關於買賣,想知道有無人會咁做..?

ccjelly
|

好奇一問......

賣方提供A銀行及B銀行帳號請買家付款,如你是買家,但你兩間銀行都無戶口,你會同賣方講你只得C銀行戶口嗎?

更新:
前日我同一位由細玩到大既好朋友食飯,佢男朋友做樓上鋪幫人影相,我朋友幫佢管理FB專頁,佢有呷下成日有客問埋d無聊野,一係就放飛機,當中最常出現就係落訂金/付全數問題,講左得兩個戶口,D人仲係要問有無其他戶口,一係就話要信用卡俾,回佢無信用卡付款,又話「我想分期」,一係就問有無payme,朋友話無申請,又
話「你要俾戶口持有人電話我先過到數」。
仲有一次,有客問點解同銀行用ATM轉唔到數

我就諗係咪而家既人都要人就哂佢既呢?
我有時上網買野,賣家俾咩戶口都好,我都會諗辦法入,就算我無戶口,我唔會問佢點算...
我都試過有時訂座食飯要俾訂金,我又係唔會同人講我無戶口,要求人地提供我所屬銀行既戶口。

就咁睇大家留言暫時未有發現....

cattz288
|
ccjelly 發表於 18-8-18 16:48
好奇一問......

賣方提供A銀行及B銀行帳號請買家付款,如你是買家,但你兩間銀行都無戶口,你會同賣方講 ...

唔會! 自己諗方法
勞氣小妹
|
好奇一問......

賣方提供A銀行及B銀行帳號請買家付款,如你是買家,但你兩間銀行都無戶口,你會同賣方講 ...

唔會
同埋就算無戶口可以排隊去櫃台入數/叫家人朋友幫手過數
無戶口絕對唔係一個理由
ccjelly
|
cattz288 發表於 18-8-18 16:57
唔會! 自己諗方法

我都係咁諗

ccjelly
|
勞氣小妹 發表於 18-8-18 17:04
唔會
同埋就算無戶口可以排隊去櫃台入數/叫家人朋友幫手過數
無戶口絕對唔係一個理由

係呀!
有好多其他方法!
麥兜媽
|
好奇一問......

叫朋友幫手俾,我取消咗恒生滙豐戶口,咁有時有D一定要入呢兩間數 細銀碼叫朋友轉過去
ccjelly
|
麥兜媽 發表於 18-8-18 17:35
叫朋友幫手俾,我取消咗恒生滙豐戶口,咁有時有D一定要入呢兩間數 細銀碼叫朋友轉過去
...

pp6113
|
我會自己稔辦法
ccjelly
|
pp6113 發表於 18-8-18 20:44
我會自己稔辦法

Poyau
|
唔會講 跨行匯款好方便
yurijm
|
就算冇銀行户口
用支付寶、payme都可以
我之前係二手市場買印花
果位jm話可以用支付寶交易
勁方便,即時睇到過數
小小馬奇朵
|
我賣嘢講明恆生/匯豐入數
有時都有人問有冇中銀
咁我會問屋企人借個中銀畀人入數
冇乜所謂
ccjelly
|
yurijm 發表於 18-8-18 21:20
就算冇銀行户口
用支付寶、payme都可以
我之前係二手市場買印花

都係呀

不過我自己無用我都係ATM轉數多,無戶口就搵存鈔機。

ccjelly
|
小小馬奇朵 發表於 18-8-18 21:51
我賣嘢講明恆生/匯豐入數
有時都有人問有冇中銀
咁我會問屋企人借個中銀畀人入數

你好好人,方便人地。
ccjelly
|
Poyau 發表於 18-8-18 21:18
唔會講 跨行匯款好方便

我都試過有朋友用呢個方便俾番錢我,佢話好方便。
Poyau
|
ccjelly 發表於 18-8-18 22:52
我都試過有朋友用呢個方便俾番錢我,佢話好方便。

跨行上網做好多依家都免收費