自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

書最貴。

珊瑚宮

Fishqqma 發表於 18-8-20 07:52

咪就係,高一cm就要換,一年咪分分鐘後玩5,6,7,8條! : ...

咪係囉

珍珠宮

回覆樓主:

係香港的書特別冇人性,年年改小小加價賺到人盡。中學生要幾千蚊。邊個國家書商會咁無良?

珍珠宮

狐朦 發表於 18-8-20 13:28
係香港的書特別冇人性,年年改小小加價賺到人盡。中學生要幾千蚊。邊個國家書商會咁無良?
...

我大仔大2仔兩歲,D書差不多全部要買新,大仔書費3千2,2仔執左大仔5本舊書都要$2900⋯學費$4600,車費$2600

wcpcelia    發表於 18-8-22 10:40

子爵府

回覆樓主

講真,就算2個15000,1個即7500。
七千幾蚊,喺今日社會,又有幾多?

子爵府

回覆樓主

我女國際學校升小一,只買了文具(留校自用),冇書簿費(學校提供),冇校服著自己衫,書包餐合水壺也用去年幼稚園用開的,所以只用了百零蚊開學。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

964000 發表於 18-8-20 14:35
我女國際學校升小一,只買了文具(留校自用),冇書簿費(學校提供),冇校服著自己衫,書包餐合水壺也用去 ...

但每月學費多少?

伯爵府

chuiyeebird 發表於 18-8-20 11:54
咪係囉

我意思係如果樣樣嘢開學都要買新,幾多$都唔夠使,做人要睇餸食飯,用二手書,用舊書包文具一樣可以返學!

珍珠宮

mandy952 發表於 18-8-19 13:19
製造下聲音姐,何必認真

公爵府

我兩個仔女,每年開學都要洗萬幾,校服年年換都唔出奇,依家啲料係差左,以前呀仔小學可以兩年先換一次新校服,依家唔得啦,料唔靚著唔耐,同埋可能我啲細路高得快,所以校服係換密啲,鞋每人買兩對,一對皮鞋一對波鞋,會買舒服靚少少,因為預佢地著一年,書薄費兩個加埋大約8千,學校雜費大約要千零蚊,其實開學係要預左要洗一筆

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-8-19 14:07
IBDP 嘅 text books 係貴,呢樣冇得避,上 amazon 訂會平少少

基本上學費已差不多全包
偶有去聽音樂會就要俾門劵

子爵府

私校升小三, 無書要買. 校服已著兩年今年要換. 書包未爛. 腳大左鞋要換.
開學費用應該係HK$1000 有找.

珍珠宮

回覆樓主:

大(高小)
返學波鞋(舊嗰對已穿,成個暑都著緊,話開學先著新嘅),一至日都會著。$500
校服,唔駛買仲啱著
書包(用了2年又係爛了才買,書展特價買)$290
剪頭髮,臨開學先剪$120
筆袋(12蚊店搞掂)
即$922

細(初小)
校服仲啱著(著到第3年,好明顯當年爸爸買大左啦!)
返學鞋(舊已不合穿)$179
書包(學校越來越多嘢派,要買個大少少兼超輕,0.66kg)$680
頭髮唔駛剪,女仔愛長髮

$859

冇書/文具要買,ipad學校有提供,學費已全包。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

中學書真係貴, 買新書+新鞋+新校服+補習班+新書包, 兩個加埋, 萬五都唔夠添!!

別墅

mugtaitai 發表於 18-8-19 13:48
我仔讀緊國際學校,已經開左學一個星期,電腦校服文具全部都用返舊嘅,書一向唔使買,借學校嘅,用完還返 ...

我仔都係國際學校,書包校服未舊繼續著,學校冇教科書$0支出,刨尖屋企d鉛筆,帶支水就返學

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

升中一岩岩買書薄校服約3000

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我仔升中一,津校,書要4千,我盡量買二手。校服買大d可穿兩年,九百多,仲未計腳大左要買新鞋,换眼鏡.....

但睇餸食飯,唔夠錢可買二手書,慳d诜。

男爵府

回覆樓主:

我兩個女開學洗11萬,包兩個cool 牙

首頁

尾頁

跳至