大B vs 細b

cc0629
|
想請教大家,大b 同細b分別係咪真係咁大?
上到小學,細b學野係咪真係慢d?吃力點?

如果10月尾出細,大家認為應該做超大B嗎?
tigamama
|
cc0629 發表於 18-8-19 00:15

我11月b,係考k1時你真係預左輸蝕,當然你有信心超晒班就別論。
但到k2/k3,我唔覺有乜分別。
cc0629
|
tigamama 發表於 18-8-19 18:02
我11月b,係考k1時你真係預左輸蝕,當然你有信心超晒班就別論。
但到k2/k3,我唔覺有乜分別。
...

學術上呢?其實我最擔心學術問題
tigamama
|
cc0629 發表於 18-8-20 00:47
學術上呢?其實我最擔心學術問題

老師話佢pick up都算快冇問題。
我當初都考慮過做超大b,但見佢比較鍾意同年紀大點既小朋友玩,怕佢降級會嫌同學低b所以放棄。而當時發展都算符合同齡水平,除講野唔叻(呢個係面試失利主因,較熱既學校基本一見你唔講野再望下張表個出生日期,已經停手唔再問 even係做到晒佢instruction.),所以我最後決定適齡入學。

我諗除非以下兩項,否則我都會照入學:
1)發展本身就較同齡慢
2)非常依戀單一照顧者(我小朋友本來就返託兒所以冇呢個問題)
joetreemo
|
cc0629 發表於 18-8-19 00:15

考學校時,得果2歲人仔,分別真係會大。
但我有朋友教小學,佢話其實分別已經不大。
但以我大仔幼稚園的觀察,年尾攞學業獎果3位,都係2,3月出世的B, (都唔係1月吖)。

於我,覺得最大影響既,係考小學既影響。
如果考直資私校既,第一年唔得,就讀多年K3再考。 但政府果個自行分派同大抽獎都唔睇成績,唔係呢個遊戲規則。只係去到叩門果一part先叫做會影響下。

所以我覺得適戈齡入學會好啲。

要注意,有啲出名既學校,都講到明唔收超大B即要1月1日至8月31日出世既先收。

註,我大仔係3月B, 自行入左小學。第二第三係9 月 同11月。都會適齡入學。