自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

細路一上小學就開始有一兩條白髮生出來,後來又多左少少但5敢拔只係剪,到佢地上左中學就走上染髮之路,用話冇化學野既染。

後來試左X元堂既頭髮精華素一排,睇住開始由白變灰變啡再變黑,連髮質都強韌左又多左光澤,仲有天使光環tim!

好開心!不過要用兩三個月先見到效果。

珍珠宮

是的 發表於 18-8-18 22:44
細路一上小學就開始有一兩條白髮生出來,後來又多左少少但5敢拔只係剪,到佢地上左中學就走上染髮之路,用 ...

精華素是吃還是渣?

子爵府

檸檬檸檬 發表於 18-8-18 21:18
洗頭水定精華?
精華要近$400,唔捨得買

我試2款五十惠shampoo都太立,我頭立會甩頭髮(見地下有頭髮),五十惠serum就完全唔立,噴頭皮位置,好快吸曬。
除左黑芝麻外,補腎都有助頭髮改善(脫髮、白髮),早排睇iherbs group有人分享食「紅景天」supplement有助減少白髮、抗氧化、減壓功效,我本身未出白髮(touch wood),食左幾個月未知效果(supplement要長期食),但同朋友傾開,原來佢都經朋友介紹開始食,佢就食紅景天粉,佢話沖水飲,佢都話對方介紹對改善頭髮好、兼備抗氧、提神功效。所以要早上食。
萬寧五十惠serum間中減價$299,hktv mall都會幾支平d,日本d藥妝店有賣、亦有補充裝。

子爵府

是的 發表於 18-8-18 22:44
細路一上小學就開始有一兩條白髮生出來,後來又多左少少但5敢拔只係剪,到佢地上左中學就走上染髮之路,用 ...

請問立x堂係咪噴皮頭嗰種?咁又幾吸引喎!
我用左五十惠serum一段時期,覺得主要夠清爽時,洗完頭嘅頭皮皮膚都完全冇保養,噴左serum係令髮根明顯穩固左,但又唔覺得d頭髮粗左或其他大改善。所以有其他都想試吓

大宅

檸檬檸檬 發表於 18-8-18 15:59
自己未夠40歲,勁多白髮,近幾年重勁甩頭髮。都唔知點算

...

頭髮白有好多原因,其中我地容易做到嘅就係食多D蛋白質食物。香港飲食教育好落後,食粉麵飯等碳水化合物太多,蛋白質多數人都食唔足夠,所以體型徧肥冇肌肉。

頭髮其中一個最重要成份係蛋白質,各位年紀輕輕就咁多白髮嘅姊妹好好檢討一下自己嘅飲食習慣。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

檸檬檸檬 發表於 18-8-18 21:18
洗頭水定精華?
精華要近$400,唔捨得買

好似吾駛甘貴,吾係食果隻wow, 係早晚噴少少落頭皮果隻精華。

我覺得仲好過50x,位XX果隻好爽

子爵府

littlemelody 發表於 18-8-18 20:00
四十中喺咁上下都好普通

雖然我唔係太介意
但自己都覺得好誇張
好多朋友大過我都冇我咁多
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

cameo 發表於 18-8-18 22:53
請問立x堂係咪噴皮頭嗰種?咁又幾吸引喎!
我用左五十惠serum一段時期,覺得主要夠清爽時,洗完頭嘅頭皮皮 ...

你好有禮貌呀~
係噴果隻,耐5耐會做特價tim
如果你5急用,可以吼下

公爵府

是的 發表於 18-8-18 22:56
好似吾駛甘貴,吾係食果隻wow, 係早晚噴少少落頭皮果隻精華。

我覺得仲好過50x,位XX果隻好爽

有相嗎?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我已經放棄染…剪個型既髮型…都一樣。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

tsung 發表於 18-8-18 21:01
用腦多真喺會多好多白髮

我覺得用腦多真係有影響
3x 嗰陣只係間唔中1-2條
近呢7-8年真係多左好多
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

gogofie 發表於 18-8-18 22:53
頭髮白有好多原因,其中我地容易做到嘅就係食多D蛋白質食物。香港飲食教育好落後,食粉麵飯等碳水化合物太 ...

係咪真架?有乜根據?

如果真係甘簡單,我一定狂食高蛋白質既食物,用埋黎洗頭tim

乜5係因髮囊缺乏黑色素或身體已冇能力製造黑色素俾頭髮,先至5再長出黑髮而長出白頭髮既咩?

製造黑色素係大部分靠蛋白質?

請問點解中e成日叫人食黑色食物去烏髮既?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

yk0108 發表於 18-8-18 22:03
客氣鳥

其實有些人用了话無咩功效,因人而異。所以有咩事,本人绝不負責的

明白,謝謝你

子爵府

29XX86 發表於 18-8-18 21:24
我40+都就黎同YY咁多, 我都好SAD呀, 但唔敢染太密, 怕甩髮嚴重, 忍住3-4個月先染一次. 我十幾歲已有白髮, ...

我都冇得sad
白髮實在太多
本身頭髮又幼又少又薄
日日係咁甩
呢個頭係忍左差唔多4個月冇染
連我62 都頂唔順叫我去染下

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

yy13 發表於 18-8-18 23:04
我覺得用腦多真係有影響
3x 嗰陣只係間唔中1-2條
近呢7-8年真係多左好多

絕對喺

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

BGCOME08 發表於 18-8-18 23:00
有相嗎?

5擺得出來架~

我諗

子爵府

十五樓師奶 發表於 18-8-18 22:37
真係誇張左,以為你五十頭

50頭已經估細左
有朋友有次離遠見到我
以為我係我媽咪
我媽咪出年70

大宅

是的 發表於 18-8-18 23:05

係咪真架?有乜根據?

我講係其中一個原因(我個人認為係幾重要嘅原因)試諗下,頭髮的營養邊度來?一定係食物轉化而來。身體有任何問題都會和飲食有關。

上網査下白髮原因會有好多解說,除咗咩壓力,遺傳疾病等,人最容易做嘅就係改變飲食習慣。首先檢討一下自己的飲食習慣先。

蛋白質食夠而唔係狂食,食得多一來傷腎,二來傷荷包。

但食足夠已經係大學問,但最容易做嘅就係餐餐都食蛋白質食物,唔好只係狂食粉面飯等冇營養野。

大宅

是的 發表於 18-8-18 23:12
5擺得出來架~

我諗

講問特價左大約幾多錢?係位x堂就有得賣嗎?

侯爵府

yy13 發表於 18-8-18 23:09
我都冇得sad
白髮實在太多
本身頭髮又幼又少又薄

我都係好耐都唔敢染,怕脫髮問題。今日都比個幫我染髮個人講忍到咁耐先染
我頭頂條介粗左好多
頭髮又少左同薄左,我唔想禿頭

首頁
12345...6

尾頁

跳至