自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

soright 發表於 18-8-19 22:43
世事無絕對,你又知人不是認真。第三者唔需加入意見。

我朋友叫我比意見我先比……佢唔問我都唔講啦

子爵府

Freesia_cat 發表於 18-8-19 13:47
我有朋友離婚後,同個比佢細10歲嘅男仔拍拖(35 vs 25),拍左1年左右奉子成婚。已經結婚9年啦!婚姻美滿!
...

再過十年就見真章!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大華仔 發表於 18-8-19 13:35
大家點睇?
我朋友叫我比意見……
我朋友今年32

如果個男人思想夠成熟就ok 喇
放下自在

男爵府

回覆樓主

老老實實,如果亞仔同我講佢女朋友大佢8年,我會反對,仲會叫佢諗清楚,第時佢老婆會變高齡產婦,入左門我都會唔高興,若亞女同我講佢男朋友細佢8年,我都會反對,亞女40歲時,已經現老態,但男人果時先開始man,吸引許多妺妹仔,仲有肯定佢99 唔like 佢,婆媳關係差,我認我思想守舊,但大部分人都會咁諗

大宅

momling 發表於 18-8-19 22:55
老老實實,如果亞仔同我講佢女朋友大佢8年,我會反對,仲會叫佢諗清楚,第時佢老婆會變高齡產婦,入左門我 ...

jm 我都係咁諗,我明各人想法會唔同,我比喻話如果我個仔係咁我會嬲個女仔,因為大8年果一方應該思想成熟點去睇件事,點知有jm話我個仔有寶呀?!

伯爵府

greenpea 發表於 18-8-19 18:28
我最近睇了一通 youtube 講姊弟戀的,裏面主要就係話唔好咩野唔好都話因為個男既年紀細

論出軌,不見 ...

同意,其實主要睇個男的真係
有d男一世大唔透

禁止訪問

大宅

迷你人 發表於 18-8-19 14:37
諗咁多做咩,男過大女都未必開到花,夾都就可以啦,諗唔到要比咩意見
...

咪係,除咗一個係男,一個係女,年齡幾大,完全唔知佢地夾唔夾,價值觀如何,係咪可以互相照顧,咁可以俾乜嘢意見?

大宅

o_____o 發表於 18-8-19 15:18
我朋友36,之前同個26歲男仔一齊,個男話不介意女仔年紀,不過拍左半年,個男話原來都好介意人地點睇,覺得 ...

一定有呢d人,過唔到面子嗰關,明明好鍾意食魚蛋,但是怕人地話自己cheap, 迫自己食魚翅。得到人地的認同緊要過照顧自己感受。個伴是用來賺取別人的嘉許的嗎?
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

大宅

emily22 發表於 18-8-19 15:20

男家有個女親友,女仔27歲,男子23歲,女子大男子四年,結 ...

其實結婚-番大陸-識咗第二個-離婚...同年齡一d関係都冇,18-80歳嘅男人都可以做,你去婚姻版望下就知
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

順其自然

水晶宮

大華仔 發表於 18-8-19 13:35
大家點睇?
我朋友叫我比意見……
我朋友今年32
真人真事.........我妹妹老公細佢9年........依家一齊超過十年了,兩個女都小學啦
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

大華仔 發表於 18-8-19 16:56
嗯……我就係咁擔心……女人還青春係呢幾年,一陣個男人過兩年覺得個女老就分手……唉…我知真愛冇分年齡 ...

其實任何男人如果揀女朋友/老婆係因為女嘅青春,就預咗分手,無論女仔幾後生,過幾年一定有更青春更後生的。就算男大過女,五十歲嘅男搵個二十五歲嘅女都冇難度,唔好以為女仔後生過男仔就一定冇死...鍾意同夾先係大前提
[/url]

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

無問題,唔好給舊觀念局阻,2個人係講溝通和相處的

珍珠宮

回覆樓主:

朋友的事
佢鐘意囉

侯爵府

2018復活節勳章

大華仔 發表於 18-8-19 13:46
我都有咁講,我話如果我個仔有個大8年既女人,我會好嬲,做咩搞我個仔……我認我傳統
...

唉。真係觀點與角度嘅問題。同雞先定旦先一樣咁難答。
在朋友立場會覺得唔穩重,怕佢玩你朋友。唔會長久。
在佢嘅家長或朋友嘅立場,會覺得“有冇攪錯呀?攪我個仔?揀個咁老嘅”
我睇到嘅係,呢個世界真係冇公平呢回事。D男人揀個細自己廿年嘅嚟結婚拍拖就好地地。相反呢~就唔得喇。身為女人我都覺得幾咁悲哀。
唔啱聽唔好打頭
何況感情嘅野外人唔了解,真係好難比意見。

翡翠宮

回覆樓主:

好難講。。。。。。當年我朋友22,23歲,同左個大佢10,11年嘅離婚婦人一齊,個女人有2個仔,不過係外國住,一開始時所有人都唔睇好 包括我朋友自己,點知佢地拍左11,12年拖先分手。分手原因係我朋友嘅家人強烈反對,以往都唔鐘意個女人,不過以為佢地玩下就由得佢,點知一等等左咁多年都唔散,最終朋友嘅父母同個女人講,如果你係為佢好,你必須離開,我仔需要一個正常嘅家庭,生兒育女。。。。。。。

男爵府

StrawberryLove 發表於 18-8-19 23:09
咁你預左你個仔會對你反感都得啦~
連揀老婆都要聽你話? 傻的嗎?
仔女都係獨立個體,唔係你扯線公仔。 ...

我緊係知仔女係獨立個體,我都預左個仔會反感,之不過我都要同佢表達我嘅意見,唔通唔鍾意都唔出聲咩!若然真係要結婚,我都唔會阻止,不過一定會唔多like

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你朋友係咪學歷高職位高人工高? 有物業?

公爵府

回覆樓主

齋睇年齡緊係爭d. 但好睇兩個嘅性格。如果個男嘅係成熟穩重,個女嘅亦溫柔斯文,再睇埋兩個相處,先可以俾到意見。

首頁

尾頁

跳至