親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Rachethew 發表於 18-8-20 21:07
如果白川跟立山比較, 六月應該去那比較好呢?

在白川鄉逗留三小時已足夠,但立山要預一整天。。。看看自己時間。
六月計,個人比較喜歡立山。

如自駕,可試下以下行程得唔得
*名古屋~下吕
*下吕~白川鄉~高山或平湯温泉
*平湯温泉~上高地(返平湯取車)~ 松本(可能好夜先到)
*松本~扇澤(代架車往立山駅)~通過立山,在立山駅取車(預附近住)
*立山駅~金澤(或之前時間唔夠時間去白川鄉可以再去)
*金澤~大阪
*大阪~機場

珍珠宮

Rachethew 發表於 18-8-20 21:07
如果白川跟立山比較, 六月應該去那比較好呢?

既然到了名古屋, 倒不如兩處也去, 二選一則選立山黑部, 不要單去立山, 黑部湖也漂亮, 尤其是大觀峰坐纜車的一段。

但是金澤來往白川鄉的班次少, 前年大部份的班次還是要預約, 沒有高山來往白川鄉那麼方便。

但由於我對名古屋(白川鄉/下呂等名勝)去大阪並不認識, 因我是出入也是名古屋, 這部份我無能為力了。不過印象中有JR pass是供大阪與名古屋的旅遊行程的, 你可以研究一下

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 18-8-20 21:34

在白川鄉逗留三小時已足夠,但立山要預一整天。。。看看 ...

請指教為何不直接由名古屋上松本>上高地>平湯溫泉>扇澤>立山> 高山> 白川鄉>下呂, 再往大阪走? 最少路線由除了名古屋去松本一段外, 也是由東向西走。

名古屋> 下呂 (西往東)
白川鄉> 平湯溫泉>上高地 (往東)
松本> 立山 (往西)
立山> 金澤 (往上走)
金澤 > 大阪 (由上往下走)

無意冒犯, 真心請教的

伯爵府

KTKTKT5 發表於 18-8-20 22:19

請指教為何不直接由名古屋上松本>上高地>平湯溫泉>扇澤>立 ...

沒有所謂什麼冒犯呢! 很高興有多啲人可以發表下
樓主本身想去埋金澤(#看13樓),全程自駕遊,所以我放金澤最後,尾兩日先落大阪。
另外樓主,由香港去名古屋,正常之情況之下,下午先至到中部機場,攞得車來,再揸兩個幾鐘,去到下呂可能已經係傍晚(唔早D去浸下温泉嘆下咪好浪費 )。如果頭站去松本,要揸成三個半鐘以上,對司機來說,會很趕很辛苦。

伯爵府

KTKTKT5 發表於 18-8-20 22:19

請指教為何不直接由名古屋上松本>上高地>平湯溫泉>扇澤>立 ...

正正樓主要自駕,係高山或平湯去上高地玩完已經大半日,再攞返架車,揸返去松本,已經係傍晚。之後一日,由松本揸去扇沢(車代駕或還車),另買一個9000 yen 立山pass(唔記得係咪可以獨立買,上次我連jr pass一起買),由扇沢~黑部湖~黑部平~大觀峰~室堂~彌陀~美女平~立山駅(走全程)又已經係大半日,之後攞返架車或再租車,去立山駅附近住,如果時間尚早,咪出返富山住。最後由富山上金沢。。。

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 18-8-20 23:43

正正樓主要自駕,係高山或平湯去上高地玩完已經大半日, ...

明白, thx

琥珀宮

Rachethew 發表於 18-8-20 13:42
如果我名古屋入, 大阪走, 7日, 要去金澤, 白川,立山, 下呂及上高地, 行程應該點安排好呢? ...

