香港到九百萬人口時會變成點呢?

嘉連娜
|
小小的香港已經去到7500000人口, 除了荒山野嶺, 超高級貴價食府係比較無咁擠迫。 去到哪裡都人山人海。 居住環境更加唔需要講, 無錢嘅等公屋有排等, 隨著人口增長而道致供不應求嘅私樓樓價不斷升, 申請唔到公屋又買唔起私樓嘅小中產又係搶住去租貴盤⋯⋯⋯⋯

我真係想像唔到當香港人口去到九百萬時, 我地土生土長的這一代和下一代會點?

Wonderlady
|
嘉連娜 發表於 18-8-19 03:05
小小的香港已經去到7500000人口, 除了荒山野嶺, 超高級貴價食府係比較無咁擠迫。 去到哪裡都人山人海。 ...

土生土長的香港人會搬去大灣區
333s    發表於 18-8-19 10:40
二小姐
|
樓會越來越貴,供不應求
更多露宿者或者更多人瞓24小時快餐店
wcpcelia    發表於 18-8-19 15:59
幸福花
|
絕望!無希望!陸沉!
Reminder
|
小小的香港已經去到7500000人口, 除了荒山野嶺, 超高級貴價食府係比較無咁擠迫。 去到哪裡都人山人海。 ...

人係會適應環境的
72leelily
|
富者越富
333s
|

可能,
內地有錢來香港定居。
貧穷的也住。由政府供養。
南亞, 難民也住。 政府供養。

其它唔上唔落, 自力更生, 又買不起樓..... 返內地住。
交通發展, 車程時間少了。

333s
|
廣東省當局正研究,給予港澳人士與內地居民同等待遇。(網上圖片 ... 廣東省發改委主任何寧卡表示,會研究給予香港人的子女在省內享有義務教育。
333s
|
Wonderlady 發表於 18-8-19 10:10
土生土長的香港人會搬去大灣區

大灣區樓盤 | 遠低於香港樓價.五星奢華配套‎

廷廷媽
|
其實政府除左開山辟地,應該控制下人口,但另一問題係人口老化,上重下輕又係問題
choc_choc
|
香港2018年中自然增長人口得7600,但遷移嚟已經50000,每日150個低端人口落嚟攞福利,起幾多公屋都唔掂。
DoReMi媽媽
|
廷廷媽 發表於 18-8-19 11:01
其實政府除左開山辟地,應該控制下人口,但另一問題係人口老化,上重下輕又係問題
...

同意,控制人口,着重解決人口老化問題,今日都唔開始部署,到時根本冇能力解決,唔好一味將資源傾斜喺基層,綜援戶,完全缺乏長遠眼光同政策。
Smallraindrop
|
Reminder 發表於 18-8-19 10:21
人係會適應環境的

冇人話適應唔到
同埋係唔到你唔適應,慢慢加人,慢慢愈黎愈迫,你會慣,因為唔係急速發生
所以點解咁多人要離開HK,土地空間都係好大原因之一,一個咁擠迫既城市會誘發好多慢性問題
Smallraindrop
|
廷廷媽 發表於 18-8-19 11:01
...

所以咪加入Lee 150個人囉,如果唔係就會好似不久後既日本咁,人口老化得好緊要
加入150人增加勞動力生產力,不惜一切要加入Lee 堆冇質素既人,為的不是提升HK人質,係要溝淡
對HK好失望,我灰D 睇唔到有我地HK人一直所渴望既將來,係變成大陸想HK成為既模樣

野原美冴
|
以前我唔信,但現在周街都係新移民,我開始相信人地講的陰謀論,中央係要慢慢咁滲透d內地人來港,完成50年了不變的基本法承諾之後,香港已經完全變成內地城市,土生土長香港人只剩少數,無力反抗。
she007
|
其實冇上限嘅咩?有冇人知?
Poyau
|
she007 發表於 18-8-19 12:37
其實冇上限嘅咩?有冇人知?

政府統計處推算2043年822萬見頂後回落
Mm233
|
而家8AM既巴士地鐵排隊人龍情況=將來每日每一刻都發生緊既長期情況

每次星期日排隊食飯既人龍=將來每日可見既人龍
Reminder
|
Smallraindrop 發表於 18-8-19 12:21
所以咪加入Lee 150個人囉,如果唔係就會好似不久後既日本咁,人口老化得好緊要
加入150人增加勞動力生產力 ...

若以你的言論推算,美國人都一樣,不絕的移民每天由四方八面進入美國,美國都一樣被沖淡。

香港人咪都係由1950年代進入香港,成為香港人
chichiho
|
Reminder 發表於 18-8-19 16:13
若以你的言論推算,美國人都一樣,不絕的移民每天由四方八面進入美國,美國都一樣被沖淡。

香港人咪都係 ...

美國有地方容納,香港無
美加都係移民國家,基本上歡迎優秀人才
但香港唔同,而家內地移民嚟到一條龍拎綜緩
香港亦無社會規劃,令人失望