自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 18-8-19 16:10
或者個老人家真係要咁樣拎安全感

佢咁樣係有安全感但係唔係聰明嘅做法
幸福可以好簡單

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我就唔可以用自己名買, 第二層樓要比多D稅架!! 好彩得一個女, 所以直情寫佢名啦!!

水晶宮

回覆樓主

點解"見唔見99", "尊唔尊重99" 係同有無錢/ 99 有無比層樓仔女住 掛鉤的 ? 99 比左錢就叫做"操控" 新抱 ?

老實,怕新抱(或女婿)離婚搶左間屋係正常,而家離婚率甘高。

好彩自己同屋企人同6299 都唔係甘樣。。。 (我層樓都係同爸爸聯名,老公無份)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

吹吹水 發表於 18-8-19 15:43
點操控先?
每星期要返去見面食飯,過時過節就男家,定係無通知情況下上來先,管住佢哋唔好亂洗錢做家務, ...

返去見面食飯就梗架喇,包括仔女既安排入學等,新抱只係帶去in和報告邊間收左,其後都由6299決定。男家要做啲乜只可以跟住去做等等

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

竇漪房 發表於 18-8-19 15:32
我有朋友就係層樓係6299名,離婚時乜都攞唔到差d要瞓街,我收留左佢大半個月,佢揾到劏房就搬出,連小朋友 ...

所以女人幾時都要靠自己,層樓佢根本冇份,離婚都冇理由去分,真係當結婚係第二人生就應該認真地釣隻金龜

用戶要求終止服務

pomanlife 發表於 18-8-19 15:26
當年結婚見到有人6299比間屋佢地住真係好鬼羡慕,後來發覺佢地背後都比99操控住。反而覺得冇受過99恩惠既 ...

我就係咁

公爵府

回覆樓主:

大部分99根本無錢俾仔女付首期的。

wcpcelia    發表於 18-8-20 09:49

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

good_pig 發表於 18-8-19 12:25
其實有乜聰明唔聰明...大把仔女自己買,都一樣婆媳唔和諧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Jnam 發表於 18-8-19 16:41
所以女人幾時都要靠自己,層樓佢根本冇份,離婚都冇理由去分,真係當結婚係第二人生就應該認真地釣隻金龜
...

層樓佢老公有份供,其他什費管理費工人伙食我朋友有份俾,但因為d錢唔係去左層樓度所以佢無得分

佢前夫就係富3代,但佢6299管錢好緊,我已經叫佢唔好諗住釣金龜,因為釣到都無用!

珊瑚宮

minlbc 發表於 18-8-19 13:15
唔收租,免費比仔住,家用又無加,咪即是個個月補貼緊仔女?
不如租比人,減家用!

唔方比得多家用啦

珊瑚宮

yurijm 發表於 18-8-19 13:48

同意

有本事自己買或者租就話啫
冇首期供唔起,面對現實!

珍珠宮

BaolawBB 發表於 18-8-19 12:22
琴晚同兩個奶奶級有錢朋友食飯,佢地都話係唔會一筆過俾錢子女買樓

1)兩個仔,本身一層自住,兩層 ...

唔覺得1.聰明,我唔會俾收租樓仔女住,太安逸的生活佢哋會冇斗志和上進心,佢哋可以兩公婆自己租屋或儲錢買屋

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 18-8-19 16:39
返去見面食飯就梗架喇,包括仔女既安排入學等,新抱只係帶去in和報告邊間收左,其後都由6299決定。男家要 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

happybebebe 發表於 18-8-19 16:43
我就係咁

幸福可以好簡單

大宅

littlesister 發表於 18-8-19 13:44
咪係,我慳番d錢買層樓收租都好啦

如果我係2嘅新抱,攞個首期買間細細地,出租,寫自己名。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

mongng 發表於 18-8-19 12:51
朋友屋企好有錢,嫁女比過千呎豪宅住,但講明平收幾千租,家用全免,唔轉名怕離婚後男人要分樓,收租係避免 ...
呢個做法唔錯噃

男爵府

KTKTKT5 發表於 18-8-19 14:20
比還比, 最少在生時唔洗受仔女新抱氣, 有好多新抱, 6299送左層樓之後, 望佢吡唔好嚟睇仔睇孫. 如果一齊住 ...

兩個奶奶級朋友,身邊就正正有朋友係咁嘅遭遇

珍珠宮

BaolawBB 發表於 18-8-19 12:22
琴晚同兩個奶奶級有錢朋友食飯,佢地都話係唔會一筆過俾錢子女買樓

1)兩個仔,本身一層自住,兩層 ...

我覺得同事4大做法好得多。
4大等份夾了首期,小兩口自己供樓之餘,亦按月還錢俾4大。支持得嚟,亦俾空間小夫妻按自己能力去揀層合適的,少好多瓜葛。
1)其實好大壓力,有個人隨時諸多意見,唔聽後星一堆,涉及管敎細路更煩。
2)婆媳種梗,3個人的婚姻......遲早多事。

大宅

Fishqqma 發表於 18-8-19 17:02
唔方比得多家用啦

收少d 好過倒貼!
一陣樓又要無租收,孫又要免費湊,重要買埋餸煮埋飯執埋屋,重要比人怨麻煩99!唔係睇在有樓住分上乜乜乜。。。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

BBJOJO 發表於 18-8-19 15:43

總之乜都由大輪到細,仲係大清咩?

反抗更係死罪

細既受唔住走,大既亦不甘於操控走

最後孤單的是誰?

首頁
45678...9

尾頁

跳至