中藥調理好?還是食supplement 好?

feclagnes
|
如題
pig-mum
|
遇到夾自己体質的中醫就最好,因中药係固本培原
feclagnes
|
pig-mum 發表於 18-8-18 21:00
遇到夾自己体質的中醫就最好,因中药係固本培原

點先知夾唔夾到?因中醫係調理,你意思係精神好d? 賜教
good_pig
|
feclagnes 發表於 18-8-18 20:37
如題

為乜嘢原因先?
pig-mum
|
feclagnes 發表於 18-8-18 21:04
點先知夾唔夾到?因中醫係調理,你意思係精神好d? 賜教

你本身覺得有咩5妥先?
想醫什麼?
feclagnes
|
good_pig 發表於 18-8-18 21:05
為乜嘢原因先?

長期病患者(三高)勁食得太多西藥唔太好,諗緊中醫調理還是食supplement
feclagnes
|
pig-mum 發表於 18-8-18 21:06
你本身覺得有咩5妥先?
想醫什麼?

長期病患者(三高)勁食得太多西藥唔太好,諗緊中醫調理還是食supplement
BBJOJO
|
feclagnes 發表於 18-8-18 20:37
如題

我自己認為就係中藥
good_pig
|
feclagnes 發表於 18-8-18 21:31
...

三高最緊要介口
pig-mum
|
...

食中药調理要有耐性,可能食2-3個月後去驗下血,看看三高有冇改善,但必須配合戒口,如不能戒口咁不要浪費金錢。
wcpcelia    發表於 18-8-19 16:53
feclagnes
|
pig-mum 發表於 18-8-18 21:36
食中药調理要有耐性,可能食2-3個月後去驗下血,看看三高有冇改善,但必須配合戒口,如不能戒口咁不要浪費 ...

明白,謝回覆
feclagnes
|
good_pig 發表於 18-8-18 21:32
三高最緊要介口

知道
激烈的海狗
|
...

嘩。你有三高唔好亂食supplement 啦。
feclagnes
|
激烈的海狗 發表於 18-8-18 22:04

我見好多人都話食supplement 所以咪.....
feclagnes
|
激烈的海狗 發表於 18-8-18 22:04

呢度jm就話中藥比較好
tsung
|
...

三高患者應依時服藥,戒口,運動,保持心境開朗
123blow
|
feclagnes 發表於 18-8-18 22:11
呢度jm就話中藥比較好

我覺得睇人啦! 你信吾信中醫藥先? 吾信只係揾嚟搞
Manmanca
|
我之前睇中醫時話俾中醫知我食善存, 都俾中醫話, 話根本唔需要食呢d野,問我食黎做咩
確實我食左一排都唔見得有咩好
YAC0601
|
三高食魚油+卵磷脂最好,都係天然嘢!有人信中醫,有人信西醫,supplement係西式保健品,睇你點睇,不過兩樣都唔係咩即時見效嘢!平時健康飲食好重要。
Poyau
|
tsung 發表於 18-8-18 22:39
三高患者應依時服藥,戒口,運動,保持心境開朗