如果你地有30萬資金裝修公屋

LungHang
|
想請教一下大家
小弟一家4口 住了15年 樓齡都有33年
370呎既公屋 屋內都幾舊同破爛
如果你地手頭上有30-40萬
你地會唔會將公屋單位裝修?

1. 有朋友話間公屋唔係買既,無需要豪裝
2.而家所住既公屋係租既 裝修無得改自己想做既間隔 例如開放式廚房
3. 花咁多錢裝落一個唔係自己既物業 值唔值得?
4.有諗過綠表換居屋,但先決條件係要抽到
仲難過中六合彩
5.還有什麼其他外來因素需要考慮?
咁不如而家裝好啲 住又住得舒服啲

居屋供到就係自己既 趁後生可能辛苦少少
但供斷左將來就係自己既 但都係嗰句 「要抽到先」
相反公屋豪裝左就即刻可以住得舒服啲
唔洗做樓奴 以後都輕輕鬆鬆無壓力
唔需要為錢銀煩惱

如果裝 就會一直長住落去
想參考下 你地意見 謝謝
eggcarol
|
LungHang 發表於 18-8-19 09:24
想請教一下大家

4. 咁你有冇試過抽居屋?定試都未試過?
李露眉
|
我覺得30萬係裝私樓價,公屋唔需要,我会做到20萬內,但人人唔同,你覺得值就得
wcpcelia    發表於 18-8-20 09:31
油麥麥
|
我個人唔捨得將3、40萬去裝修。簡單的家居啱我多D!儲多D錢,希望將來用得著,例如: 買樓、仔女升學、退休……
cattz288
|
租既唔會放咁多錢裝修喇
Miulo
|
租嘅公屋,又唔係屬於自己,隨時有機會收返,如果裝成30萬,真係太浪費。用來去旅行,買下野,我都唔捨得拎30萬去裝修。
mandy952
|
想請教一下大家

點裝先?只係油過晒間屋加換地版,應該唔使30萬。但如加埋買過晒傢俬,再間房,整埋廚房廁所,就30萬都唔夠
Fishqqma
|
cattz288 發表於 18-8-19 09:35
租既唔會放咁多錢裝修喇

mongng
|
如果地點好,交通方便,我會攞一部份出黎裝修,裝修完住得舒服d,每日返到屋企又開心d,搵錢都勤力d啦,公屋租咁平,除非真係地點麻麻又太細唔夠住先會諗搬,你宜家租金可能平過交管理費加差餉地租。
二世龜
|
居屋,供到就係自己既

你有無諗過淨係管理費都多過公屋租金
cakii
|
要住得舒服都可以平裝嘅
ddkaka
|
我揀普通裝修 十幾萬番一番新嗰隻,住得舒適啲又唔駛供樓
wcpcelia    發表於 18-8-20 09:43
mercurycc
|

租公屋,一定唔會放咁多錢去裝修,
因為公屋自己整過既,房署係唔會再維修的,
朋好友間公屋住左2x年,馬桶大門天花都爛,
都有維修,如果自己整過,以後就要自己去整。如果用綠表去抽居屋機會大好多,但係而家居屋都唔平,30萬都未必夠,首期加又帶小朋友裝修喎!
如果後生又有小朋友,就考慮買樓為下一代打算下。

大力大力
|
eggcarol 發表於 18-8-19 09:27
4. 咁你有冇試過抽居屋?定試都未試過?

以公屋換抽居屋不是機會大好多?

另外白居易亦可,買到居屋便一了百了~
brindlewin
|
想請教一下大家

想住得舒適,同“豪裝”是兩回事吧?
o_____o
|
如果抽到居屋,20-30萬夠$買? 比我會拎10萬執少少間公屋,住住先,除非幾年內會買到樓。
cchippp
|
我家人老人家用左10幾萬裝修公屋,佢地諗住住過世架啦
但如果你得30萬,又諗住30萬都放晒落去裝修,咁就唔好啦。
Catcatlove
|
平平地用10萬番新都夠,換下地板,牆身油下,換下新櫃傢俬
華美
|
想請教一下大家

我會瘋狂抽居屋
bbasco
|
租唔會豪裝啦! 又唔可以駛間隔, 都唔可以大變動, 二手居屋唔諗下?