入閘,帶隊老師嚇到哭......
catfitfit
|

只係為個爛鬼特區護照就想嫁嚟香港?NO嗱,人地想拎既係外國護照
yurijm
|
如果屋企小康既女性
只要來香港讀大學,讀完後做幾年野
一樣拎到特區護照
何必賠上自己一生幸福?

內地小康家庭比香港仲講求門當戶對
香港男仔多有家累
佢地睇唔上眼的

我有部分大學同學都係內地生
大部分都係返內地嫁人
無話可說
|
Charitymami 發表於 18-8-18 13:56
有關係咩?

你睇世界各地遊客,揸中國護照多定特區護照多?

只係比錢解決簽證問題啫,大陸人多緊係護照多啦!
廷廷媽
|
點會為左去旅行方便特登嫁港人,諗得太簡單呀
無話可說
|
purplerain0348 發表於 18-8-18 13:59
香港護照係方便過大陸護照,好耐之前聽過大陸人講佢地去某啲國家仲要查副身家,好鬼麻煩架! 不過我唸依家應 ...

某d地方可以落地簽證其實比以前係方便左!但係始終無我地香港護照咁好
無話可說
|
Yukyuk 發表於 18-8-18 14:00
中國護照也可以出外公幹/旅行,呢幾年暑假不知幾多內地細路參加歐洲遊學團。

奇景:10歲人仔在機艙上爬 ...

當然可以外出啦,但手續有d煩,同埋下下要團體簽證,仲要保證金之類!
jasonhon88
|
其實大陸護照去其他地方係無咁方便, 但其實唔難,
真係去做簽證, 提早去攪, 需要收入証明, 房產証, 或者其他資產証明

所以話為咗護照而嚟香港, 就唔會

但其實香港就算去例如美國, 亦都要攪一輪, 要比較嘅話, 香港亦唔係真正嘅好方便
無話可說
|
yurijm 發表於 18-8-18 14:15
如果屋企小康既女性
一樣拎到特區護照

咁睇好多野既,個個家庭都唔同
Charitymami
|
無話可說 發表於 18-8-18 14:18
只係比錢解決簽證問題啫,大陸人多緊係護照多啦!

咁就唔係貪特區護照啦~
無話可說
|
jasonhon88 發表於 18-8-18 14:21
其實大陸護照去其他地方係無咁方便, 但其實唔難,
真係去做簽證, 提早去攪, 需要收入証明, 房產証, 或者其他 ...

美國就無得講,大部份國家既人都要簽證!中國護照當然只係外出無咁方便,手續聽講都有d煩!當然結婚唔係剩係話拎護照,只想講有人心態上會咁考慮
無話可說
|
Charitymami 發表於 18-8-18 14:24
咁就唔係貪特區護照啦~

我從來無講過話貪呀
72leelily
|
有心為出入方便
不如嫁澳紐加籍
不用簽証版圖更大
大陸有辦法人士用商務護照
happybebebe
|
如果屋企小康既女性
一樣拎到特區護照

我以前認識的博士生就係咁,最後去美國做研究,全家移民美國
stkyo
|
72leelily 發表於 18-8-18 14:51
有心為出入方便
不如嫁澳紐加籍
不用簽証版圖更大

齋講嫁人拎護照呢part,外國護照比特區護照高難度好多,要識/嫁呢類國藉比港人,申請亦難,外國唔似香港,個男人無入息都可以批另一半嚟香港,外國唔得,個男嘅要有交稅,要證明有經濟能力養得起個老婆先批簽證,想入藉拎人哋本護照仲要坐移民監

lalalumlum
|
如果屋企小康既女性
一樣拎到特區護照

我公司大把呢d IANG,位位Master degree ,中英普都得,肯做肯捱,不知幾乖!住滿七年又攞到身份証,使嘜靠人!

反觀香港學生,Summer Intern, 有人工、有培訓,住葵涌,要佢返青衣,佢話好遠唔想返喎!佢已經唔係個三大大學,仲咁多要求,真擔心香港學生嘅競爭力!