2個仔開學要使1萬5千蚊?

露比EE
|
我都有對仔女讀中學喎,用二手書比正價平一半,2個加埋都唔使2千喎!
Charlotte_mom
|
邊有得比架!我書就全新都係13xx一個,但如果兩個學費都8000啦!仲有校服書包鞋襪呢,再買埋電腦眼鏡,新一年課外活動補習,都幾金架
露比EE
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-19 13:04
邊有得比架!我書就全新都係13xx一個,但如果兩個學費都8000啦!仲有校服書包鞋襪呢,再買埋電腦眼鏡,新一 ...

https://hk.mobi.yahoo.com/home/為應付子女開學-家長向銀行借錢-214500422.html

窮到咁冇理由讀私校卦??
tsung
|
露比EE 發表於 18-8-19 12:55
我都有對仔女讀中學喎,用二手書比正價平一半,2個加埋都唔使2千喎!

國際學校不止呢個數
露比EE
|
tsung 發表於 18-8-19 13:14
國際學校不止呢個數

咪就係! 要借錢開學應該唔會讀國際呀?
Yuki_Yeung
|
邊有得比,就算唔係私校津校分別,間間學校用唔同出版社嘅書,價錢都唔一樣,人地小朋友快高,你嗰個長得慢,買新校服次數都唔同,交通費用又唔同,眼鏡皮鞋波鞋都係錢
wcpcelia    發表於 18-8-20 09:49
mandy952
|

製造下聲音姐,何必認真
露比EE
|
Yuki_Yeung 發表於 18-8-19 13:18
邊有得比,就算唔係私校津校分別,間間學校用唔同出版社嘅書,價錢都唔一樣,人地小朋友快高,你嗰個長得慢 ...

其實高左1cm都應該買新㗎!
小源
|

人人不一樣
二小姐
|
露比EE 發表於 18-8-19 13:26

曲?

我以前買校服買大d,可以著3,4年㗎

係越洗越薄越黃先要買新
Yuki_Yeung
|
露比EE 發表於 18-8-19 13:26

你點知 唔好搵自己把尺度人
露比EE
|
二小姐 發表於 18-8-19 13:33
曲?

我以前買校服買大d,可以著3,4年㗎

窮就更加要應使則使,記者們唔用腦去唸仲出依啲報導!
Vivianli22
|
我一個幼稚園一個小學都唔止了
個個家庭都不同,唔洗同人比
mugtaitai
|
tsung 發表於 18-8-19 13:14
國際學校不止呢個數

我仔讀緊國際學校,已經開左學一個星期,電腦校服文具全部都用返舊嘅,書一向唔使買,借學校嘅,用完還返比學校,係有 d 練習簿要買,經 PTA 買,幾十蚊搞掂

國際學校好貴,有時只係一個都市傳說
Abbie_mimi
|

中幾呀?平均一個唔使一千,就算二手書都冇咁平
露比EE
|
Abbie_mimi 發表於 18-8-19 13:49
中幾呀?平均一個唔使一千,就算二手書都冇咁平

一個上中六,一個上中二
Ashleycorina
|
露比EE 發表於 18-8-19 13:15
咪就係! 要借錢開學應該唔會讀國際呀?

應該唔係,IS點會買書買咁多錢。

nintendo
|
露比EE 發表於 18-8-19 13:10

https://hk.mobi.yahoo.com/home/為應付子女開學-家長向銀行借錢-214500422.html

窮到咁冇理由讀私校卦??

幾個 case ,只係其中一個話要萬五。
田太冇話自己窮,只係話上突然要洗萬五,要早少少儲錢。

nintendo
|
mugtaitai 發表於 18-8-19 13:48
[size=16.799999237060547px]我仔讀緊國際學校,已經開左學一個星期,電腦校服文具全部都用返舊嘅,書一向唔使買,借學校嘅,用完還返比學校,係有 d 練習簿要買,經 PTA 買,幾十蚊搞掂

[size=16.799999237060547px]國際學校好貴,有時只係一個都市傳說

學費貴但其實好多嘢包埋。
小學六年,冇乜買過課本,
中學課本,部分由學校借出,
高中 IBDP 兩年,六科,合共課本幾千。
其他開支唔多。

sunnymama2
|

以我理解開學駛費,係指"開”學才要的駛費,唔應該計學費,應該只計買書買校服? 如果只係呢d, 我 都唔明點解兩個小朋友要用萬5