自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我其實父母都有D,亦樂意幫我。
但我一直覺得唔應該用父母錢,佢地一直唔洗我養我已經覺得自己好幸運,自己冇本事咪慳D洗。我只係一個文員仔,冇能力買樓。老公亦係打工仔,佢家境冇我咁好,早年幫父親還債,現在仲要養家的。我地住公屋的。
但自從小朋友出世,父母又再提可以幫下我上樓,為個小朋友同埋自己將來諗下。
而家見到D樓越黎越貴,我都深切咁考慮緊是否應該放下原則,問父母借錢。

大宅

回覆樓主

莫話條毛都無
住附近 連搬屋裝修問候都無

大宅

72leelily 發表於 18-8-18 14:06
幫到咪幫大家歡喜
甚麼親生仔不如近身錢
死左先比你

我都係咁諗
後生一代咁難上車,難為佢地一蚊都唔幫,又代表d咩?當人工同租金 / 樓價完全脫曬軌 不如幫到咪幫

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

以前靠自己嫁,邊到父母會出聲幫嫁
依家年代唔同自己有能力唔使佢養或幫佢上樓囉~

不過我好奇
依家買樓,當你買普通上車盤2房一廳果d
如果俾得100萬做首期
咁要供幾奈?幾錢?

我住元朗
朗屏8號2房一廳上車盤都接近600萬

俾得100萬做首期,咪要供成500萬?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

淳熙媽咪 發表於 18-8-18 14:01
最近幾個90後朋友買樓,
原來都係6299贊助首期
(6299都係普通打工仔,非有錢人)

擺酒買樓唔鬧都好喇,仲講贊助

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

charlieXD 發表於 18-8-18 15:00
以前靠自己嫁,邊到父母會出聲幫嫁
依家年代唔同自己有能力唔使佢養或幫佢上樓囉~

100萬大約供5千,500萬預供22000-25000

珍珠宮

藍藍mami 發表於 18-8-18 14:56
我都係咁諗
後生一代咁難上車,難為佢地一蚊都唔幫,又代表d咩?當人工同租金 / 樓價完全脫曬軌 不如幫到 ...

雖然話自願幫
兒女不一定領情
有些性格獨立不愛打擾父母
有些明知父母是control freak
受恩惠的代價要好大

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

pomanlife 發表於 18-8-18 15:02
100萬大約供5千,500萬預供22000-25000
下,咁真係要高薪厚職
如果唔係,點供?!
幫你上樓你都供唔到喎

伯爵府

回覆樓主:

我識既80後
買樓全部都係父幹
而家d樓甘貴 下下6球
淨係首期都要球幾2球
都未計結婚費用
你計下都知
後生仔當佢22歲做野
到30歲每月儲1.5萬
先儲到150萬咋

我當年買第一層樓百幾萬
首期少過20萬
點同呀

其實佢地呢一代都好陰功

子爵府

我有層自住同收租樓,兩層都供完了,好老實其中一層係諗住留比個仔,當然佢自己有本事就更好,但我既資產唔留比佢留比邊個?大個左我唔會刻意話佢知,但佢大大吓都應該略知一二我地既環境,希望可以教育佢要靠自己,但而家出面d樓真係冇幾多打工仔可以負擔得起,佢有需要就比佢囉,冇左層樓既負擔真係壓力都少d,人生在世幾十年,開開心心過左佢咪算囉

伯爵府

如果香港樓價正常我都覺得唔應該幫 但偏偏香港…

公爵府

我同老公未認識時,我99借首期比我老公買樓,到我同老公結婚,我老公層樓加我名,而我99就要我老公還返首期比佢,因為我99係借唔係比,所以我哋每個月也慢慢還返比99。所以e家d99對新抱幾好,唔好成日鬧99衰了,比首期唔係個個99都肯架,要感恩了!

水晶宮

畀面勳章

90後真係好多人上車靠父母
我90年代初想買樓,可以按九成,問6299借幾萬首期都唔肯,唯有死慳死抵各自揾多份兼職上車,窮到冇錢裝修及買傢俬,兩張床褥加摺枱就入去住 有咗B B之後,我媽送床架及雪櫃,99送洗衣機電視,我爸送梳化,62毛都無條
我大女係90後,都廿幾歲,拍拖五年幾,佢男友的父母最近係自己屋苑買多一個細單位,俾首期,叫個仔供喎,個仔剛工作兩三年,邊供得起吖,每月供完樓,就要繼續食屋企住屋企

男爵府

回覆樓主

我都想有個咁既6299呀,現實係比少個崩都有野聽!

用戶要求終止服務

回覆樓主

家庭狀況唔同
就算99比到首期,供樓都好辛苦

水晶宮

畀面勳章

藍藍mami 發表於 18-8-18 14:56
我都係咁諗
後生一代咁難上車,難為佢地一蚊都唔幫,又代表d咩?當人工同租金 / 樓價完全脫曬軌 不如幫到 ...

我唔覺意都有個仔,拍緊拖,最近都有諗過點幫佢買樓上車,樓價升到離曬譜 我有一刻想過賣咗個豆腐潤舊樓套現......但無付諸行動

公爵府

回覆樓主:

因此....宜加養兒....唔止400萬啦 ?

侯爵府

咩時代都係父輩d錢最終都係仔女咖啦。
佢地有能力幫唔係壞事啊

大宅

回覆樓主

三四年前同今年樓價已差咗50%了! 政府再唔做嘢, 只有新移民才會生, 就算醫生律師都俾唔到首期, 以前都仲有9成按揭, 現在普普通通兩房都3/4 百萬首期。

彩鑽殿

charlieXD 發表於 18-8-18 15:08
下,咁真係要高薪厚職
如果唔係,點供?!
幫你上樓你都供唔到喎

一個出豉油一個出雞

首頁
12345...9

尾頁

跳至