想請教各位........

boy_hkjc
|
我太太昨天產檢後,發現9 week 幾BB無了心跳,其實我知道要排返個胎出來,但有乜做法可以對她傷害減到最細,拎她身體快啲復原(emoji)?另外太太好想個小朋友,唔知有同樣經歷嘅各位,你地事後隔幾耐再造人成功?
boy_hkjc
|
boy_hkjc 發表於 18-8-19 11:39
我太太昨天產檢後,發現9 week 幾BB無了心跳,其實我知道要排返個胎出來,但有乜做法可以對她傷害減到最細 ...

其實由昨日知道訊息至依家,自己個心有一種吾舒服感覺,一方面自己要扮無乜事,另一方面又要安慰她(emoji),原來感覺好難受
baby_suki
|
我太太昨天產檢後,發現9 week 幾BB無了心跳,其實我知道要排返個胎出來,但有乜做法可以對她傷害減到最細 ...

醫生點講?
最好當然自己流出或塞藥。
之後坐小月,唔好吹風,休息多些。
boy_hkjc
|
baby_suki 發表於 18-8-19 11:57
醫生點講?
最好當然自己流出或塞藥。
之後坐小月,唔好吹風,休息多些。

即係排出左後,之後當座月咁照顧?
clt0524
|

金錢許可既話去私家做引產,塞藥排出bb,或問醫生週數細可否自然排出,私家病房有家人同你可以24小時陪佢好緊要,價錢平過私家順產,之後坐返兩星期月,唔好吹風,薑水沖涼/抺身,過左10日先洗頭,飲代茶,飲食清淡,惡露清曬先食補野!坐完小月,再睇中醫調理!如果唔識坐月野,出院就可以搵中醫調理,及問太太體質適合食咩坐月!
boy_hkjc
|
clt0524 發表於 18-8-19 12:49
金錢許可既話去私家做引產,塞藥排出bb,或問醫生週數細可否自然排出,私家病房有家人同你可以24小時陪佢 ...

多謝(emoji)
o12345678
|

藥流最好 我自己係qe.做的 之後 睇中醫 男女雙方都調理下 我自己冇坐小月 但有睇中醫 覺得身體好左 第二次懷孕亦順利生左個仔
boy_hkjc
|
o12345678 發表於 18-8-19 17:14
藥流最好 我自己係qe.做的 之後 睇中醫 男女雙方都調理下 我自己冇坐小月 但有睇中醫 覺得身體好左 第二 ...

請問你由流產之後再有BB隔左幾耐?
boy_hkjc
|
o12345678 發表於 18-8-19 17:14
藥流最好 我自己係qe.做的 之後 睇中醫 男女雙方都調理下 我自己冇坐小月 但有睇中醫 覺得身體好左 第二 ...

另外藥流係咪清得乾淨?
o12345678
|
boy_hkjc 發表於 18-8-19 18:07
另外藥流係咪清得乾淨?

qe 覆診話我內膜仲厚厚地 叫我手術 但出左去私家照話唔洗 所以我覺得都ok 另外我自己經歷過 小產最痛係心靈上的痛 如果可以最好太太入院果日請日假啦 佢好需要你陪伴
boy_hkjc
|
o12345678 發表於 18-8-19 19:55
qe 覆診話我內膜仲厚厚地 叫我手術 但出左去私家照話唔洗 所以我覺得都ok 另外我自己經歷過 小產最痛係心 ...

我明白她心痛,所以連放四人假陪她
boy_hkjc
|
o12345678 發表於 18-8-19 19:55
qe 覆診話我內膜仲厚厚地 叫我手術 但出左去私家照話唔洗 所以我覺得都ok 另外我自己經歷過 小產最痛係心 ...

Djtcy
|

高齡本來已排ivf,上年6月自然有,6周時照細1week=5W,到7周幾時照有心跳,到11周特然流小小血水,去急診照已無心跳,胎停左7周幾,之後第二日自己排出,去私家照有小小血塊放藥當晚排理,過兩日私家照已清晒,子宮厚度都回復左,之後中藥,照坐小月,第二個月月經正常到。
上個月 知道 ,家下好小心,不過隨缘
好好照顧太太
o12345678
|
boy_hkjc 發表於 18-8-19 20:06

8個月 我老公叫我6個月後試 第2個cycle就中
pudding_taimei
|
我高齡上年6月時9w發現無左,醫生話如果可以自然流走就睇睇流幾日咩情況,最後都係食左兩次藥清哂,之後都無話特別做d咩,斷斷續續放左兩星期假,中間又返左幾日工,睇左兩次中醫叫做補一補就無再理了...之後隔左大半年又有左,而家28w。
boy_hkjc
|
pudding_taimei 發表於 18-8-20 01:41
我高齡上年6月時9w發現無左,醫生話如果可以自然流走就睇睇流幾日咩情況,最後都係食左兩次藥清哂,之後都 ...

多謝各位關心,另外我老婆34age 算高齡?
scmying2
|
boy_hkjc 發表於 18-8-20 02:54
多謝各位關心,另外我老婆34age 算高齡?

35先算高齡
我個陣8 weeks 2個 bb冇左心跳(自然懷孕twins)
我個陣藥私家流完醫生叫我等3個cycle再試
一試就bingo左,囡囡今個月頭出左世了

藥流第一晚我發冷,老公喺側邊捉住我隻手係好大support
雖然出左個胎但仲有好多組織,如果政府會要我再刮宮
但私家幫我mon住同照到我就m到,叫我等m到,應該好大機會m到清曬
Turn out 藥流後28日m到淸曬
之後有睇中醫同每日食住家飯,覺得身體調理得好過小產之前
boy_hkjc
|
scmying2 發表於 18-8-20 03:47
35先算高齡
我個陣8 weeks 2個 bb冇左心跳(自然懷孕twins)
我個陣藥私家流完醫生叫我等3個cycle再試

Thank you for your share , 3 Cycle意思三個月?
scmying2
|
boy_hkjc 發表於 18-8-20 04:02
Thank you for your share , 3 Cycle意思三個月?

3次m到,可能會長過3個月
我等左40日先2nd cycle
boy_hkjc
|
scmying2 發表於 18-8-20 13:30
3次m到,可能會長過3個月
我等左40日先2nd cycle

Thank you (emoji)