自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

ccjelly 發表於 18-8-20 00:34
基本上我娘家既人話蛋、海鮮、豆腐唔好隔夜,但自從同左99住,發現無野係唔可以隔夜:e ...

世事無奇不有

水晶宮

hudsonchui 發表於 18-8-19 10:36
隔兩天的餸你們會照吃嗎?

會。有啲餸,整完即刻食無咁好食,隔返一兩日反而會更好食,例如紅酒炆牛肉、墨西哥辣肉豆、豬手炆雜豆等。有啲餸係專登預先整好放雪櫃,隨時拎出嚟食,我見唔少食譜係講呢類所謂常備菜,似乎係日本好流行的。我整過鰹魚汁南瓜,好好味。

子爵府

Pianistbaby 發表於 18-8-19 11:11
再誇張都仲有。
菜心,西蘭花,瓜果d,99都係會留,菜類我食唔晒即掉,佢地可以雪幾個星期都照食。最經典 ...

我99同你99係咪姊妹?一模一樣呀!我媽咪屋企從來冇餸淨,因為我媽咪預既份量好好,從細到大,我極少有隔夜餸食。但我99就唔係,永遠煮好多,就算煲滾湯,佢都可以用大煲煲,我地得5個人飲,一大煲真係要飲幾晚先飲得晒,我俾面飲多一晚,第二晚我就唔飲,佢試過返煲5日,仲有淨,佢話要再留,連我老公都話唔好要,佢就鬧,又話我地浪費,冇衣食,你地唔飲我飲,唔準倒 !試過酸左佢照飲,好難頂!不過算,佢自己鍾意飲就飲,總之我同兩個女都唔會飲

大宅

Ashleycorina 發表於 18-8-20 00:39
世事無奇不有

大宅

MSAA 發表於 18-8-20 00:59
我99同你99係咪姊妹?一模一樣呀!我媽咪屋企從來冇餸淨,因為我媽咪預既份量好好,從細到大,我極少有隔 ...

我屋企都係好少會有淨,仲要淨到第三晚係唔會發生!
我99會煮多,我發現無論我講左番定唔番,都係咁多野食,後來我先發現第一6299都食得少,第二佢要煮多預突然有仔女/朋友來食飯。

第三日都仲見到既野我唔會食

子爵府

ccjelly 發表於 18-8-20 01:04

我屋企都係好少會有淨,仲要淨到第三晚係唔會發生!

初初佢黎煮飯,唔識預份量,咁煮多冇野講啦!佢黎幫左我3年,3年黎都好固定得我地5個人食,我地份量食好少,好簡單煲飯咁,其實我地兩mug米就夠,但佢可以日日煲唔同份量,有時煮3mug,有時煮2mug半,總之日日有飯淨! 話佢知煮2mug啦,佢又話驚我地突然要食多d,但其實我地從來唔會添飯囉!

大宅

MSAA 發表於 18-8-20 00:59
我99同你99係咪姊妹?一模一樣呀!我媽咪屋企從來冇餸淨,因為我媽咪預既份量好好,從細到大,我極少有隔 ...

原來世上仲有好似我99既人

珍珠宮

回覆樓主:

我D隔夜餸是一煮好就分盒留起,作為隔天午飯。但湯會飲幾日,因c6不吃隔夜食物,佢玻璃肚

珍珠宮

Pianistbaby 發表於 18-8-20 01:59
原來世上仲有好似我99既人

妳99有冇慳埋好多錢?

複式洋房

回覆樓主

菜 就一定不會
肉就看情況

男爵府

回覆樓主

真係要睇係咪由細訓練
我係由細食隔夜餸大,細個有段時間超過10年,屋企係冇微波爐,好多隔夜餸喺雪櫃拎出嚟就食。
細個又冇事喎!

如果係而家就唔得囉

象牙宮

回覆樓主:

唔會食啦,留一晚第二日食就算,之後掉!我做唔出我媽一煲粥食5日,一個蛋糕食10日

首頁

尾頁

跳至