自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

大家好,事例

1)昨天番工比客用粗口罵,跟住我好大聲呼喝番個客叫佢走!

當然,如果個客斯文,我唔會禁惡。
但對住d老粗,自然會好惡

2)有時收工回家路途中,因肚痛趕回家去廁所
見到d行人行得慢,就好火同行路行得急
其實收工有去洗手間,呢個情況間中出現。

3)夜晚放學趕去順豐站拎貨,因就關門
路上有3個人,叫左佢借借,都唔讓路
當時係得一條路,無其他路了

我大聲妖左一聲,攝埋佢地到,有輕鬆碰撞
果陣真係好火!
下次唔好禁趕,留番明天先拎貨

壓力來源:
進修中,近期要考試
每天只睡5小時
少運動
大汗
長期飲咖啡

謝謝。

侯爵府

回覆樓主

我都係咁長期燥底

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一隻鴨鴨 發表於 18-8-19 01:33
大家好,事例

1)番工比客用粗口罵,跟住我好大聲呼喝番個客

1. 自己練唔好受人影響.

2. 去左廁所至收工

3. 早d 出去拎貨, 或者第二日至去拎.

你知你既壓力來源, 咁就要針對性去改善. 你迫得自己乜都咁趕急, 人就只會越燥.

男爵府

大家好,事例

我都係長期燥底

大宅

回覆樓主

我都係,每次都忍唔住鬧人,鬧完人每有些後悔,但好快忘記自己做錯,之後繼續鬧過

wcpcelia    發表於 18-8-19 15:27

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

你都知自己有問題,仲有希望啊!
每次發火前真係試下count to ten,你會冷靜好多。

可能諗諗下唔需要咁火。
可以多看 情緒管理,anger management 的書。

我以前返工,响中環地鐵站,見過一個男仔,我同事識佢,同一個大廈。
有一日佢好心急返工,响escalator 用腳踢佢企前面個女仔話佢阻住佢。同個女仔對罵。
第二日又係咁仲用遮打前面個女人,打傷左人。
佢睇醫生至知自己有情緒病

公爵府

回覆樓主:

唔好意思,如果我係街見到有人有第2同第3行為,我會視為痴線婆!因為自己趕時間就埋怨其他人行得慢仲鬧人同撞開人係自私既行為,要怨就怨自己!不過你都還好仲識自我反省,盡量控制自己情緒同安排好時間吧!

珍珠宮

畀面勳章

樓主的壓力來源系時間管理,學習管理好時間,比自己休息好些,做事的時間充裕些會有改善。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

訓練耐性、個人性急容易忟憎
學習慢活、個人節奏要變慢

珊瑚宮

學印度静坐
玩具萬歲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

知道壓力沿頭
再管理好時間
每日抽小小時間静坐
放慢腳步

珍珠宮

大家好,事例

我本來瞓唔多,但長期唔夠瞓,我會堅燥!

仲有係絕對不能飲咖啡.....一飲就變火柴人,一擦即著 。雖則我唔會粗口/動手,但鬧人可以好hurt人。

我通常辦法係瑣事能找人做就找人做,例如取件這類,減輕負擔,一係推遲取。

行路我平常已好快,所以你講嘅情況,我一向講完“唔該借借”就攝過。不碰到佢,其實佢阻住人也不對。你要“慢活”不代就全世界陪你慢吞吞過曰子。我快手完成task去享受心愛的也不須向你報告

我會飲花茶/涼茶降心燥,加糖/energy bar(保礦力/純黑朱古力品)提神/體力,畢竟最需要係專心/耐力做到工作/完成溫習。

侯爵府

回覆樓主:

有時自己趕時間,
跟住兩三個手拖住手,一字排開龜速慢行,
或邊行邊打機的人,
我都會好唔耐煩
就會語氣好倔咁講“借借!

男爵府

回覆樓主

因為你呢輪要考試唔夠訓啫,考完矖試每日訓番8+小時兼做運動,乜問題都冇曬!

侯爵府

回覆樓主:

我覺得你需要搵機會發洩,當然,可以做運動出身汗會舒服d,不過有時無做開好難開始。不如去xx樂園玩一輪,專是搥公仔、拋籃球果d, 可以大叫一輪、出一出力,將平日壓力發洩出嚟(唔好玩推金幣果d.,無用㗎)

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

飲下雞骨草, 清熱疏肝, 唔係講笑,。試下啦

公爵府

2024年龍年勳章

bosch 發表於 18-8-19 02:42
1. 自己練唔好受人影響.

2. 去左廁所至收工

1)是,不過d客好多老粗,又串
試過有同事,都搵粗口鬧客
當然盡量唔好罵客!

2)其實收工有去埋廁所,間唔中先出現上述情況

3)上次驚8號風球,加上心急d貨
其實放學唔應該去拎

謝謝回應嚕!

珍珠宮

回覆樓主:

預時間方面可以鬆動一啲,對自己唔好太緊,有時係自己迫自己。返工畀客用粗口鬧.....可學其他同事點應對。

公爵府

2024年龍年勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-19 04:43
你都知自己有問題,仲有希望啊!
每次發火前真係試下count to ten,你會冷靜好多。

打人就唔岩了

公爵府

2024年龍年勳章

cakii 發表於 18-8-19 09:32
預時間方面可以鬆動一啲,對自己唔好太緊,有時係自己迫自己。返工畀客用粗口鬧.....可學其他同事點應對。
...

我d同事會搵粗口罵番客,唔好學
上次幫個客整野,仲比佢粗口話,條氣頂唔順

我有時比客罵,唔出聲或窒番佢,今次撞火

首頁

尾頁

跳至