自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 18-8-19 15:36
太多99思想仲停在大清呢

皇后娘娘
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 18-8-19 15:40
唔係講笑,入門時99就係皇后,太99就傻太皇太后,大仔係太子,大嫂係太子妃⋯⋯⋯⋯我未見過放工返屋企食 ...

幸福可以好簡單

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

自己有錢說話都大聲d,呢個是現實,不是可悲

男家無錢,女家有錢,呢到好多人會話奶奶無錢,仲要求多多,睇下自己個仔搵幾多先啦,

問心個句,各位是否奶奶有無錢都會咁尊重?

所以最好緊係自己搵到啦

水晶宮

回覆樓主

咁樣綁仔女,我係仔女嘅另一半,一定勁反感
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

good_pig 發表於 18-8-19 12:25
其實有乜聰明唔聰明...大把仔女自己買,都一樣婆媳唔和諧

1)成日走上黎、新抱無上黎呻咩
2)層樓無自己名、要呻一樣可以呻

珍珠宮

Rilakkuma312 發表於 18-8-19 15:44
自己有錢說話都大聲d,呢個是現實,不是可悲

男家無錢,女家有錢,呢到好多人會話奶奶無錢,仲要求多多, ...

好多人覺得講錢俗,唔好聽
而成年人既世界,咩關係都好
總有錢作怪,無人想認吧了

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

早買就 okay 可以用自己名,而家用自己名要15% stamp 唔化算。

如果比我自己有錢,除非收租樓變比仔女住費事轉名咁煩。唔係的話,比得仔女會直接寫佢地名,結左婚就係自己人,當提早分身家,自己留足夠資產養老,第時佢地比另一半分身家定點,都係佢既造化

珍珠宮

bmuimami 發表於 18-8-19 15:51
咁樣綁仔女,我係仔女嘅另一半,一定勁反感

呢 d 係自作聰明,係自己晚年怕孤清在先,即係老了有求於人想用錢買關心同尊重,亦即係佢對自己仔女既能力/人品/大家關係無信心。好醒咩?咁叻唔切要分享?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 18-8-19 15:54
1)成日走上黎、新抱無上黎呻咩
2)層樓無自己名、要呻一樣可以呻
...

咪是

水晶宮

nsychristy 發表於 18-8-19 15:57

呢 d 係自作聰明,係自己晚年怕孤清在先,即係老了有求 ...

或者個老人家真係要咁樣拎安全感

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

bmuimami 發表於 18-8-19 16:10
或者個老人家真係要咁樣拎安全感

係,因為好多人都係好怕仔女會有自己人生。

侯爵府

BaolawBB 發表於 18-8-19 12:22
琴晚同兩個奶奶級有錢朋友食飯,佢地都話係唔會一筆過俾錢子女買樓

1)兩個仔,本身一層自住,兩層 ...

同我啲有錢朋友一樣,住緊啲樓係屋企人名,有收返平過市價的租金,完全唔驚俾另一半離婚搶樓。

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

回覆樓主

奶奶呢幾招都係為咗杜絕俾新抱分個仔新家啫,講到尾,新抱始終係外人

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 18-8-19 15:37
你仔大,力兄有何高見

如果他以彼出來工作,勤力又慳家就幫助佢買樓,但如果大洗又草唔到錢,就叫佢自己諗掂佢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主

我覺得兩個奶奶都好fair
佢哋由頭到尾都冇攞支槍叫個仔同新抱住佢間屋。佢哋如果唔鍾意咁樣,大可以自己搬走。

呢啲都係你情我願。你住得,當然都要盡少少責任(間唔中比奶奶見下)

子爵府

lavender_baby 發表於 18-8-19 16:20
奶奶呢幾招都係為咗杜絕俾新抱分個仔新家啫,講到尾,新抱始終係外人

如果女家出錢買樓,呢到有幾多人會讚成寫埋女婿名呀?

點解不寫新抱就當外人?不寫女婿就無問題

寶石宮

2024年龍年勳章

nsychristy 發表於 18-8-19 15:57

呢 d 係自作聰明,係自己晚年怕孤清在先,即係老了有求 ...

啱! 咁樣都唔知啲仔女孩真關心定為咗自己啲錢
幸福可以好簡單

珍珠宮

Rilakkuma312 發表於 18-8-19 16:26
如果女家出錢買樓,呢到有幾多人會讚成寫埋女婿名呀?

點解不寫新抱就當外人?不寫女婿就無問題

有同感
香港地,男女真係好唔公平
我係女人都咁話

夫妻板有個帖又係講類似既事
留言一面倒話老公不安好心
冇俾錢想落名、食拖鞋飯
但調轉,男人婚前物業又要落老婆名話俾老婆安全感

真係唔怪得啲人話生囡好

首頁
34567...9

尾頁