仔仔2.5...講野問題

Hkgfille
|

媽媽們
冇d問題想問大家
我仔兩歲半,發現佢講野會我我我我....iiiii....一個字重複幾次..
唔知佢係諗緊點講句句子... 未轉到channel未諗到咩字定點
佢係講到句子表達到
只不過會重複d字
我平時大部分時同佢講廣東話多,亦有英文
爸爸會講英文多法文
佢廣東話英文聽得明既
法文太難就可能未明
大家既小朋友有冇呢d問題?
係咪佢地仲細?
要諗要講咩?
希望媽媽可分享下意見
Thanks

bchuma
|
Hkgfille 發表於 18-8-18 18:49
媽媽們
冇d問題想問大家
我仔兩歲半,發現佢講野會我我我我....iiiii....一個字重複幾次..

咁講野密唔密啊?如果大部分字句都係咁,會唔會諮詢一下醫生比較好。我親戚個仔細個會咁,就係我我我我⋯⋯ 你你你⋯⋯咁,而家大個唔會咁。
我要做媽媽
|
係咪太多語言喇?不過我侄子差唔多年齡既時候都係會重複架,佢地需要組織下語言,所以好多字都重複講
Hkgfille
|
bchuma 發表於 18-8-18 22:40
咁講野密唔密啊?如果大部分字句都係咁,會唔會諮詢一下醫生比較好。我親戚個仔細個會咁,就係我我我我⋯ ...

佢講野密,表達都冇問題..只不過有時會我我我.......你你你...或者句子頭一個字會重覆(唔知係咪佢諗緊點講)
我少接觸其他小朋友所以想知係咪呢個歳數講野係咁.,,
我仔又要轉channel
唔知係咪正常
Hkgfille
|
我要做媽媽 發表於 18-8-18 23:04
係咪太多語言喇?不過我侄子差唔多年齡既時候都係會重複架,佢地需要組織下語言,所以好多字都重複講
...

可能係要諗點講
你侄子都係又中又英咁,會重複?
其實我覺得佢仲細
不過我先生就擔心
所以我想知其他小朋友會點
bchuma
|
Hkgfille 發表於 18-8-18 23:51
佢講野密,表達都冇問題..只不過有時會我我我.......你你你...或者句子頭一個字會重覆(唔知係咪佢諗緊點講 ...

咁如果就你我 就正常,因為可能佢未念清點表達,所以拖長左個音唔使担心

Hkgfille
|
bchuma 發表於 18-8-19 17:51

咁如果就你我 就正常,因為可能佢未念清點表達,所以拖長左 ...

例如佢會講.....:
我常食食食......
我地去去去....
唔係淨係你同我
I I I want to...
Do you want to to to to .....
係句子中(又唔係每次)有呢d情況重覆d字咁
bchuma
|
Hkgfille 發表於 18-8-19 19:17
例如佢會講.....:
我常食食食......
我地去去去....

你試一下叫距講野放慢速度。
haha748494
|
話姐先定一個語言作為母語。
Holidaykiki
|
會晤會太多語言令到佢有d亂?我囝兩歲半講中,英都冇呢個問題。
sammiso
|
先定一種語言,等BB識講嘢,再慢慢教唔同嘅語言。
red52
|
我囡2歲4個月 語言中英普 都有時會我我我咁 試過幾次 咁細個佢明白講咩又識講嘢 大個慢慢就會冇問題喇
Hkgfille
|
red52 發表於 18-10-21 11:24
我囡2歲4個月 語言中英普 都有時會我我我咁 試過幾次 咁細個佢明白講咩又識講嘢 大個慢慢就會冇問題喇
...

我仔都有改善左,叫佢慢慢講