聰明奶奶,出錢買樓自己名,免費俾子女住

BBJOJO
|
bmuimami 發表於 18-8-19 16:10
或者個老人家真係要咁樣拎安全感

佢咁樣係有安全感但係唔係聰明嘅做法
kitbebe
|
我就唔可以用自己名買, 第二層樓要比多D稅架!! 好彩得一個女, 所以直情寫佢名啦!!
Nbs
|
點解"見唔見99", "尊唔尊重99" 係同有無錢/ 99 有無比層樓仔女住 掛鉤的 ? 99 比左錢就叫做"操控" 新抱 ?

老實,怕新抱(或女婿)離婚搶左間屋係正常,而家離婚率甘高。

好彩自己同屋企人同6299 都唔係甘樣。。。 (我層樓都係同爸爸聯名,老公無份)
pomanlife
|
吹吹水 發表於 18-8-19 15:43
點操控先?
每星期要返去見面食飯,過時過節就男家,定係無通知情況下上來先,管住佢哋唔好亂洗錢做家務, ...

返去見面食飯就梗架喇,包括仔女既安排入學等,新抱只係帶去in和報告邊間收左,其後都由6299決定。男家要做啲乜只可以跟住去做等等
Jnam
|
竇漪房 發表於 18-8-19 15:32
我有朋友就係層樓係6299名,離婚時乜都攞唔到差d要瞓街,我收留左佢大半個月,佢揾到劏房就搬出,連小朋友 ...

所以女人幾時都要靠自己,層樓佢根本冇份,離婚都冇理由去分,真係當結婚係第二人生就應該認真地釣隻金龜
happybebebe
|
pomanlife 發表於 18-8-19 15:26
當年結婚見到有人6299比間屋佢地住真係好鬼羡慕,後來發覺佢地背後都比99操控住。反而覺得冇受過99恩惠既 ...

我就係咁
美之選468
|
大部分99根本無錢俾仔女付首期的。
wcpcelia    發表於 18-8-20 09:49
Fishqqma
|
good_pig 發表於 18-8-19 12:25
其實有乜聰明唔聰明...大把仔女自己買,都一樣婆媳唔和諧

竇漪房
|
Jnam 發表於 18-8-19 16:41
所以女人幾時都要靠自己,層樓佢根本冇份,離婚都冇理由去分,真係當結婚係第二人生就應該認真地釣隻金龜
...

層樓佢老公有份供,其他什費管理費工人伙食我朋友有份俾,但因為d錢唔係去左層樓度所以佢無得分

佢前夫就係富3代,但佢6299管錢好緊,我已經叫佢唔好諗住釣金龜,因為釣到都無用!
Fishqqma
|
minlbc 發表於 18-8-19 13:15
唔收租,免費比仔住,家用又無加,咪即是個個月補貼緊仔女?
不如租比人,減家用!

唔方比得多家用啦
Fishqqma
|
yurijm 發表於 18-8-19 13:48

同意

有本事自己買或者租就話啫
冇首期供唔起,面對現實!
我係c奶
|
BaolawBB 發表於 18-8-19 12:22
琴晚同兩個奶奶級有錢朋友食飯,佢地都話係唔會一筆過俾錢子女買樓

1)兩個仔,本身一層自住,兩層 ...

唔覺得1.聰明,我唔會俾收租樓仔女住,太安逸的生活佢哋會冇斗志和上進心,佢哋可以兩公婆自己租屋或儲錢買屋
BBJOJO
|
pomanlife 發表於 18-8-19 16:39
返去見面食飯就梗架喇,包括仔女既安排入學等,新抱只係帶去in和報告邊間收左,其後都由6299決定。男家要 ...

BBJOJO
|
happybebebe 發表於 18-8-19 16:43
我就係咁

happeecc
|
littlesister 發表於 18-8-19 13:44
咪係,我慳番d錢買層樓收租都好啦

如果我係2嘅新抱,攞個首期買間細細地,出租,寫自己名。
Lihoma
|
mongng 發表於 18-8-19 12:51
朋友屋企好有錢,嫁女比過千呎豪宅住,但講明平收幾千租,家用全免,唔轉名怕離婚後男人要分樓,收租係避免 ...
呢個做法唔錯噃
BaolawBB
|
KTKTKT5 發表於 18-8-19 14:20
比還比, 最少在生時唔洗受仔女新抱氣, 有好多新抱, 6299送左層樓之後, 望佢吡唔好嚟睇仔睇孫. 如果一齊住 ...

兩個奶奶級朋友,身邊就正正有朋友係咁嘅遭遇
brindlewin
|
BaolawBB 發表於 18-8-19 12:22
琴晚同兩個奶奶級有錢朋友食飯,佢地都話係唔會一筆過俾錢子女買樓

1)兩個仔,本身一層自住,兩層 ...

我覺得同事4大做法好得多。
4大等份夾了首期,小兩口自己供樓之餘,亦按月還錢俾4大。支持得嚟,亦俾空間小夫妻按自己能力去揀層合適的,少好多瓜葛。
1)其實好大壓力,有個人隨時諸多意見,唔聽後星一堆,涉及管敎細路更煩。
2)婆媳種梗,3個人的婚姻......遲早多事。
minlbc
|
Fishqqma 發表於 18-8-19 17:02
唔方比得多家用啦

收少d 好過倒貼!
一陣樓又要無租收,孫又要免費湊,重要買埋餸煮埋飯執埋屋,重要比人怨麻煩99!唔係睇在有樓住分上乜乜乜。。。
pomanlife
|
BBJOJO 發表於 18-8-19 15:43

總之乜都由大輪到細,仲係大清咩?

反抗更係死罪

細既受唔住走,大既亦不甘於操控走

最後孤單的是誰?