自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔使豪裝, 但10萬, 20萬執執佢

wcpcelia    發表於 18-8-21 09:49

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

為下一代一定抽居屋,你小朋友仲細,你仲有能力去供樓,有資產未來可以有好多可能性,是保值,你裝修d錢洗咗就係洗咗,是消費

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我媽同爸爸當年無錢,都係自己星期六日油油間屋,雖然未必靚,但話哂省到錢

侯爵府

lovececing 發表於 18-8-20 17:05
話用綠表抽居屋果d好肯定未試過,講就容易,我62有間公屋想抽居屋,已經有長者優先,呢2年都勁入紙抽,都抽 ...

係咪綠表單人?
前兩年基本上綠表長者家庭應該好容易抽,身邊幾個都已經換左樓

侯爵府

flori 發表於 18-8-20 17:54
係咪綠表單人?
前兩年基本上綠表長者家庭應該好容易抽,身邊幾個都已經換左樓
...

唔係,有其他成員,但最老係我老爺,同埋間屋係佢名,但都抽唔中
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆樓主

當然留來抽居屋,我個人好實際

大宅

jacobkit 發表於 18-8-20 17:53
我媽同爸爸當年無錢,都係自己星期六日油油間屋,雖然未必靚,但話哂省到錢
...

我阿爸阿媽都係,窗門漏水,自己整,吱膠油防漏膜,條渠塞左又自己通,都慳到唔少錢,特別仔女細,用錢時間。

大宅

回覆樓主

自己簡單執下,例如淘下牆紙,依家好興果啲,已可以換然一新
只有30-40積蓄不要抽居屋或裝修。 不如儲起個錢旁身,得閒去下旅行好過
今日公屋都要幾百萬,真是唔好搵自己笨

侯爵府

回覆樓主

自己整

複式洋房

Charitymami 發表於 18-8-20 14:15
你朋友是否 BK JM?
呢幅廚房改裝圖已經看過,
我娘家都係H型, 之前問過佢有關裝修資料

不是 其實已購買既公屋單位好多人都係咁改

複式洋房

小華子 發表於 18-8-20 08:34
呢個咪公屋裝修x定公屋x嗰啲相?

雖然風格真係有少少似公屋裝修__
我可以同你講絕對唔係
啲相係我朋友自己影既

翡翠宮

LungHang 發表於 18-8-19 09:24
想請教一下大家
小弟一家4口 住了15年 樓齡都有33年
370呎既公屋 屋內都幾舊同破爛

抽下啦,而家又調低咗售價,綠表點都比白表機會大好多,未至於中六合彩咁難。而且唔止居屋,仲有綠置居可以抽,又或者直接喺市場買二手未補地價居屋,好多選擇。

大宅

sueyee 發表於 18-8-19 10:27
我娘家裝修左未夠一年,公屋,33年樓齡,370呎,嗰時係新樓搬入去,都係好舊,甩皮甩骨。而家間左2房,所有 ...

認同

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

33年樓係要裝修,但不需豪装。簡约都可住得舒服,不如留番d錢旁身或將來俾子女用實際些。

大宅

回覆樓主

裝修呢家野都係keep十年左右,你預自己會住到既話我覺得無問題,裝修完又會舒服好多。

首頁

尾頁

跳至