仔2歲半...講野問題

Hkgfille
|

媽媽們
冇d問題想問大家
我仔兩歲半,發現佢講野會我我我我....iiiii....一個字重複幾次..
唔知佢係諗緊點講句句子... 未轉到channel未諗到咩字定點
佢係講到句子表達到
只不過會重複d字
我平時大部分時同佢講廣東話多,亦有英文
爸爸會講英文多法文
但大家不會又中又英又法
用中文就全句中文
與其他語言一樣

佢廣東話英文聽得明既
法文太難就可能未明
大家既小朋友有冇呢d問題?如果父母會同佢雙語溝通
係咪佢地仲細?
要諗要講咩?要諗點表達?
希望媽媽可分享下意見
Thanks

Nbs
|
會唔會係又廣東話又英文又法文,佢要諗究竟點講 / 用邊種語言講 / 對住邊個講咩話 ?

ayako
|
我同個仔三語(中、英、日)溝通,用英文時全句英文、中文時全句中文、總知唔會溝埋黎用。 佢唔會混淆、亦無呢個問題。
有時佢一句話講得唔清,會同一句句字講幾次,我諗係練習緊
GCHK
|
Nbs 發表於 18-8-19 09:07
會唔會係又廣東話又英文又法文,佢要諗究竟點講 / 用邊種語言講 / 對住邊個講咩話 ?

我都覺得可能有影響,慢慢來喇
藍尾巴
|
腦快過過口,提佢慢慢講就ok。小朋友係會有段時間係咁
Hkgfille
|
ayako 發表於 18-8-19 11:58
我同個仔三語(中、英、日)溝通,用英文時全句英文、中文時全句中文、總知唔會溝埋黎用。 佢唔會混淆、亦 ...

我地都唔會溝埋啊
我意思係佢有d字語會重複講
可能佢同你仔都係咁

Hkgfille
|
ayako 發表於 18-8-19 11:58
我同個仔三語(中、英、日)溝通,用英文時全句英文、中文時全句中文、總知唔會溝埋黎用。 佢唔會混淆、亦 ...

例如佢會講.....:
我常食食食(諗緊點講)......
我地去去去....
唔係淨係你同我
I I I want to...
Do you want to to to to .....
係句子中(又唔係每次)有呢d情況重覆d字咁
ayako
|
Hkgfille 發表於 18-8-19 19:19
例如佢會講.....:
我常食食食(諗緊點講)......
我地去去去....

可能佢諗緊點講呢