聰明奶奶,出錢買樓自己名,免費俾子女住

BBJOJO
|
yurijm 發表於 18-8-19 13:48

同意

bingo
BBJOJO
|
揸住兩層樓要個仔同新抱 聽聽話話!

我覺得咁樣做人好冇意義
tantanmama
|
superkingdom 發表於 18-8-19 14:45

係,有錢,有肯攞出黎米易解決,但第一及

但呢兩個case, 個仔基本上冇乜付出就有地方住,已非常著數。個新抱嘅安全感應該靠自己兩公婆努力,唔應該指意99。
BBJOJO
|
momonicnic1107 發表於 18-8-19 14:28
無錯,兩個case俾我感覺係有錢就要仔女新抱睇佢哋面色

咪係

你估你係皇后娘娘, 新抱係宫女,仔仔係太監
大力大力
|
BaolawBB 發表於 18-8-19 12:22
琴晚同兩個奶奶級有錢朋友食飯,佢地都話係唔會一筆過俾錢子女買樓

1)兩個仔,本身一層自住,兩層 ...

事實上,錢是可以解決好多問題的~
BBJOJO
|
NatalieTY 發表於 18-8-19 14:38
聽明就個個都唔幫,自己有錢自己買樓收租投資死後捐晒去慈善機構,一蚊都唔好留
婆媳關係好 ...

BBG520
|
koalachan2002 發表於 18-8-19 13:41

如果我奶奶比層有$15000租值既樓我住,我估佢自出自 ...

如果比99自出自入我真係唔得囉,唔一齊住都比佢成日嘈,自出自入我住劏房好過
紫色線
|
家家有本難念的經
針無兩頭利

我而家老公屋企情況 比上述更精彩 又咪係咁
Miulo
|
其實我都係咁諗喎,唔好話我現實,層樓未到死都唔會轉名比個仔,真係會怕佢離婚,將層樓分一半比人,或者我未死就轉名,講真句,咁多婆媳糾紛,真係隨時比新抱趕走,將來我仔結婚,我會將另一層樓租比佢,一樣要收租,新抱唔鍾意,就搬出去租,唔會留人。
吹吹水
|
pomanlife 發表於 18-8-19 13:28

唔明有幾聰明,有99比層樓仔住,免租金免家用,最終新抱 ...

有錢就話啫 ,2+啲男女,有錢去旅行,買名牌,男買車,女買化妝品 做facial修甲,結婚簽字唔大搞已經好本事。
我朋友6299有樓收租都唔俾佢哋住,就話唔體諒後生辛苦,2+樓價好多人都上唔到車,租越租越細,越租越貴,想生仔都唔敢,就算生左請工人都無地方俾間房工人瞓,請工人又係要洗錢,咪又係一直怨,有錢唔係大曬都有佢哋煩惱,無錢好多野就唔到自己話事,亦都有佢哋煩惱。
o_____o
|
我覺得最聰明的99係,自己D$自己洗,仔女結婚就由佢地自己負責,都養到仔女咁大,佢地自己負責自己生活也好應該。
pomanlife
|
吹吹水 發表於 18-8-19 15:13
有錢就話啫 ,2+啲男女,有錢去旅行,買名牌,男買車,女買化妝品 做facial修甲,結婚簽字唔大 ...

當年結婚見到有人6299比間屋佢地住真係好鬼羡慕,後來發覺佢地背後都比99操控住。反而覺得冇受過99恩惠既生活比較自由
pomanlife
|
BBJOJO 發表於 18-8-19 14:48
我就唔會囉

只要我有小小能力我會自己靠自己

有能力都靠自己好

咪時一日無時無刻都黎,帶埋三姑六婆上埋黎,仲開張四方枱真係大鑊
竇漪房
|
我有朋友就係層樓係6299名,離婚時乜都攞唔到差d要瞓街,我收留左佢大半個月,佢揾到劏房就搬出,連小朋友都跟男家
asd456
|
mongng 發表於 18-8-19 12:51
朋友屋企好有錢,嫁女比過千呎豪宅住,但講明平收幾千租,家用全免,唔轉名怕離婚後男人要分樓,收租係避免 ...

勁,大開眼界
pomanlife
|
BBJOJO 發表於 18-8-19 14:53
揸住兩層樓要個仔同新抱 聽聽話話!

我覺得咁樣做人好冇意義

太多99思想仲停在大清呢
pomanlife
|
大力大力 發表於 18-8-19 14:56
事實上,錢是可以解決好多問題的~

你仔大,力兄有何高見
pomanlife
|
BBJOJO 發表於 18-8-19 14:55
咪係

你估你係皇后娘娘, 新抱係宫女,仔仔係太監

唔係講笑,入門時99就係皇后,太99就傻太皇太后,大仔係太子,大嫂係太子妃⋯⋯⋯⋯我未見過放工返屋企食飯係因為放工放得遲要食餸尾
BBJOJO
|
pomanlife 發表於 18-8-19 15:31
有能力都靠自己好

咪時一日無時無刻都黎,帶埋三姑六婆上埋黎,仲開張四方枱真係大鑊

咪係囉

BBJOJO
|
竇漪房 發表於 18-8-19 15:32
我有朋友就係層樓係6299名,離婚時乜都攞唔到差d要瞓街,我收留左佢大半個月,佢揾到劏房就搬出,連小朋友 ...