改慮北陸pass,不用自駕

http://touristpass.jp/zh-tw/takayama_hokuriku/

珍珠宮

木土土 發表於 18-8-21 18:40
改慮北陸pass,不用自駕

http://touristpass.jp/zh-tw/takayama_hokuriku/

呢個pass 14000 yen好抵咁! 因為我之前係用北陸中部連立山黑部個pass, 但我好失敗, 因為去上高地, 5天之內只係用到松本就完左, 結果係都係同打個和咁上下。 如果5天內由大阪入名古屋出咁去睇紅葉真係非常抵, 有冇試過五天內用完?

我諗到最盡:
大阪入名古屋出
(1) 京都到金澤
(2) 金澤去富山
(3) 立山黑部
(4) 白川鄉
(5) 高山返名古屋

名古屋入大阪出:
(1) 名古屋 - 高山
(2) 高山- 白川鄉 - 金澤
(3) 金澤 - 立山黑部 - 富山
(4) 富山 - 金澤
(5) 金澤 - 京都

請問可否提供大概行程參考吓, many thx

琥珀宮

KTKTKT5 發表於 18-8-21 21:29

呢個pass 14000 yen好抵咁! 因為我之前係用北陸中部連立山 ...

我幾年前用程,AM換機票,大阪入,名古屋走

由大阪去金澤、白川鄕、高山、新穗高、上高地至名古屋,無去立山

珍珠宮

木土土 發表於 18-8-21 22:48
我幾年前用程,AM換機票,大阪入,名古屋走

由大阪去金澤、白川鄕、高山、新穗高、上高地至名古屋,無去 ...

many thx

伯爵府

KTKTKT5 發表於 18-8-21 21:29

呢個pass 14000 yen好抵咁! 因為我之前係用北陸中部連立山 ...

呢個14000円嘅pass係好抵,但不能到上高地及立山(唔知有無看漏

當然樓主減少一兩個景點,尤其立山,咁呢個pass就

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 18-8-22 12:21
呢個14000円嘅pass係好抵,但不能到上高地及立山(唔知有無看漏 )

當然樓主減少一兩個景點,尤 ...

如果大阪入名古屋出:
(1) (坐早機)機場-京都
(2) 京都- 金澤
(3) 金澤 - 白川鄉 - 高山
(4) 高山 - 下呂
(5) 下呂 - 名古屋

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 18-8-22 12:21
呢個14000円嘅pass係好抵,但不能到上高地及立山(唔知有無看漏 )

當然樓主減少一兩個景點,尤 ...

係不包去立山黑部的, 但用這pass相信紅葉季節比較多, 紅葉季節不去立山黑部又有些可惜

伯爵府

KTKTKT5 發表於 18-8-22 12:31
如果大阪入名古屋出:
(1) (坐早機)機場-京都
(2) 京都- 金澤

樓主要由名古屋入,大阪走,個pass連用5天,又去唔到上高地同立山(如要去,那張pass有兩日係無用)

唔好意思,其實我係咪理解錯?你係咪想用呢個pass在秋天時份去賞红葉 ?

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 18-8-22 12:50
樓主要由名古屋入,大阪走,個pass連用5天,又去唔到上高地同立山(如要去,那張pass有兩日係無用)

唔好 ...

係呀

講講下樓主嘅行程變左講自己 , 點解會咁嘅 sorry樓主

大宅

多謝大家意見, 非常值得參考其實暫時未有定案, 只是 AM 只換到名入阪走 7 日, 希望可以盡去地方, 所以考慮自駕, 如果真的太趕, 可能分開兩個 trip

伯爵府

Rachethew 發表於 18-8-22 22:35
多謝大家意見, 非常值得參考其實暫時未有定案, 只是 AM 只換到名入阪走 7 日, 希望可以盡去地方, 所以考慮 ...

分開好些!如果自駕走你原先行程,車費路費運送費好貴下

大宅

新人物 發表於 18-8-20 13:09
沒有雪的白川鄉,一d都唔特別,反而我覺得立山、上高地沒雪可以一去,尤其睇紅葉的日子。
...

我上年八月去白川鄕,我覺得好童畫feel 呀

首頁

尾頁

跳至