係唔係做完手術後會特別怕凍?

sunnymama2
|
小朋友大半年前做手術,之後明顯特別怕凍? 關呢關做手術事呢,如果係,應該食咩野補番身呢。

謝謝
Nbs
|
sunnymama2 發表於 18-8-18 21:35
小朋友大半年前做手術,之後明顯特別怕凍? 關呢關做手術事呢,如果係,應該食咩野補番身呢。

謝謝

小朋友就唔知喇。
不過我做過幾次大小手術,無補身的,又唔覺怕凍或身體有咩問題。
sunnymama2
|
Nbs 發表於 18-8-18 21:38
小朋友就唔知喇。
不過我做過幾次大小手術,無補身的,又唔覺怕凍或身體有咩問題。
...

咁可能我仔本身就特別弱啦
藍尾巴
|
個人虛會特別怕凍,但怕佢唔補得,建議睇中醫問下醫生平時煲咩湯水好,始終人人體質唔同。細個唔打好個底,大個好易病
wcpcelia    發表於 18-8-19 15:48
fitfish
|
如受得。南棗燉牛展。飲湯食渣
永然
|
小朋友唔知
我反而唔怕凍咗同埋流汗多咗,之前唔多流汗
lovebbb
|
可能比較虛,我自己做完一個小手術後身體都差左,怕凍左
sasatt
|
血虛怕冷
kokobear
|
我上個禮拜做完,只覺熱、不覺凍
rachel0316
|
我覺得特別多風就真
ce3021
|
小朋友臟腑幼嫩唔好隨便補,試吓煲D健脾湯水

另我仔細時我間唔時會用鷓鴣煲湯/粥,家大細都飲得
sunnymama2
|
藍尾巴 發表於 18-8-18 22:39
個人虛會特別怕凍,但怕佢唔補得,建議睇中醫問下醫生平時煲咩湯水好,始終人人體質唔同。細個唔打好個底, ...

多謝你建議
sunnymama2
|
ce3021 發表於 18-8-19 01:26
小朋友臟腑幼嫩唔好隨便補,試吓煲D健脾湯水

另我仔細時我間唔時會用鷓鴣煲湯/粥,家大細都飲得

好,等我試吓
sunnymama2
|
lovebbb 發表於 18-8-18 22:43
可能比較虛,我自己做完一個小手術後身體都差左,怕凍左

可能身體本身差的,會變得更差
IloveJJ
|
sunnymama2 發表於 18-8-18 21:35

謝謝

睇下中醫好點
Poyau
|
考慮睇中醫調理身體 保重
waic
|
聽人講燉豬肉水
lovebbb
|
sunnymama2 發表於 18-8-19 09:06
可能身體本身差的,會變得更差

小朋友可以燉肉汁,我仔細過好弱,成日病,燉過肉汁比佢,亦試過冬蟲草蒸飯食(兩三條放飯面蒸,蒸完剪碎混合埋飯一齊食)