自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

LungHang 發表於 18-8-20 09:17
地方有限 家庭成員又多
仲可以有幾大發揮呢?
我覺得佢裝到咁已經好靚

吾係靚吾靚既問題、係重要既原素miss 左。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

回覆樓主

40萬做首期買車位得嗎?我知仲有D車位100左右有。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

只道會長住,我會裝。最重要住得舒服
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

用戶要求終止服務

回覆樓主

如果大執30-40萬應該都唔夠
呢個價只適合新公屋裝修,如果舊屋一定唔得,
你預計整一整又要兩三個月又要搵地方暫住,其實都幾麻煩,不過如果要整秋天就要整,春天整就仲麻煩

象牙宮

回覆樓主:

睇自己年紀,如果都中年四五十歲都唔會買樓,就會裝修好d豪d!如果仲後生,緊係求其裝修舒服就算,唔會使咁多錢喇,可能仲有機會買樓架嘛!

公爵府

LungHang 發表於 18-8-19 10:51

大概就係咁裝 參考我朋友 Total 40萬 連傢私

又真係幾靚。

不過三四十萬真係貴左d 唔太捨得用咁多錢裝。我頂盡會用十萬去裝。

你朋友係買左既又唔同講法。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

如果就到退休年齡,就裝修安穩住公屋算數。
40歲以下,一定抽居屋買。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

days.bb 發表於 18-8-20 07:32
咁似廣告既?

似 ! 好有這感覺 !

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

LungHang 發表於 18-8-19 00:26
佢係已購買既H型單位 1主人房 + 3房 改左開放式廚房
我無影到廁所
你朋友是否 BK JM?
呢幅廚房改裝圖已經看過,
我娘家都係H型, 之前問過佢有關裝修資料
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Charitymami 發表於 18-8-20 01:15
你朋友是否 BK JM?
呢幅廚房改裝圖已經看過,
我娘家都係H型, 之前問過佢有關裝修資料
是這個 post:

H形舊公屋大裝修 終於裝修完. 可以分享啦

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

複式洋房

SuperChanB 發表於 18-8-20 13:40
如果大執30-40萬應該都唔夠
呢個價只適合新公屋裝修,如果舊屋一定唔得,
你預計整一整又要兩三 ...

有地方住 隨時裝修都得
而家係諗緊一個33年樓齡既公屋真係值得花30萬去裝修?

翡翠宮

回覆樓主:

綠表換居屋要抽架咩

唔係睇中就換得咩?

大宅

BBG520 發表於 18-8-20 02:10
唔難,好好玩,淘寶訂,木紋,一條條長方形本身個底有痴力

我宜家本身係有地磚,可痴嗎~?易唔易卜起thanks

用戶要求終止服務

LungHang 發表於 18-8-20 15:45
有地方住 隨時裝修都得
而家係諗緊一個33年樓齡既公屋真係值得花30萬去裝修?
...

其實值唔值得都係自己屋企人感受同屋企人商量下

侯爵府

回覆樓主

話用綠表抽居屋果d好肯定未試過,講就容易,我62有間公屋想抽居屋,已經有長者優先,呢2年都勁入紙抽,都抽唔中,有長者已經機會叫大d,咁你地話冇長者嫁呢

再講沙中沿線公屋,分分鐘地點方便過第日買個層,仲有地方空間都冇新果d咁焗束,所以我個人比例傾向唔搬裝修,但唔會攞咁多錢出黎,十幾萬普通舒服就ok
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

lovesue09 發表於 18-8-20 15:50
我宜家本身係有地磚,可痴嗎~?易唔易卜起thanks

可以呀,我本身都係磚底,因為睇悶咗所以先整,用咗三年到都無問題

複式洋房

Charitymami 發表於 18-8-20 14:30
是這個 post:

多謝分享 佢果個係買左既公屋單位
所以先豪裝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

lovececing 發表於 18-8-20 17:05
話用綠表抽居屋果d好肯定未試過,講就容易,我62有間公屋想抽居屋,已經有長者優先,呢2年都勁入紙抽,都抽 ...

阿媽61歲
有個哥哥係 過渡活躍証

侯爵府

LungHang 發表於 18-8-20 17:09
阿媽61歲
有個哥哥係 過渡活躍証

你可以問清楚係咪65歲以上就唔洗搬,我記得係,但你要計算,萬一老人家行先(touchwood) 就有機會要搬,所以我建議唔好投資咁大,裝到舒舒服服就得,唔好太豪
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

回覆樓主

一家人覺得冇動力冇財力唔會買樓的話,就落少少本去整靚間屋啦。反正正苦冇乜野都唔會趕你扯。有租交住幾耐都得。
我媽住公屋幾十年真的融融爛爛,電線水喉多數不堪入目,wall又漏水,窗又打不開,打風落雨真係好怕人。結果我地做女的起心肝調虎離山,裝修三個月,廿幾萬,原本木板間房變做牆間房,全部水電搞過,廚廁大執,我畫圖比師傅整。整完真的真的真的,有番個舒適的家!回家有個溫暖感覺!所以冇後悔。
希望樓主都快快有個舒適的家!
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至