隔兩天的餸你們會照吃嗎?

hudsonchui
|
sunshine0613
|
hudsonchui 發表於 18-8-19 10:36

看情況。
例如,乜類別丶保存情況。
wcpcelia    發表於 18-8-19 11:17
I9528
|
會,尤其滷水果 d
Jin2012
|
回覆 hudsonchui 的帖子

基本唔食, 最多隔一日, 仲要睇係乜餸, 炆餸可能會!
peppamo
|
唔會 只隔一曰
littlemiss123
|
hudsonchui 發表於 18-8-19 10:36

冇經水喉水污染過會食,試過d 白切雞擺5日都照食
Pianistbaby
|
我自己隔一日就唔食。
我c6同99隔幾耐都食,最勁紀錄係隔左3星期既番茄炒蛋c6照食。不過我唔會理佢,佢出世到而家都係咁,冇得改。我話過佢佢話我浪費,我答佢:條路自己揀,xx唔好喊。然後我都冇理過佢。但真心佩服佢地咁對待自己
zitzai
|
睇下係乜,但唔會俾仔同老人家食
milktealai
|
會呀
hudsonchui
|
Pianistbaby 發表於 18-8-19 11:02
我自己隔一日就唔食。
我c6同99隔幾耐都食,最勁紀錄係隔左3星期既番茄炒蛋c6照食。不過我唔會理佢,佢出世 ...

3 星期 有冇甘誇張呀
mickeymok410
|
唔會
Pianistbaby
|
hudsonchui 發表於 18-8-19 11:04
3 星期 有冇甘誇張呀

再誇張都仲有。
菜心,西蘭花,瓜果d,99都係會留,菜類我食唔晒即掉,佢地可以雪幾個星期都照食。最經典係,7月熱到溶,99煲完一大煲湯就咁放起室溫,日日煲番熱飲一兩碗,又放室溫灘凍,第二日又煲。通常放到第5,6日就飲晒,我有好奇揭過,一打開一陣怪味,99見我揭就話我好揭佢,話煲番熱佢唔揭開就會冇菌。你話冬天放一晚我都仲覺得ok,我比左意見,佢話我:你識咩Y,咁ok我唔出聲。果時同住我硬係唔會多事啦!但我唔會食佢地d野。
到而家我同c6住,99上黎食飯,執碗佢話d菜仲要,我直接話唔要唔,一係你拎走,然後佢真係攞走
good_pig
|
sunshine0613 發表於 18-8-19 10:39
看情況。
例如,乜類別丶保存情況。

x 2
Pianistbaby
|
hudsonchui 發表於 18-8-19 11:04
3 星期 有冇甘誇張呀

下次又有3星期番茄蛋我post上黎大家欣賞下
good_pig
|
Pianistbaby 發表於 18-8-19 11:11
再誇張都仲有。
菜心,西蘭花,瓜果d,99都係會留,菜類我食唔晒即掉,佢地可以雪幾個星期都照食。最經典 ...

只可以講,佢食左幾十年仲健在就吹佢唔漲
little06
|
我自己隔一日就唔食。
我c6同99隔幾耐都食,最勁紀錄係隔左3星期既番茄炒蛋c6照食。不過我唔會理佢,佢出世 ...

嘩痴線嫁三星期蛋唔係唔可以隔夜嫁咩唔想晒野就咪煮咁多啦好心佢,到時睇醫生仲貴
hudsonchui
|
Pianistbaby 發表於 18-8-19 11:11
再誇張都仲有。
菜心,西蘭花,瓜果d,99都係會留,菜類我食唔晒即掉,佢地可以雪幾個星期都照食。最經典 ...

wa.......甘留兩日餸先食真是濕濕碎,比下去
AC117
|
我自己隔一日就唔食。

無得改都要改 煮到剛好即日食晒,唔留隔夜
hudsonchui
|
good_pig 發表於 18-8-19 11:13
只可以講,佢食左幾十年仲健在就吹佢唔漲

以前又話吾好食甘多隔夜,好易有胃癌,佢食左甘多年真係勁,所以冇絕對
MKma
|
嘩!一煲湯夏天室溫擺係度,每日滾番就可以飲幾日! 你奶奶腸胃超級勁,睇怕佢去印度都可以照飲當地的生水,又可在恆河暢泳喎!