揸揸車下車anxiety attack

yanbb12
|
尋日自己揸車時,心跳突然加速,手同胸口開始痺,即刻飲水食糖因為以為血糖低,但情況無好轉,即刻停在附近商舖入去坐下,打比老公,收線後開始連頭同雙腳都痺埋,呼吸好急,老闆即call白車。幾分鐘後消防先到(在美國通常消防車比白車先到),大隻消防哥哥即時幫我帶口罩同埋量心跳血壓,上壓113x,心跳14x。當時雙手掌已卷曲揸到好實,完全控制唔到。消防哥哥話我anxiety attack, 叫我keep住深呼吸,情況有改善,之後老公黎到,消防哥哥話老公可以送我回家。

因為流咗好多汗,啲捷毛膏溶哂變咗panda眼,件衫roll up 咗因為要check心跳之類,個車汰肚比消防哥哥睇曬,真係好肉酸呀!
Ytfc
|
睇醫生,有藥傍身好啲,唔食但袋住個人都冇咁驚
jasmineoj
|
係咪過度換氣
用手掩口(漏少少位俾空氣入)
可改善眼前一黑同呼吸過速嘅問題
艾菲菲
|
最緊要人無事 , 唔好想太多了
twotigers
|
yanbb12 發表於 18-8-19 01:48
尋日自己揸車時,心跳突然加速,手同胸口開始痺,即刻飲水食糖因為以為血糖低,但情況無好轉,即刻停在附近 ...

你事後搵醫生檢查下好啲喎
wcpcelia    發表於 18-8-19 15:58
二世龜
|
唔好意思,我想off topic問下

咁call消防使唔使比錢?(因為之前有post話us call一call要幾千蚊)
stkyo
|
無諗過anxiety attack會咁嚴重
Nbs
|
消防嚟到都係叫你深呼吸然後返屋企,甘同你自己深呼吸自己休息有咩分別?
Mrs.Kangaroo
|
尋日自己揸車時,心跳突然加速,手同胸口開始痺,即刻飲水食糖因為以為血糖低,但情況無好轉,即刻停在附近 ...

咁突然?attack 前諗緊咩?人無事就好,多休息。
yanbb12
|
Nbs 發表於 18-8-18 16:53
消防嚟到都係叫你深呼吸然後返屋企,甘同你自己深呼吸自己休息有咩分別?
...

佢比咗氧氣我吸,吸咗半個鐘左右隻腳開始無咁痺可以扶著慢慢行,血壓同心跳落返,咁佢就話可以回家,但要keep住慢慢深呼吸。

yanbb12
|
twotigers 發表於 18-8-18 16:14
你事後搵醫生檢查下好啲喎

係呀,佢話要睇醫生同埋問醫生寫紙買anti anxiety藥,袋定出街。
keung0413
|
panic attack + hyperventilation
Fishqqma
|
yanbb12 發表於 18-8-19 10:47
係呀,佢話要睇醫生同埋問醫生寫紙買anti anxiety藥,袋定出街。

你之前未試過?
yanbb12
|
二世龜 發表於 18-8-18 16:31
唔好意思,我想off topic問下

咁call消防使唔使比錢?(因為之前有post話us call一call要幾千蚊)

好似係救護車收幾千,通常保險會包大部份。
yanbb12
|
Fishqqma 發表於 18-8-18 18:50
你之前未試過?

上年之前未試過,日日揸車返工都無事,自從上年轉做ftm之後,有時會心跳加速同埋個人輕飄飄,但即時飲水坐十分鐘就無事。
Poyau
|
yanbb12 發表於 18-8-19 12:10
上年之前未試過,日日揸車返工都無事,自從上年轉做ftm之後,有時會心跳加速同埋個人輕飄飄,但即時飲水坐 ...

保重
tkop
|

係咪米芝蓮咁
jonnah_to
|
保重!