自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

回覆樓主

我諗我會唔係好順氣下俾埋三份外賣
做唔出叫人自己俾
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

babe13E 發表於 18-8-19 00:36
#59。
我叫佢地過來(XX)我屋企附近食飯,話佢知有我一家幾口,仲有我爸媽細佬妹一家幾口。已經訂左枱。
講 ...

唔知你哋平時家族溝通方式係咪咁樣就已經代表會請, 因為我知有人係邊個call 食飯就代表佢會請. 但如果係我, sorry, 我連0.1%都get 唔到你諗住請食飯, 100%以為你只係約大家食飯.

大宅

babe13E 發表於 18-8-18 22:04
自問唔識待人接物,所以想請教一下大家。
話說上星期係老公生日,之前見到某食店(薄有名氣)有特價套餐,就 ...

佢同你講,你直接話叫佢跟侍應落單,跟住比錢就得,其實呢d人要直接say no, 講真正常人都唔好意思咁叫,除非食剩打包就冇問題

男爵府

超級大懶蛇 發表於 18-8-19 01:54
唔知你哋平時家族溝通方式係咪咁樣就已經代表會請, 因為我知有人係邊個call 食飯就代表佢會請. 但如果係我 ...

同意!

水晶宮

熱血金章

babe13E 發表於 18-8-18 23:33
事實餐飯真係已經俾左錢。但叫我開聲叫佢自己俾又講唔出口。唉!

其實如果個餐已比錢,你通知佢地時你應該話我係咩餐廳買咗張枱,你地都一齊黎食啦。。。。咁已經表明食物已比錢,打包就貴客自理,下次唔好再預佢地啦。

伯爵府

babe13E 發表於 18-8-19 01:22
#2有補充:
1:餐單喺約佢地食飯個時已經whatsapp 左俾佢個女,佢知道有乜野食。
2:我係按#59 約佢地食飯 ...
咁我唔明你出呢個post做乜。
即係人哋叫打包人哋自己俾番,係你get錯咗以為人地想佔你便宜啫。咁呢D有可能get錯嘅situation係尷尬D㗎喇,一係預咗請,唔出聲,一係出聲,但原來人哋根本唔係呢個意思就好尷尬。俾我我就冇所謂,唔出聲,最多下次唔請佢。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

#2有補充:
1:餐單喺約佢地食飯個時已經whatsapp 左俾佢個女,佢知道有乜野食。

睇#75後段你話個女親戚老公比左外賣錢,咁其實佢哋係唔係一早諗住自己比?

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

其實樓主系唔系 唔甘心(或者唔想)豪比呢2條友? 或者咁講,可能親密度唔足夠。

請人地人飯,都唔會平得去邊,既然都出左大份,一般(心甘情願)情況下都會比埋400。

唔系金錢問題,唔系待人接物問題,系自己想唔想比呢個問題。

如果系待人接物方面,我成日聽人講“禮多人不怪”,400當豪比佢

如果自己真係唔想比呢400,我會話,團購已經比曬錢,額外 外賣請自費,如果對方識做,會自己比返,如果唔識做,我會直接叫服務員比張單佢。

伯爵府

回覆樓主

豪一次,以後唔請佢地

子爵府

回覆樓主:

如我遇到呢個情況應該會豪比佢算,講唔出話分單呢D,而下次就自己諗清楚請咪仲咁請人食飯

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

babe13E 發表於 18-8-19 00:36
#59。
我叫佢地過來(XX)我屋企附近食飯,話佢知有我一家幾口,仲有我爸媽細佬妹一家幾口。已經訂左枱。
講 ...

你叫得佢哋嚟同你家人一齊食咁應該好好感情。仲洗咩驚。直接同佢講咪得囉。
又或者你會唔會諗多咗?佢可能真係以為夾錢所以叫你幫佢訂埋會比返錢你呢。其實400蚊睇吓呢個人抵到爛啦

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

#2有補充:

都話樓主諗多咗。

水晶宮

babe13E 發表於 18-8-18 22:04
自問唔識待人接物,所以想請教一下大家。
話說上星期係老公生日,之前見到某食店(薄有名氣)有特價套餐,就 ...

如果係團購嗰個套餐裡面食物, 我會抽起部份比佢拎款。

但如果唔係, 我會

1) 笑一笑, 哦.....然後轉話題。

2) 笑一笑, 然同嗰個媽咪講要大約$400架喎, 你想買比佢(佢個女)食, 自己直接去收銀比錢落單比錢就可以架啦,
天空之城, 快樂之地

公爵府

回覆樓主:

你又話最後親戚俾咗條外賣數,即係你意思係搞到唔開心,親戚先肯拎錢出黎找外賣數?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

如果有 d 貪心親友 , 真係咪請食飯

子爵府

回覆樓主

其實佢地有比錢,唔明樓主點解唔開心?

侯爵府

回覆樓主

我會講明我已經叫好餸,冇呢幾樣喎,不如一陣有食淨就打包俾佢吖?定你想另外叫?咁我幫你叫部長同你開單?

其實對住d咁厚面皮嘅人,唔洗怕唔好意思架!

大宅

回覆樓主:

而家啲人好縮骨,邊個叫食飯邊個請,尤其是親戚,所以我 慣性如果食圍餐12位一桌,可能得八位 ,自己人 去食, 冇問題食淨打包,好過畀完錢請你食 ,仲要聽你彈三彈四。

珊瑚宮

所以A A制最好。無拖無欠
玩具萬歲!

伯爵府

回覆樓主:

你親戚係咪誤以為團購咗一圍,唔嚟唔食都要比錢,所以唔好嘥唔嚟都外賣(佢以為唔洗額外再比錢

首頁
34567...9

尾頁

跳至