婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

HoiYiLau 發表於 18-8-19 03:38
由有b後問題多的是,做了一年ftm,365日照顧个女形影不離,最初坐月99有梨住下幫手,由我生至今尼个女係我 ...

就黎連c6我都唔想望囉,仲講人地阿媽

番薯仔媽媽    發表於 18-8-29 10:12

複式洋房

sumpo 發表於 18-8-29 01:43
就黎連c6我都唔想望囉,仲講人地阿媽

5係甘嚴重呀,甘好大問題,
我諗你壓力一定好大,
如果个伴都令到你甘
你一定好辛苦,係為啲仔女先撐住
99關係可能係改變5到,
同c6多傾平衡下5係段婚姻好難行。

男爵府

HoiYiLau 發表於 18-8-29 12:31
5係甘嚴重呀,甘好大問題,
我諗你壓力一定好大,
如果个伴都令到你甘

我都唔知點傾,唔通話我唔想見到你阿媽咩,同佢講佢唔會覺得佢媽有問題,亦唔會知我去到咩程度,其實我99唔係咁可怕問心,可怕係可怕在每次見到我99,我老公會變媽寶,我講咩都係錯,啱都係錯,如果咁咁佢咪返去做孝順仔囉,何必大家辛苦

複式洋房

sumpo 發表於 18-8-29 14:58
我都唔知點傾,唔通話我唔想見到你阿媽咩,同佢講佢唔會覺得佢媽有問題,亦唔會知我去到咩程度,其實我99 ...

明白曬,身同感受,無仔女會覺得自己个媽5岩囉,一定係其他人有問題,好自然既天性,但在事情發生時理知明確地分對錯,對事5對人5係个个做到,我有直接同我老公講5鐘意她,日日在我家成日係到訓,訓左7个月(emoji)(emoji)‍♀️,c6心都會5高興。

男爵府

HoiYiLau 發表於 18-8-29 21:41
明白曬,身同感受,無仔女會覺得自己个媽5岩囉,一定係其他人有問題,好自然既天性,但在事情發生時理知明 ...

點解99會在你家訓左7個月呢?

複式洋房

sumpo 發表於 18-8-29 23:34
點解99會在你家訓左7個月呢?

因為話梨幫手甘,她又好鐘意我个女成日想上梨睇她,有好多時煮埋飯坐下坐下就5走,同她在我家番工快半个小時有多,種種因素她想梨自有原因。

男爵府

HoiYiLau 發表於 18-8-29 23:49
因為話梨幫手甘,她又好鐘意我个女成日想上梨睇她,有好多時煮埋飯坐下坐下就5走,同她在我家番工快半个小 ...

我覺得好搔擾囉

複式洋房

sumpo 發表於 18-8-30 00:33
我覺得好搔擾囉

係,所以我係頂左好耐又講左好耐先5再上梨訓,不過再下个月轉地方住有个床位空可能又再繼續梨都5奇

公爵府

HoiYiLau 發表於 18-8-30 01:02
係,所以我係頂左好耐又講左好耐先5再上梨訓,不過再下个月轉地方住有个床位空可能又再繼續梨都5奇
...

丟左張床得唔得? 真係不明白,有D人係都中意去人地屋企訓 ? 我自己訓生保床就訓唔到ga,所以我好怕去旅行,因怕生保床,也從未去過親友家過夜。

複式洋房

美之選468 發表於 18-8-30 02:10
丟左張床得唔得? 真係不明白,有D人係都中意去人地屋企訓 ? 我自己訓生保床就訓唔到ga,所以我好怕去旅行 ...

掉5到,碌架床上面工人訓,她自己一个怕悶,62有多節目5理她,米成日中意痴我地。

公爵府

HoiYiLau 發表於 18-8-30 02:29
掉5到,碌架床上面工人訓,她自己一个怕悶,62有多節目5理她,米成日中意痴我地。
...

99無其他子女 ?

男爵府

...

其實佢真係feel唔到你唔鐘意丫,定佢都話之你,佢自己鐘意就得呢?
如果后者就好麻煩囉……
因為宜家我開始呢,有意冇意暗示下唔like…有意冇意拒絕下,靠c6幫自己,只會下下硬食囉,我又唔係話攪對抗,人不犯我姐,總之過左自己底線我就出聲囉……拒絕呀,出聲出得多,真係好啲囉,表明立場,我都唔想咁假扮好心抱

複式洋房

回覆樓主

我依家憎到想大巴大巴車佢

男爵府

20161029 發表於 18-8-19 19:46
有呀、唔想望到佢屋企人⋯好難頂

全男家個邊既人都唔想,特別係99

大宅

由有b後問題多的是,做了一年ftm,365日照顧个女形影不離,最初坐月99有梨住下幫手,由我生至今尼个女係我 ...

諗起奶奶個樣已經想嘔。

男爵府

...

吾好擺碌架床 ,你寧願浪費錢去換張單層床 好過俾機會你奶奶上來訓。有床位 你更加冇籍口叫佢走啦,以前係廳訓話阻住你地啫 依家有房 點都阻吾到啦(佢會咁諗)

大宅

我路過,因為我自己都有兩個仔,將要又係要俾新抱鬧,所以唔發言。

複式洋房

daicy 發表於 18-9-8 12:58
我路過,因為我自己都有兩個仔,將要又係要俾新抱鬧,所以唔發言。

一个女人嫁去男家要成一份子確實不容易,嫁入一个完全5熟識既家庭,要適應所有人,環境,要學識同每个人既相處,了解男家人既喜好脾性,如果係大家庭花既時間會更多,每个女人都係過來人都做過人新抱,邊有人想面左左成日5開心甘架,做左一家人當然想開心甘相處,但事先要大家要識尊重,5好認為係所有係必然,人係甘你待我好米待你好,你5禮貌我既我都5會尊重你,做人將心比心,體諒多少少,我相信無人想搵野梨嘈。

複式洋房

heather1106 發表於 18-9-8 10:45
吾好擺碌架床 ,你寧願浪費錢去換張單層床 好過俾機會你奶奶上來訓。有床位 你更加冇籍口叫佢走啦,以前係 ...

我又5想浪費个碌架床,新買無耐都幾貴架,
將會搬去既係他們既物業,為左小朋友,宜家地方5夠住5係都5會搬,重新調整个成个家係好花心力,因他們一向無清潔同汁野周圍都要汁過曬,老實講無得叫她5可以上梨,第二胎就快生,到時她都會好熱心甘係到幫手,又回歸第一胎甘,雖然最初坐月我媽都在但她應該都會話留係到,住下住下又半年幾,希望她會知我想有私人空間,我地一家其實係獨立个體,相見好同住難,久久見下食下飯米幾好,住一齊就好多問題發生,不滿既事會有好多,就好似一山不能藏二虎既道理。

男爵府

HoiYiLau 發表於 18-9-8 23:06
我又5想浪費个碌架床,新買無耐都幾貴架,
將會搬去既係他們既物業,為左小朋友,宜家地方5夠住5係都5會搬 ...

啲奶奶未必明。咁你自己諗下啦 如果生第二胎好似生第一胎咁 你接吾接受到同忍到先。既然你地有新的家 就要一開始吾好壞規矩,如果吾係 佢只會認為你搬新屋 地方大左 又有位俾佢訓 佢一定會留低住 住下住下就長期住架啦

首頁

尾頁

跳至