請問你哋啲BB床會唔會加BB枕頭

janicepoon0207
|
最近有文獻顯示一歲帶之前嘅BB瞓覺係唔需要用枕頭嘅各位點睇
EstrellaDamm
|
janicepoon0207 發表於 18-8-19 12:24

唔需要,亦唔好用,因為會增加初生嬰兒猝死風險。床上面唔應該放任何嘢。

|
EstrellaDamm 發表於 18-8-19 12:25
唔需要,亦唔好用,因為會增加初生嬰兒猝死風險。床上面唔應該放任何嘢。

...

你意思係唔使用枕頭?
mialee131229
|
因為初生BB條頸未發展得好,所以通常都唔會俾BB用枕頭的。另外就係因為安全問題啦。
|
janicepoon0207 發表於 18-8-19 13:01
你意思係唔使用枕頭?

唔使,用咗有大啲機會有危險。我兩個小朋友BB時都冇用枕頭。
sandylly
|
唔會啊,之前去健康院問護士,佢哋話唔建議一歲前用枕頭
|
sandylly 發表於 18-8-19 15:16
唔會啊,之前去健康院問護士,佢哋話唔建議一歲前用枕頭

一歲後就可以用啊?
因為我見啲嬰兒床上用品套裝包枕頭同枕頭袋
sandylly
|
janicepoon0207 發表於 18-8-19 17:47
一歲後就可以用啊?

應該1歲後可以用啲bb枕頭
我買果套床上用品都有枕頭㗎,不過我會收起唔用
lhzgigi
|
janicepoon0207 發表於 18-8-19 17:47
一歲後就可以用啊?

其實啲套裝冇乜用,bb細嘅時候張床最好唔好擺床圍、被鋪,因為有焗親佢嘅風險
只需用包被包住佢,或者用睡袋
我女都係兩三歲開始,見佢成日隻手仔放喺個頭下面瞓,先俾枕頭佢用
pigpiglamlam
|
一歲後就可以用啊?

我仔依家21個月都冇用,原因係佢訓教訓到打風,床頭碌到床尾 如果你個b比較斯文一歲後可以用
hamsterma
|
janicepoon0207 發表於 18-8-19 12:24

唔需要用枕頭
RubyYu07
|
唔需要用,我直到一歲先開始用枕頭
bchuma
|

我有用好扁果點枕頭。個人喜好⋯⋯
|
一歲後就可以用啊?

一歲後可以用嘅意思係小朋友一歲後睡眠中窒息猝死風險大大降低,所以比較安全,但絕對唔代表一歲後就需要用枕頭。

嗰啲套裝個人覺得冇咩用。枕頭、攬枕、床圍、厚被對BB嚟講都係危險嘢。到到一歲後夠大個,有啲人已經換兒童床了。嗰類床上用品套裝中對BB嚟講只要床單就夠,倒不如單獨買。
長琦良美
|
其實一歲後用嚟都無用,到三歲都仍然訓到周圍碌,放個枕頭係度根本無意思,第二朝一樣見到枕頭在床頭,人仔在床尾