自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

檸檬檸檬 發表於 18-8-18 21:18
洗頭水定精華?
精華要近$400,唔捨得買

我試2款五十惠shampoo都太立,我頭立會甩頭髮(見地下有頭髮),五十惠serum就完全唔立,噴頭皮位置,好快吸曬。
除左黑芝麻外,補腎都有助頭髮改善(脫髮、白髮),早排睇iherbs group有人分享食「紅景天」supplement有助減少白髮、抗氧化、減壓功效,我本身未出白髮(touch wood),食左幾個月未知效果(supplement要長期食),但同朋友傾開,原來佢都經朋友介紹開始食,佢就食紅景天粉,佢話沖水飲,佢都話對方介紹對改善頭髮好、兼備抗氧、提神功效。所以要早上食。
萬寧五十惠serum間中減價$299,hktv mall都會幾支平d,日本d藥妝店有賣、亦有補充裝。

子爵府

是的 發表於 18-8-18 22:44
細路一上小學就開始有一兩條白髮生出來,後來又多左少少但5敢拔只係剪,到佢地上左中學就走上染髮之路,用 ...

請問立x堂係咪噴皮頭嗰種?咁又幾吸引喎!
我用左五十惠serum一段時期,覺得主要夠清爽時,洗完頭嘅頭皮皮膚都完全冇保養,噴左serum係令髮根明顯穩固左,但又唔覺得d頭髮粗左或其他大改善。所以有其他都想試吓

子爵府

是的 發表於 18-8-18 22:59
你好有禮貌呀~
係噴果隻,耐5耐會做特價tim
如果你5急用,可以吼下

thanks!我唔急買呀,支五十serum未用曬,位x堂嗰支serum喺萬寧有?還是去番位x堂買?大概價錢?
btw我之前都有買位x堂洗頭水,夠清爽,我反而已經少用護髮素了,而家偏向鍾意用for頭皮嗰種serum
thanks again

子爵府

檸檬檸檬 發表於 18-8-18 23:16
我都係好耐都唔敢染,怕脫髮問題。今日都比個幫我染髮個人講忍到咁耐先染
我頭頂條介粗左好多 ...

咁我覺得染髮用咩染膏、奶真係會有影響脫髮!
我之前出面染開shiseido primience兩年幾好,佢成份有透明質酸,基本染完唔會乾,之後一次跟朋友一齊去另一間染,話Loreal Inoa無味不傷頭皮,$5xx,咁真係平過我染開$9xx嗰間,不妨試吓!咁染時真係完全冇味⋯⋯⋯染完,之後10日狂甩頭髮,日日見地下有頭髮!
我知近年坊間勁多染髮選擇,所以若真係有心做colour(唔止為遮白髮,染啡色都順眼好多),認真物色吓邊d salon染髮ok,其實染髮未必真係會脫髮,只少我試2款已經可以咁大分別啦!

子爵府

是的 發表於 18-8-18 23:21
萬0有,公價價錢應該一樣,除左分別做特價果陣。我平時去位xx多,因為我係會員。
...

thx,我已save左樓上jm個圖
原來成份都有紅景天,我都食緊呢款supplement,下一支就買位x堂,謝謝你分享,又有新野試,正

子爵府

是的 發表於 18-8-18 23:05

係咪真架?有乜根據?

中醫好似偏向補腎有助改善頭髮問題,而可能又咁啱嗰幾種補腎食物都黑色卦??

子爵府

Aeiing 發表於 18-8-19 12:23
請問邊隻紅景天呀?
我無在iherb買野, 只係有上去望過下

我係iherbs訂㗎,紅景天有丸。
我自己用潤嘅洗頭水、任何潤嘅hair product係易脫髮,所以揀番d清爽shampoo,噴吓serum(而家五十惠,下支試jm介紹的位x堂),明顯少脫髮,明顯屋企唔會見到地下有頭髮(我白色地下,勁明顯),只會每日勁少頭髮甩喺把梳。

子爵府

ope 發表於 18-8-19 04:34
Jm 如果一出已經是白色是腎不夠好,多吃黑芝麻,我幾年前也是出白髮,不是黑髮變白,迫自己食黑芝麻,唔叫 ...

其實我都買過黑芝麻粉,一茶匙黑芝麻粉、一茶匙山藥粉(順便加的)、一茶匙薏仁粉(順便加的),三粉溝水加少少蜜糖,幾好飲㗎。
不過整整吓又懶

子爵府

littlesister 發表於 18-8-19 13:26
請問紅景天英文係咩?點 search? 有冇圖?

我喺iherbs group見member分享的,佢話食左一排有助改善白髮,兼我都見有member睇開顧小培介紹,我睇顧小培YouTube有介紹紅景天有抗衰老功效、早上食for提神等等⋯
你決定食之前。最好先search多d資訊比較吓,因為都不只一款食品有助改善頭髮,睇吓邊d有冇副作用、兼備功效是否適合等等等等⋯先決定開始食。
始終supplement、中醫、食療都需要一段唔短時間先「可能」見到效果,食錯野更加可能令身體不適(例如冇了解食用方法,晚上食左提神,影響睡眠質素,長遠一定係會反效果的)

首頁

尾頁

跳至