日日吃2個奇異果,對身體好壞?

Nomos
|
4歲小朋友之前成日病,所以日日吃2個奇異果,增强抵抗力。

但奇異果可以甘天天吃2個吗,會唔會有其它唔好處呢?
littlelittlepra
|
會唔會食到怕
大個唔再食

魚兒小寶貝
|
唔知呀,不過係我就唔會比佢日日食兩個,我會盡量每日兩款唔同水果

日日食兩個奇異果,可能會怕左喎
魚兒小寶貝
|
我今日蘋果+奇異果,尋日奇異果+車厘子,聽日會買橙
保密
|
魚兒小寶貝 發表於 18-8-18 23:08

睇左你寫「今日蘋果+奇異果」,尋日「奇異果+蘋果」
至愛朱古力
|
Nomos 發表於 18-8-18 22:58

但奇異果可以甘天天吃2個吗,會唔會有其它唔好 ...

日日食,食到悶,食到怕,不如同佢做下運動,曬下太陽喇,每種生果都食,唔需要只食奇異果
wcpcelia    發表於 18-8-19 16:45
cy101
|
喜歡食都話, 如果都係一般般, 日曰2個都好慘!!!
jollyma
|
仙丹都唔駛日日食吖!
rainiemama
|
日日食 我會見到都反胃
ce3021
|
我覺得樣樣水果都要食D,唔好以為食得越多越好,過多維他命C只會經尿液排出
(有錯請更正)
anteater
|
吃過量是會令脾胃虛寒的
sangria
|
對胃唔太好
魚兒小寶貝
|
魚兒小寶貝 發表於 18-8-18 23:08
呀,冇寫清楚,我同佢share 的。
怪獸青BB
|
唔悶咩?
二世龜
|
我怕會唔會太寒個d...
PCCW2319
|

你呢d叫做偏食, 唔正確。

而且“物極必反”。 你自己有無一樣食2個奇異果?
kid
|
魚兒小寶貝 發表於 18-8-18 23:06
唔知呀,不過係我就唔會比佢日日食兩個,我會盡量每日兩款唔同水果

日日食兩個奇異果,可能會怕左喎 ...

Agree
Supertalkative
|
太多維他命c

的維他命隨尿液排出,但長期過量攝取終對身體造成不良後果,尤其對腎功能欠佳的人士,可能會引致腎衰竭。每日建議攝取劑量 60毫克,過量攝取將引致的中毒現象為上腹疼痛、噁心、肚瀉、胃氣脹、嘔吐、腎結石等。

若是大量攝入維他命C會降低血液中銅的含量,減少血球的數量。而長時間服用大量維他命C,容易導致體內消化道生成結石;而妊娠婦女服用高劑量維他命C,胎兒出生後若對維他命C得不到滿足,可能引起壞血病。

另有報導,嬰兒給予大劑量維他命C,容易出現疲乏、消化不良、煩躁不安、皮疹、浮腫等症狀。此外,維他命C是酸性物質,服用過量將會對腸胃黏膜產生刺激,引起上腹疼痛、噁心、嘔吐和腹瀉,使胃炎、潰瘍病的症狀加重。而維他命C一直被認為是一種最安全的維他命。但最新的醫學研究新知,它並不是完全沒有毒性,尤其是對腎臟病人而言,因為草酸是維他命C的主要代謝物,而腎衰竭或腎小球沈積病的病人,卻因草酸鈣結晶體增加,並導緻嚴重的腎衰竭。
Joball
|

我三歲仔又係身體麻麻
一星期四、五個jumbo 黃色kiwi 咋
日日食怕悶
mickeymok410
|
凡事過量都唔好