工作壓力下生既bb體質係咪會差d?

campbell
|
生大女時做野辛苦,壓力都大,呀女氣管唔好,有鼻敏感和少少濕疹,bb時已覺眼有少5斜入,原來有好深遠視。生細仔時冇返工,依家就黎10個月一次都未病過,皮膚好,眼睇落都冇事
YAC0601
|
之前唔知係邊度睇過,係關事架。
beautymimi
|
我覺得關事!
starrymama
|
我fd 之前做 bank 裁員潮壓力大,生個女好似燥狂症殺人咁款
apelok
|
我果陣都一樣,touchwood 阿仔健康少痛, 但個樣就苦瓜乾咁
貓頭雀
|
信。小朋友的性格也有影響。
貓薄荷123
|
應該有關,生大女工作時間長,休息時間短無淡好食,女出世好輕,到宜家體質都唔好,易病有鼻敏感好瘦,生細女無翻工,佢出世算大只,好湊食得訓得,體質都好過家姐
JD930
|
貓頭雀 發表於 18-8-19 00:17
信。小朋友的性格也有影響。

哎,原來咁大影響
moma1023
|
campbell 發表於 18-8-18 23:51
生大女時做野辛苦,壓力都大,呀女氣管唔好,有鼻敏感和少少濕疹,bb時已覺眼有少5斜入,原來有好深遠視。 ...

我當年大住肚都狂OT同埋勁追target,產假前幾星期都仲晚晚11:00,但so far 阿仔ok,算易湊,亦算心平氣和講道理的小朋友。
所以我個人覺得小朋友本身性格重於一切。
babyhoi
|
我都係陀大囡時仲返緊工,
又係好攰好辛苦,
大囡又係有氣管同鼻敏感
細囡時冇返工又真係so far大吉利是冇乜野
wonghiuyeezozo
|
我覺得有關 媽媽陀b心情唔好 bb都會feel到 我陀b冇做野 做左乾個月懶蟲 個女兒家好外向 中意同人玩 比人抱 唔扭計
Poyau
|
JD930 發表於 18-8-19 01:04
哎,原來咁大影響

保持心景開朗 BB都開❤啲
wcpcelia
|
我信有關的
nsychristy
|
moma1023 發表於 18-8-19 01:06
我當年大住肚都狂OT同埋勁追target,產假前幾星期都仲晚晚11:00,但so far 阿仔ok,算易湊,亦算心平氣和 ...

定係你搏殺時辛苦得黎都係情緒同身體都 ok, 你本人 eq 都高?

mandy952
|
生大女時做野辛苦,壓力都大,呀女氣管唔好,有鼻敏感和少少濕疹,bb時已覺眼有少5斜入,原來有好深遠視。 ...

絕對關事,見唔少例子,大部分煮係氣管出事,最嚴重見過哮喘
BBJOJO
|

我覺得有關
BBJOJO
|
starrymama 發表於 18-8-19 00:05
我fd 之前做 bank 裁員潮壓力大,生個女好似燥狂症殺人咁款

BBJOJO
|
Poyau 發表於 18-8-19 14:07

tsung
|
絶對關事,所以壓力不容忽視
tsung
|
Poyau 發表於 18-8-19 14:07

啱!陀b時心境開朗,小朋友情緒會穩定