中念珠菌

baby_suki
|
現6個月,一向冇特別不舒服... 一個月前有晚有黃色分秘物,幾多下,去左政府睇,check 曬bb冇事,醫生說應該是念珠菌,俾7日藥塞。
這幾星期都是間中有黃色分秘物... 我已經十分注重清潔... 但今早有一次比較多的粉啡色的分秘,肯定不是血...

想請教一下中念珠菌的媽媽,中念珠菌會有什麼症狀?分秘物是不是可以有好多不同顏色的?

BowieFungF
|
通常都係白色同埋有豆腐渣,間中黃色咁,綠色係有其他菌,粉紅就唔清楚了
BabyBear0221
|
baby_suki 發表於 18-8-19 11:21
現6個月,一向冇特別不舒服... 一個月前有晚有黃色分秘物,幾多下,去左政府睇,check 曬bb冇事,醫生說應 ...

政府醫生有冇幫你種菌呀?我上星期就係幫我種完菌,話有少少念珠菌同陰道炎菌,開咗抗生素同塞藥比我,但我未食,諗住聽日喺診所產檢時問埋醫生先。其實我係間唔中先有少少癢,只係分泌有少少淺黃或白色,之前產檢醫生一直都話係正常。
baby_suki
|
BabyBear0221 發表於 18-8-19 11:42
政府醫生有冇幫你種菌呀?我上星期就係幫我種完菌,話有少少念珠菌同陰道炎菌,開咗抗生素同塞藥比我,但 ...

他們有拿去化驗... 他們説應該念珠菌,但話除非不是先會聯絡我...
我只是擔心是其他菌... 陰道炎菌應該冇check... 我e+好擔心,因為頭先去廁所有一粒豆䜴甘大的血粒,應該是個粒血先有粉啡色分秘出來
BabyBear0221
|
baby_suki 發表於 18-8-19 11:54
他們有拿去化驗... 他們説應該念珠菌,但話除非不是先會聯絡我...
我只是擔心是其他菌... 陰道炎菌應該冇 ...

你會唔會考慮今日去睇急症?我覺得你去睇下好d⋯⋯起碼唔駛亂諗同估估下,起碼知道咩事先。
GCHK
|
baby_suki 發表於 18-8-19 11:54
我只是擔心是其他菌... 陰道炎菌應該冇 ...

暫時唔好太擔心住,放鬆D