婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

anna59 發表於 18-8-19 09:51
嘗試叫你媽咪唔好日日上黎幫你湊女,你99可能爭寵,吾抵得,所以走黎霸一份,你試吓獨立自己凑2個,睇吓點 ...

做咩要為左個唔幫手99, 叫自我阿媽返屋喎

要叫都叫99走

珍珠宮

回覆 巴魯旦 的帖子

BB應該自己凑,吾可以成日靠亞媽幫手,有事有需要先搵亞媽,否則,失去做ftm 嘅意義。咁果生2,3個,靠自己嘅ftm 未一樣惦,佢地得點解你吾得

別墅

複式洋房

anna59 發表於 18-9-9 16:02
回覆 巴魯旦 的帖子

BB應該自己凑,吾可以成日靠亞媽幫手,有事有需要先搵亞媽,否則,失去做ftm 嘅意義。 ...

其實我原先係等第一胎8个月就番工,之後我媽帶,但我意外有左第二胎,所以一个人大肚無請鐘點工人下,家務所有都係自己跟,b好跟我,如果她5幫我睇住第一个我咩都做5好,12月生希望一切會好點,以前年代確實一个帶6个都係甘,但其實照顧5梨,俾啲細路通街走自己顧自己,以前周圍環境又無甘多病菌,宜家想24小時都全心照顧好,講真一5留神就有意外,跟足啲我自己覺好點。

複式洋房

回覆 HoiYiLau 的帖子

我都係有左第二胎自己湊2歲大仔,寧願辛苦啲都唔想同99共處一室,而我都遇到類似你嘅情況,99會失驚無神飛黎我度住,依家又黎左只係好過上個月少少提前兩日通知(上個月第二朝飛前一晚通知),黎到又係佔領客廳煲劇,無野搵野搞,啲衫未乾就收返黎摺(摸都摸到濕濕地真心唔明點解仲會摺),又要我再重新晾多次做多左野。
我陀左8個月就黎生,已經同老公講明唔要99再黎陪坐月,上胎領教過99係咩都唔識只會齋抱b唔放手,仲要工人額外服侍99飲食。今次我要堅守防線,今晚再提醒老公搞掂佢阿媽講清講楚,唔好心存幻想等我生左又飛過黎,我只想自由自在坐月。

複式洋房

irky819 發表於 18-9-11 12:28

我都係有左第二胎自己湊2歲大仔,寧願辛苦啲都唔想同99共處一室,而我都遇到類似你 ...

你99不在香港住?

複式洋房

6299係台灣人,黎親都好唔客氣喺我度住,今年個個月都黎一次,好似m到咁,我嘅心情喺佢哋黎嗰幾日特別差,佢哋走左先可以鬆口氣。

伯爵府

anna59 發表於 18-8-19 09:51
嘗試叫你媽咪唔好日日上黎幫你湊女,你99可能爭寵,吾抵得,所以走黎霸一份,你試吓獨立自己凑2個,睇吓點 ...

有呀,同住見度左右都唔想見,好煩

大宅

回覆樓主:

洋房

VicB 發表於 18-8-25 02:12
我諗我唔係討厭,係憎我99。已經唔識點樣扮面和。
最好佢消失!

me2,最好老死不相往來

子爵府

kamil.. 發表於 18-9-19 14:57
me2,最好老死不相往來

same here

大宅

我見到99真係想反胃,人前人後兩個樣,對住外人笑曬口轉個身講人事非,假到爆!

對62,99絕對係個貼身侍婢,對仔女媳婦女婿99就想做老佛爺,佢真係人格分裂!佢既思想同文化都停留嚮古代男尊女卑,長幼有序,什麼三從四德,一大堆廢話!

一句講曬要聽曬佢講就係好,我採佢都傻,佢都冇道理可言,我係明辨是非,絕對唔會蘇佢,話我唔聽佢洗,又教壞佢個仔… 佢都唔多謝我點醒佢個仔。

大宅

回覆樓主

奶奶點衰都好 最重要c6唔係豬隊友 我c6就係豬隊友 有時仲幫奶奶搵埋藉口 真係嬲到爆

複式洋房

Paradisebird 發表於 18-9-23 22:19
奶奶點衰都好 最重要c6唔係豬隊友 我c6就係豬隊友 有時仲幫奶奶搵埋藉口 真係嬲到爆
...

我當佢透明,聽到佢把聲就憎,見到佢前面憎佢後面…又要話事、招積丶霸道丶說話刻薄丶扮可憐丶認叻丶成80歲人穿金帶銀化裝(emoji),一句講曬,衰到冇人有。

首頁

尾頁

跳至